Highland Park

Highland Park grundades 1798 på ön Orkney och är det mest nordliga whiskydestilleriet i Skottland, fram till det att Blackwood på Shetlandsöarna påbörjar produktion av annat än Gin och Vodka. På Orkney finns förutom Highland park även Scapa, som tillverkar en mycket elegant whisky. Highland Park däremot producerar en lätt rökbetonad whisky som ofta får smaktoner av ljunghonung. Namnet Highland Park syftar inte på högländerna, som Orkney inte hör hemma i, utan härstammar från det faktum att destilleriet ligger anlagt på en liten platå på ön.

Whisky tillbaks till rötterna

Highland park har en gedigen uppsättning årgångssorterad whisky, där deras nya stjärnskott Highland Park 50 toppar skalan, kanske framförallt kostnadsmässigt. Utöver sina standardbuteljeringar driver de även ett intressant projekt där de försöker återskapa äldra smakupplevelser. De har även tagit fram flaskmodeller som stämmer historiskt för att öka den genuina känslan, vilket faktiskt fungerar ganska bra. Våra sinnen är märkligt lätt influerade av externa källor. Utgåvorna i serien namnges efter historiskt viktiga namn på ön. Till serien traditionellt utformade whisky hör Highland Park St Magnus, Highland Park Earl Magnus och Highland Park Earl Haakon.

Sortiment

Highland Park är ett tacksamt destilleri för den som uppskattar lätt rökig whisky. Det finns flera årgångar ur destilleriets utbud att tillgå via det ordinarie sortimentet på Systembolaget. Därmed kan den som är intresserad lätt utforska vad fatet får för inverkan på whiskyn. Här följer ett urval ur Highland Parks sortiment whisky. Du finner även de betyg vi tidigare givit efter noggrannare provning, under D för Daniel och M för Martin.

Whisky Ålder (år) Alkoholhalt D M
Highland Park 12 12 40% 4 3
Highland Park 25 25 48,1% 4 4
Highland Park Dark Origins 25 46,8% 4

Kontakt

Highland Park c/o Clicksquared
3 Startforth Road
Riverside Park
Middlesbrough
TS2 1PJ
http://www.highlandpark.co.uk/

2 svar på ”Highland Park”

Det stämmer förstås, 1709 var en felskrivning på tangentbordet som slapp igenom. För övrigt borde vi nog fräscha upp denna infosida en aning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *