Kategorier
Smakat

Hög mysfaktor med Glenlivet Archive 21

Destilleriet The Glenlivet Distillery, beläget i anrika whiskydistriktet Speyside, torde vara hyfsat välbekant bland whiskykonnässörer. Genomgående hög kvalitet och hög tillgång har borgat för en produkt som har få jämlikar. Faktum är att Glenlivet blev så pass synonymt med högkvalitativ whisky att det runt tidpunkten för grundaren George Smiths död inte var ovanligt att närbelägna destillerier hade börjat kalla sina produkter för Glenlivet. Detta retade förstås gallfeber på ägarna som försökte få ensamrätt till namnet. Man lyckades med konststycket att vinna rättsmålet till hälften. Utslaget blev att konkurrenterna fick rätt att använda Glenlivet, så länge det fanns ett annat namn och ett bindestreck med i hela namnet, som närbelägna destilleriet The Glen Moray-Glenlivet Distillery. Denna fadäs är hur som helst anledningen till att The Glenlivet heter just The Glenlivet.

The Glenlivet Archive 21
The Glenlivet Archive 21

The Glenlivet Archive 21

Provad av Daniel och Martin 2011-09-15

Denna 21-åriga Glenlivet har en genomgående kvalitetskänsla, ända från den spexiga trälådan till emblemet på flaskan. Riktigt solid efterköpskänsla helt enkelt. Buteljerad på 43%, men dessvärre finns ingen information om förekomsten av sockerkulör eller huruvida kylfiltrering tillämpats. Av erfarenhet säger det oss att produkten då mycket väl kan ha utsatts för ovan nämnda produktionsfaktorer.

Doft: Redan på långt håll kan man ana den oerhört angenäma doften med dess uppstudsiga russin och formidabla dagsedel av torkade aprikoser. Bekanta blommiga strimmor ringlar sig ur glaset vid närmare inspektion. Att det är en äldre, mer sofistikerad och mer påläst kusin till The Glenlivet Nàdurra (vi har provat både Nàdurra 1991 Triumph och Nàdurra 16) råder det ingen tvekan om. Viss grönt äpple går att finna. En svag kryddighet vågar sig fram efter ett tag.

Smak: Tydlig fatkaraktär i form av en mjuk kryddighet. Definitivt sherryfatslagrad. Det finns en eldighet som driver på upplevelsen. Strukturellt upplever vi en viss oljighet som samspelar med toner av nypon och kryddor.

Avslut: En behaglig vitpeppararom ligger kvar och myser tillsammans med resterna av de sherryindränkta aprikoserna. Övermogen blodapelsin rundar av mot oändligheten.

Betyg: Det här är en riktig sitta-i-biblioteket-smutta-på-pipa-i-skinnfåtölj-och-avnjuta-en-god-bok-whisky. Den kan förhöja vilken avslappnad stund som helst med pondus och bravur. Komplexiteten som fatkaraktären tillför gör att den något återhållsamma smaken ändå kommer till sin rätt. Martin konstaterar att doften har ett betyg på 5+ medan smaken håller sig med ett 5-. Tillsammans med ett fint avslut summerar vi tillslut till 4.5 av 5 torvmossar, 4 från Martin som känner sig tvungen att markera litet och 5 från mig. Det går inte att bli besviken med en The Glenlivet Archive 21 Year Old i glaset.

Eftersom vi är de whiskynördar vi är så har vi under peat.se:s banér mestadels provat lite mer speciella utgåvor, som de ovan nämnda Nàdurra-systrarna och The Glenlivet 18, och samtidigt lyckats missa den 12-åriga standardutgåvan. Den är så pass vanlig att den flyger under radarn när vi varje månad spanar efter nyheter i beställningssortimentets svåråtkomliga underground-whisky. Förr eller senare lär vi dock nämna den här…

Relaterade inlägg:

Ett svar på ”Hög mysfaktor med Glenlivet Archive 21”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *