Kategorier
Smakat

Naturligt med The Glenlivet Nàdurra 16

Med anledning av vår förkärlek till rökig whisky kommer det bli mycket Islay på peat.se. Som en liten avstickare passar jag på att skriva lite om The Glenlivet Nadurra 16 från Speyside innan den blir allt för inaktuell.

The Glenlivet Nàdurra 16
The Glenlivet Nàdurra 16

The Glenlivet Nadurra 16

Provad av Martin 2010-06-20

The Glenlivet Nadurra 16 buteljeras icke kylfiltrerat på naturlig fatstyrka. För att reflektera den naturliga variationen i fatlagring buteljeras Nadurra 16 i omgångar med på flaskan utmärkt batchummer. Nàdurra betyder just naturlig på gaeliska. Min Glenlivet Nadurra av batch 0109G håller 53,6% alkoholhalt.

Doft: Minnet tar mig tillbaks till en kemilektion i högstadiet; stark, söt, kemisk doft av banan. Det fullkomligt sprudlar av estrar.

Smak: Tydlig fatkaraktär, som drivs på av en tilltagande styrka. Rulla runt den på tungan och låt den blanda in lite luft så blir den alldeles maltsöt.

Avslut: Avslutar i beskt uttryck av citrus, pommerans! Det finns ett klassiskt metalliskt kling av maltwhisky i avslutet som håller i sig pepprigt och eldigt. En aningen syrlighet dyker upp efter en lång stunds funderande.

Betyg: Spännande och kittlande single malt som betingar väl godkänt betyg. Det blir 4 av 5 möjliga torvmossar.

Historiskt sett var whisky från Glenlivet både eftertraktad och rökig, en av de första att bli omnämd i text. Den blev så populär och fick sådan status att flera andra destillerier valde att kopiera en del av varumärket och leverera whisky under namnet Glenlivet för att få del av den positiva associationen. The Glenlivet Distillery är dock det enda destilleri som får använda sig av bestämd form (the) i namnet. Nuförtiden är det få andra som lägger Glenlivet till namnet på sin etikett.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *