Kategorier
Smakat

Fem glas fruktig whisky

Från vänster till höger Glenfarclas Dramming Glass, Bruichladdich Singel Malt Glass, Glencairn Whisky Glass, Ulven Whisky Malt och Eva Solo vattenbägare
Från vänster till höger Glenfarclas Dramming Glass, Bruichladdich Singel Malt Glass, Glencairn Whisky Glass, Ulven Whisky Malt och Eva Solo vattenbägare

Idag tänkte vi göra vårt andra test i serien whiskyglas. I det första glastestet provade vi rökig whisky, nu är det dags för en fruktigare whisky. Vi har provat en Glenfiddich Solera 15 i fem olika glas för att se hur upplevelsen förändras med glasens utformning. Testet genomfördes med ett glas från Glenfarclas, ett glas från Bruichladdich, ett Glencairn Whisky Glass, ett lokalt glas från glashyttan Ulven samt ett wildcard i vattenkruset från Eva Solo. Vi provade samtliga glas med samma mängd whisky (omkring 2-3 cl). Vi provade också glasen om vartannat för att säkra det som skiljer mellan de olika glasens utryck. Vi hoppas att vår utläggning ger en hint om vilket glas som kan passa till en fruktig whisky!

Glenfarclas Dramming Glass

Glaset från Glenfarclas dramming glass är som en något rundad version av en klassisk tumbler. I Glenfarclas webshop kan man välja antingen detta glass eller ett klassiskt glas från Glencairn (som kommer lite senare som referens).
Doft: Honungslent, mjukt intryck. En fruktig whisky verkar bli rund och trevlig i det här glaset. Ger vibbar åt samma håll som Glenmorangie PX Sonnalta. Nu kanske vi satte ribban för högt för nästa glas.
Smak: Nästan salt som en öwhisky, med biton av sherry. Riktigt trevligt. Undrar om sältan beror på den bredare rundningen på mynnigen.

Bruichladdich Single Malt Glass

Glaset från Bruichladdich är ett bastant whiskyglas med aningen midja. Ungefär samma mått på mynningen som det vidaste stället på kroppen. Det verkar som om Bruichladdich uppskattar stora drams.
Doft: Tydligt av russin. Det finns vanilj i periferin också. Det blir mycket luft för vår relativt lilla provupphällning, men det går att skvalpa runt ordentligt.
Smak: Fyllig som av torkad frukt och med tilltagande pepprighet.

Glencairn Whisky Glass

Whiskyvärldens de facto standardglas för provning, som vi skrev om även i förra glasprovningen, funkar med de flesta whiskies och är mycket ärlig med återgivningen av smak och doftämnen. Vi använder det som referens även denna gång.
Doft: Syrligt av äpple, estrar. Spetsig kanske driven av alkoholen och den smala mynningen.
Smak: Först sval och lent fruktig sedan tydligt pepprig. Det här är en trevlig upplevelse!

Ulven Whisky Malt

Denna tumbler ligger fint i handen och bjuder in till en trevlig stund. Oerhört charmigt glas. Glaset är blåst av kristalglas utanför Uppsala i Ulva kvarn. Glasen har en tydlig midja som skall hjälpa till att behålla dofter och smakämnen i glaset.
Doft: Aprikos och äpple. Som ett mellanting till glaset från Glenfarclas och Glencairn, oroligt balanserat. Det finns breda spretiga doftspår, men ger mjukt intryck överlag.
Smak: Samma svala introduktion som i Glencairn. Här hittar vi dessutom nötighet och fattoner. Utmärkt avslut i torr frukt.

Eva Solo (vattenkrus)

Det här glaset tyckte vi var roligt att ta med som referens. Det har överlägset smalast midja och kraftigast kropp. I teorin borde det kunna bevara doft och smakämnen bra, frågan är om det går att uppleva dem genom den smala mynningen.
Doft: Mycket försiktigt av äppelmos. Det verkar som om det här glaset håller lite för bra i doftämnena.
Smak: Pepprig genom hela intrycket. Doften bidrar tyvärr inte särskilt till smakintrycken.

Sammanfattningsvis

Det är på samma sätt som sist mycket svårt att välja ett bästa glas. Flera av glasen vi provade hade egenskaper som helt för sig själva var otroligt trevliga, men om man skall titta på helheten ändras bilden något. Vi är otroligt nöjda med helhetsupplevelsen från både Glenfarclas relatvit raka tumbler och Whiskytumblern från Ulven. Faktum är att vi nästan hade velat sätta Glencairn utom tävlan, för då hade finalen blivit mycket mer spännande.

Glenfiddich Solera 15
Glenfiddich Solera 15

Om vi skall enas om en ranking av glasen så blir den som följer. Först kommer Glencairn för ett rakt och ärligt, men angenämt utryck. På delad andraplats vill vi sätta Ulven Single Malt och Glenfarlcas Dramming glass, men vi sätter Ulven före Glenfarclas av lokalpatriotism. Det är inte lika spännande i slutet. Eva Solo hamnar inte oväntat sist och därmed får Bruichladdich glas en fjärdeplats. Om du vill göra liknande test själv måste vi tipsa om att det går att beställa glas från glashyttan Ulven via deras hemsida, även om de primärt säljer direkt i hyttan.

Slutligen måste vi passa på att sätta ett betyg på Glenfiddich Solera 15, eftersom det är första gången vi provar den här utmärkta whiskyn. Det är frågan om en vällagrad pärla med flera lager av fruktighet, sälta och nötig kryddighet. Vi har svårt att bestämma oss för om det är en fullpoängare men den förtjänar definitivt 4 av 5 möjliga torvmossar. Vi tror i och för sig att den här whiskyn kommer att växa på oss. Det är möjligt att vi måste höja betyget så småningom. Skål!

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *