Kategorier
Smakat

Mackmyra – Den Första Utgåvan

Daniel läser en artikel om Mackmyra Special 04 och bestämmer sig för att ge Mackmyra – Den Första Utgåvan en chans till. Han vill så gärna gilla den, men det går bara inte. Än.

Läste precis om Mackmyra Special 04 på svd.se och kom på att jag borde ge min Mackmyra – Den Första Utgåvan ytterligare en chans. Faktum är att jag aldrig blivit särskilt övertygad av den. Som svensk vill ens lokalpatriotiska ådra så gärna att en lokalproducerad whisky når en nivå där den är bra nog att konkurrera med skotsk dito. Man vill att den når en nivå där man ärligt kan placera den på en lista över de godaste whiskys man smakat på. Man vill kunna ta en smutt och få en likadan aha-upplevelse som den man fick första gången man smakade på en Laphroaig 10. Men det är så långt kvar att det är svårt att se målet från där man står nu. Det är förstås orättvist att jämföra en ung, svensk whisky med en grovt rökig Islay med åtminstone 200 års erfarenhet i ryggen, men även ställd mot en nykomling som Kilchoman (Autumn Release 2009) står Mackmyra – Den Första Utgåvan sig slätt.

Mackmyra - Den första utgåvan
Mackmyra - Den Första Utgåvan

Doft: Ungdomligt, blommigt och lite ljunghonung. Sticker man snoken för djupt får man dock näsborrarna fyllda med en rejäl dos aceton.

Smak: Pepprigt och ungdomligt. Påminner en del om akvavit. Jag behöver väl knappast påpeka att akvavit gör sig bäst som snaps, nåt man häller i sig med fokus på hastighet och inte på smak. Ganska långt bak på tungan hittar man fatkaraktären som kommer av att ungefär hälften av whiskyns innehåll är lagrad på relativt små fat (100 l).

Avslut: Med mycket god vilja och en ordentlig portion fantasi hittar man lite av mörk porter här nånstans. Sådan öl brukar ha toner av mörk choklad och kanske pumpa.

Betyg: Två torvmossar av fem möjliga. (Även om torvmossar har väldigt lite att göra med denna whisky…)

Jag hoppas innerligt att Mackmyra blir bättre med tiden. Att det blir en fjäder i hatten för den svenska spritindustrin. Jag gissar att anledningen till att Den Första Utgåvan lagrades till stor del på små fat var för att få den att mogna snabbare, men frågan är om det inte gjorde whiskyn en otjänst. Samtidigt förstår jag att det aldrig var ett alternativ att inte släppa den unga whiskyn. Det är för många som har väntat på den. Jag väntar dock med spänning på kommande släpp, men jag vågar faktiskt inte prova Mackmyra Special 04 av rädsla för att avskräckas helt och hållet från destilleriets utbud.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *