Kategorier
Snabbis

Snabbisar med Mackmyra Special 05, Ballantine’s 21 och Smokehead 18

Idag introducerar vi ett nytt format på whiskyprovningsprotokoll på peat.se som vi nödgats ta fram eftersom vi har fler prover än vi är beredda att ge ordentliga recensioner. De whiskies vi provat är inte nödvändigtvis sämre än andra som förärats en full recension, men gemensamt är att vi erhållit dem som samples istället för att ha införskaffat dem på fullstora buteljer.

Mackmyra Special 05

Special 05 levereras vanligtvis på flaskor om 70 cl, men vi har kommit över ett prov på några centiliter. Alkoholstyrkan är 47,2% vilket gör kylfiltrering överflödig. Sockerkulör utgår vi från att Mackmyra avhåller sig från.

Doft Lingon, hallon/lakrits-pastill, jäst, slåtter, gurka, melon
Smak Syrlig snudd på sur, försiktig lingonsaft, rårörda lingon, jäst
Avslut Melon, gurkvatten, lågmält efterhängsen
Betyg 3 av 5 torvmossar

 

Sviterna efter en whiskyprovning
Sviterna efter en whiskyprovning

Ballantine’s 21

Ballantine’s 21-åring är buteljerad på 70 cl-flaska med en alkoholhalt på 43%. Kylfiltrering och sockerkulör är givna inslag i en produkt av detta slag.

Doft Banan, smält smör, sockerrör, balanserad men slätstruken
Smak Platt, len, mysig, oinspirerad
Avslut Citrus, anis, romfat, tydliga sherryinfluenser
Betyg 2,5 av 5 torvmossar

 

Smokehead Extra Black 18

70 cl, 46% alkohol, troligvis ingen kylfiltrering nödvändig samt okänd sockerkulörstatus. Destilleri okänt, men den allmänna uppfattningen är att det är ordentligt rökig Caol Ila vi har att göra med här.

Doft Sot, tjära, torv, takpapp, enrisbrasa
Smak Sot, svavel, ägg, syrlig, försiktig beska
Avslut Hallon, lakritsrot, äpple, halstablett
Betyg 4 av 5 torvmossar (som faktiskt är träffande den här gången)

 
Vi räknar kallt med att återkomma med nya snabbisar när antalet oprovade whiskies på det lilla formatet växt över hanterbar mängd. Våra traditionsenliga utförliga recensioner kommer självklart att kontinuerligt produceras för utvalda whiskies, precis som förut.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *