Glenfiddich

Glenfiddich grundades 1886 av William Grant, i Dufftown och anlades i närheten av River Fiddich. Namnet Glenfiddich, som på gaeliska betyder Hjortarnas dal, har gett upphov till den stiliserad hjort som återfinns i etiketten på Glenfiddich utgåvor. Glenfiddich var tidiga att satsa på taxfree-marknaden och framförallt på single malt. Idag är Glenfiddich en av de största producenterna av single malt i Skottland och dominerar världsmarknaden med så mycket som 35% av den totala försäljningen av single malt. Glenfiddich ägs idag av skottlands tredje största whiskyproducent William Grant & Sons, tillsammans med bland annat Balvenie och Kininvie. Kinvinie producerar nästan helt exklusivt single malt avsedd för blended whisky och blended malt, och utgör säkerligen en stor del av maltwhiskyn i Grant’s blended. Tillsvidare får vi hålla oss till Balvenie och Glenfiddich om vi vill prova single malt från Grant’s!

Hantverk eller massproduktion

Stora volymer och hantverk går sällan hand i hand, men Glenfiddich har lyckats kombinera båda i sin verksamhet. Från destillering till buteljering, utförs alla moment i processen, lokalt i destilleriets lokaler och varuhus. Utöver standardutgåvan på tolv år finns det ett antal intressanta fatförädlade varianter som exempelvis Glenfiddich Solera och Glenfiddich Rich Oak. Glenfiddich Solera är inspirerad av solera-arrayerna som används vid lagring av bland annat portvin. Whisky tappas vidare till nya fat i tre steg. Varje steg består av en egen typ av fat (bourbon, sherry och ny ek). Vid varje fyllning till nästa steg i kedjan flyttas endast en del av whiskyn från föregående fat. Därför blir en liten del av den whisky som slutligen tappas till flaska avsevärt äldre än den yngsta åldern som tagit sig genom faten. Destilleriet producerar även en rökig whisky med namnet Glenfiddich Caoran Reserve.

Sortiment

Glenfiddich försöker inte förknippa sig med den still som genomsyrar whisky från Speyside, även om de tillhör regionen. Istället fokuserar Glenfiddich på sitt eget varumärke och har bevisligen lyckats bra med det. Här följer ett antal whiskies från Glenfiddich som vi tycker förtjänar lite extra uppmärksamhet. Du finner även de betyg vi tidigare givit efter noggrannare provning, under D för Daniel och M för Martin.

Whisky Ålder (år) Alkoholhalt Fatförädling D M
Glenfiddich Caoran Reserve 12 40% Ny ek
Glenfiddich Rich Oak 14 40% Ny ek (två typer) 5 5
Glenfiddich Solera 15 40% Bourbon, sherry, ny ek 4 4
Glenfiddich Ancient Reserve 18 40% Sherry
Glenfiddich Gran Reserva 21 40% Rom
Glenfiddich Snow Phoenix 13 47,6% Oloroso och bourbon 4 5

Kontakt

http://www.glenfiddich.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *