Kategorier
Smakat

Bushmills Original har anlänt från Irland

I kväll tittar vi noggrannare på innehållet i en av de relativt nyare lanseringarna i det ordinarie sortimentet på Systembolaget. Det är frågan om en irländsk whiskey som finns tillgänglig i flaskor på både 70 och 35 cl. Flaskan ger intrycket av en processingenjörs vildaste fantasier om en mer ekonomisk hantering av bulkprodukter. De rektangulära flaskorna stuvas lika lätt på den egna hyllan som i lådorna de anländer i innan de hamnar i rader på Systembolagets hyllor. Grundidén verkar vara att producera en whiskey med kapacitet att bli så populär att man inte behöver bry sig om hur den skall drickas. Ren, med is, med vatten (eller som ingrediens i en av många möjliga drinkar).

Bushmills Original
Bushmills Original

Bushmills Original

Provad av Martin 2011-10-17

Bushmills Original består av en blandning av trippeldestillerad maltwhiskey och en lättare irländsk grainwhiskey. Whiskeyn har sedan lagrats på en blandning av olika typer av ekfat, fat som tidigare innehållit bourbon från Kentucky, olorososherry eller tawny port. Det finns ingen åldersangivelse, vilket hintar om mindre än 10 år på fat. Whiskeyn är spädd till 40% alkohol.

Doft: Aprikos och marsipan inleder. Sen träder en formidabel kavalkad av referenser till chokladpraliner in med apelsin, körsbär och punsch. Det ligger ett syrligt spår av alkohol inlindad i tjocka bärliknande toner. Kanske en aning vanilj också, men inte i närheten av vad som skulle kunnat förväntats av en (delvis) bourbonlagrad, elegant irländsk whiskey.

Smak: Mjuk och len som honung, söt också. Det är fortfarande torkad frukt på paletten, nu i skepnaden av äpple och kanske aprikos.

Avslut: Balanserad sötma med en försiktig ekton. En silkeslen känsla stannar kvar ett längre tag, varvad med en hallonlik sötma, om man får beskriva den som inslagen i en valnötsaktig marsipanfolie.

Betyg: Det är en elegant whiskey vi tittat på. Antagligen en av de elegantaste vi kikat på över huvud taget här på whiskybloggen. När vi provade Maker’s Mark kom vi fram till att det inte riktigt går att jämföra äpplen med päron, men det gör ingen skillnad för Bushmills Original är något av ett päpple. Därför kan man nog förvänta sig att den passar den inhemska, amerikanska och svenska marknaden ungefär lika bra. Bushmills Original är ändå en whisky som lockar till fördjupning inom området irländsk whiskey. Antagligen blir det ett äldre syskon nästa gång vi provar en Bushmills, kanske Bushmills 16. Bushmills Original förtjänar stabila 3 av 5 torvmossar, detta helt utan något samröre med torv eller torvrökt malt.

En halvflaska (35 cl) Bushmills Original kostar 139 kr på systembolaget. Det är samma pris som för 20 cl Glenfiddich Rich Oak 14. Det är kanske något att fundera på?

Relaterade inlägg:

7 svar på ”Bushmills Original har anlänt från Irland”

Detta vet ni kanske redan men den 1/12 2011 ska Octomore 03.1. lanseras på bolaget 🙂

@Pierre
Vi har en gedigen kö som väntar på recensioner. Härnäst blir det (troligtvis) Glenfarclas Heritage, Bowmore Tempest 3rd batch, Old Pulteney 21 yo, Bruichladdich Octomore 4.

Vi får sannerligen be om ursäkt för detta misstag! 😉

@Kalle
Med Octomore 3 i antågande på bolaget blir det antagligen en recension även av denna utgåva inom kort, vi vill dock hinna med Octomore 4 medan den fortfarande är ny, speciellt som vi redan har ett exemplar på lager. Vi får se vilken som behandlas först.

Ser verkligen fram emot er recension av octomore 4 då jag förmodligen kommer att beställa hem en sådan inom en snar framtid 🙂

har jag fått någon dålig flaska?
känns inte alls len, utan snarare ”biter” på tungan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *