Glenlivet

The Glenlivet Distillery är det äldsta licensierade destilleriet i grevskapet Glenlivet. Efter det att destilleriet legaliserats 1824 rensades den illegala konkurrensen ut effektivt. Historiskt sett förknippas Glenlivet med högkvalitativ lönnbränd whisky, vilket troligtvis var en anledning till att flera andra destillerier i trakten också använde namnet för sin whisky. Det dröjde in på senare halvan av 1800-talet innan destilleriet till slut ansökte om ensamrätt till namnet. Det hela resulterade i att alla andra destillerier blev tvungna att märka ut sitt eget namn skiljt från Glenlivet med ett bindestreck, vilket säkert bidrog till att flera destillerier började satsa på sina egna varumärken istället. För övrigt är The Glenlivet Distillery sedan dess ensamma om att rätten att använda namnet i bestämd form (The Glenlivet).

Omfattande produktion

Glenlivet ägs av franska Pernod Ricard, som också agerar som svensk distributör för destilleriets whisky. Större delen av den whisky som produceras på Glenlivet går till single malt, vilket ger destilleriet en stor andel av marknaden för maltwhisky internationellt sett. Det är endast Glenfiddich som säljer mer single malt än Glenlivet på internationell nivå, och i USA är Glenlivet det störta varumärket för maltwhiskyn. Kärnutbudet från destilleriet består framförallt av en 12-årig och en något äldre 18-årig utgåva. Det är främst bourbonfat som ligger i lagerhusen, men säkert betydligt vildare varianter också, som doldisen Glenlivet Alpha kan bekräfta.

Naturlig whisky

Utöver kärnutbudets tydliga ram och välmejslade profil finns ett avstamp från industrialiseringen genom produktserien Nàdurra. Namnet Nàdurra betyder naturlig på gaeliska och symboliserar kanske en eftersträvan att gå tillbaks till ursprunget. Samtliga produkter i serien har nämligen sluppit både sockerkulör och kylfiltrering, som annars är vanlig behandling för utgåvor från de större producenterna. Nàdurra lanseras batchvis vilket bidrar till en naturlig variation mellan olika utgåvor inom serien. Den vanligaste av utgåvorna Glenlivet Nàdurra 16 är dessutom spännande nog tappad vid naturlig fatstyrka. Naturlig, helt enkelt!

Här följer ett urval av single malt whisky från The Glenlivet. Du finner även de betyg vi tidigare givit efter noggrannare provning, under D för Daniel och M för Martin.

Whisky Ålder (år) Alkoholhalt D M
The Glenlivet 18 18 43% 4 4
The Glenlivet Archive 21 21 43% 5 4
The Glenlivet Nàdurra 16 16 53,6% 4
The Glenlivet Nàdurra Triumph 1991 18 48% 4 4
The Glenlivet Alpha 50% 5

Kontaktuppgifter

The Glenlivet Distillery
Ballindalloch
Banffshire
AB37 9DB
http://www.theglenlivet.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *