Kategorier

Destillerier

Vi har en förkärlek för rökig whisky. Nu när det är sagt (igen) kan det vara värt att nämna att det är få whiskies som inte är värda att prova och att ge en rättvis utvärdering. Under destillerier hittar du de whiskytillverkare som står lite extra högt i rang hos oss. Här hittar du bland annat Ardbeg, Balvenie, Bowmore, Bruichladdich, Glenfarclas, Glenfiddich, Glenmorangie, Highland Park, Kilchoman, Laphroaig och Springbank.

Tycker du att vi missat att uppmärksamma någon whisky, destilleri eller region ser vi gärna att du tipsar oss om detta genom kommentar till lämplig nyhet eller sida! Allt är av intresse, rökigt såväl som elegant, single cask såväl som blended grain.

Destillerier i Skottland

Skotsk whisky indelas traditionellt i regioner. Den största whiskygränsen är dragen mellan Highland och Lowland. Särskiljningen mellan hög- och lågländerna har sitt ursprung i skattelagar som haft som avsikt att minska spritexporten från Skottland till England. Vid olika tidpunkter var det fördelaktigt att ha destillerier på olika sidor av gränsen.

Lowland

Idag finns det bara tre aktiva destillerier kvar söder om gränsen: Auchentoshan, Bladnoch och Glenkinchie. Ett idag nerlagt destilleri från lågländerna är Rosebank. Den nuvarande ägaren av varumärket har nyligen buteljerat en single cask lagrad 20 år exklusivt för den svenska marknaden. Whiskyn destillerades 1990, tre år innan destilleriet lades ner år 1993.

Highland

Highlands är den whiskytätaste ursprungliga regionen. Därför har flera delar av högländerna blivit egna regioner. Det är inte helt ovanligt att destillerier som hör till de mindre distrikten märker sina flaskor som Highland Single Malt eller motsvarande beroende på innehåll. Bland de destillerier som inte klassas som någon underliggande region finner vi Clynelish, Dalwhinnie, Glenmorangie, Oban och Royal Lochnagar.

Speyside

Speyside är den nu whiskytätaste regionen som ligger i norra högländerna längs floden Spey. Till de mer bekanta destillerierna i området hör bland annat Aberlour, Balvenie, Glenfarclas, Glenfiddich, The Glenlivet, The Macallan, Mortlach och Strathisla. En stor anledning till att det finns så många destillerier i den relativt begränsade regionen är transportmöjligheter längs floden och även järnväg. Nuförtiden har det mindre betydelse. Längs floden finns det dessutom många små speys (åar) som mynnar ner i River Spey. Det bör alltså ha varit ett bra område att hitta en egen källa till vatten, för att sätta prägel på whiskyn.

Campbelltown

Campbelltown hade tidigare gott om destillerier och klassas därför som en egen region. Nu återstår bara de tre aktiva Glengyle, Glen Scotia och Springbank. Springbank driver dock de två nerlagda destillerierna Longrow och Hazelburn som egna varumärken.

Öarna

Förutom indelning i högland och lågland brukar man också skilja på öwhisky. Många av öarna kring Skottlands västra kust var svårtillgängliga och passade därmed bra att gömma undan lönnbrännerier för att undvika skattmasen.

Islay

Den största whiskyön är Islay, och har därmed fått en egen region. Ön var under en period ett skatteparadis, varför flertalet destillerier blommade upp här. Islay är den ö som traditionellt sett producerar den rökigaste whisky. Till de destillerier som ligger på Islay hör Ardbeg, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Lagavulin och Laproaig. Bland dessa finns de tre som ligger inom promenadavstånd från varandra och som brukar kallas ”de sydliga tre”: Ardbeg, Lagavulin och Laphroaig. De ligger alldeles nära Port Ellen, där en stor del av den rökiga malten till öns destillerier mältas. Ett destillerie som dessutom delvis odlar och mältar egen malt är det senaste tillskottet bland Islays destillerier, Kilchoman, som är noggranna med att ta vara på det traditionella manuella hantverket och använder sig uteslutande av lokala råvaror.

Isles

Isles (eller ibland islands) samlar whisky från de återstående öarna utanför Skottlands kust. Hit hör bland annat Arran, Highland Park, Jura, Scapa och Talisker, som ligger på Isle of Arran, Orkneyöarna, Isle of jura och Isle of Skye respektive.

Destillerier i Sverige

Det finns ett antal aktiva destillerier i Sverige och flera i som ligger i startgroparna. Än så länge är det endast Mackmyra som lanserat egenproducerad maltwhisky, men det dröjer inte länge innan andra följer i deras spår. Vi tror att en lokalpatriotisk anda kan komma att dominera den svenska whiskyindustrin, speciellt om gårdsförsäljning av whisky blir aktuellt. Vi håller ett extra öga på svensk whisky och uppdaterar så fort vi snappar upp något nytt.

3 svar på ”Destillerier”

Har dere planer om å prøve rökig whisky fra Benriach? De kommer jo med en spennende portvinsfinish i Maislippet på systembolaget.

Vi provar som regel med utgångspunkt från vad vi redan vet att vi uppskattar och det finns ofta mycket nytt inom de kategorierna i Systembolagets uppdateringar av sortimentet. Därför kan det vara lätt att missa andra intressanta utgåvor. Benriach har vi inte mycket erfarenhet av ännu. Har du något speciellt tips på bra utgåvor från destilleriet?

Vi tar gärna emot tips på spännande utgåvor whisky som borde provas!

Selv har jeg bare prøvd Curiositas 10 år. Den er annerledes enn typisk Islay peat, men med 40% hadde den trengt litt mer styrke. Kanskje ikke den mest spennende, men den er ikke spesielt dyr heller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *