Höstens nyheter på Systembolaget

Systembolagets sortiment utökas i höst med en handfull whisky av intresse. Här kommer en samlingsartikel med lite information kring dessa:

I det tillfälliga sortimentet hittar vi Lagavulin Distiller’s Edition årgång 2010 som lagrats i 16 år, varav det sista halvåret på Pedro Ximenez-sherryfat. Flaskan kostar 699 kr och återfinns på nr 10389 med 43% ABV. När vi ställde Lagavulin DE mot den vanliga 16-åriga fann vi att denna malt gör sig bättre i original än med sherry cask finish, trots att Lagavulin DE är en riktigt bra whisky. Lagavulin 16 är trots allt en klassiker av en anledning!

Distiller’s Edition är ett varumärke tillhörande Diageo, som äger 28 maltdestillerier. Vad vi smakat hittills från utbudet av Distiller’s Edition har ofta originalet varit stabilare och dessutom billigare, en kombination som gör att vi tvekar något vid nya lanseringar i serien. Här följer ett exempel som vi tror trotsar den bilden efter erfarenhet av en tidigare utgåva.

Även Clynelish har en ny Distiller’s Edition av årgång 2010 i det tillfälliga sortimentet. Här är det 14 år i ekfat samt en sherry finish i form av slutlagring på Olorosofat som gäller. Priset landar på 569 kr, alkoholen stannar vid 46% och numret är 10335.


Nedlagda destilleriet Rosebank säljer postumt sin whisky sedan produktionen upphörde 1993. I Rosebank Chieftain’s Choice rör det sig om destillat från 1990. Enligt doft- och smakbeskrivningen är Chieftain’s Choice en whisky med en komplex doft med viss rökighet samt en komplex men balanserat rökig smak. Intressant för fans av rökig whisky alltså! Geografiskt är det också en spännande whisky då den kommer från Lowlands. De enda destillerierna i Lowlands som fortfarande är aktiva är Glenkinchie, Auchentoshan och Bladnoch. Prislappen? 799 kr. Artikelnumret? 10330. Snubbelfaktorn? 46%.


Whiskyn från Isle of Jura är nog lite av en doldis i Sverige då den sällan återfinns någon annanstans än i beställningssortimentet. Den Isle of Jura 10 som jag och Martin betygsatt i betygslistan införskaffades exempelvis under ett utlandsbesök. Nu dyker snart Isle of Jura Prophecy upp i det tillfälliga sortimentet. Den lär, som Rosebank Chieftain’s Choice, inte vara någon utmanare till Islaywhisky i rökighet, men både rök och salt kommer nog att kunna anas i denna öwhisky. 46% alkohol får man om man investerar 569 kr i en flaska (10315).


Den 1:a september lanseras ett par whisky i s k småpartier till utvalda butiker. Här hittar vi The Glenlivet Nàdurra med destilleringsår 1991. 48% ABV har den, att jämföras med 53,6% i den Nàdurra Martin recenserade för ett par månader sedan (se länken ovan). En tydligt lägre alkoholhalt alltså, som, om man läser mellan raderna i recensionen, lär vara till dess fördel då alkoholen förtar delar av doft- och smakupplevelsen. 10329 hittas den under och kostar 595 kr.


Samtidigt med Nàdurra kommer även något så ovanligt som en Islay Blended Malt Scotch Whisky vid namn Big Peat (vi diggar namnet!). Detta rör sig alltså om en blandning av single malts från Ardbeg, Caol Ila, Bowmore och Port Ellen. Normalt sett hade den nog kallats för en vatted malt eller pure malt då den endast innehåller single malt och ingen grainwhisky. Numera har dock en standardiseringsprocess signerad The Scotch Whisky Association lett till att man försöker fasa ut termerna pure malt och vatted malt till förmån för termen blended malt för att undvika missförstånd och missbruk, och för att stärka termer som single malt och scotch whisky. Faktum är att det mesta kring whisky regleras i lag och bl a innebär det att en skottsk whisky endast kan tillhöra någon av dessa fem kategorier: Single Malt Scotch Whisky, Single Grain Scotch Whisky, Blended Scotch Whisky, Blended Malt Scotch Whisky och Blended Grain Scotch Whisky. Dessutom måste detta stå tydligt på flaskan och medföljande emballage. Denna torvrökta blended malt betingar en prislapp på 469 kr, innehåller 46% alkohol och numreras 10351.

Relaterade inlägg:

5 svar på ”Höstens nyheter på Systembolaget”

Priset för denna Rosebank är mycket lågt! Ungefär 200 kronor billigare än de som finns att beställa via Clydesdale. Tror att jag skall köpa den till min lilla avdelning med lost Malts!
Tack för tipset.

Som upplevelse tror jag också på Big Peat; för att öva på att identifiera karaktär i blended. Den består av fyra relativt tydliga doft och smakprofiler. Skulle vara intressant att se om det går känna igen malterna i blenden…

Gillar ditt sätt att tänka då det gäller att identifiera karaktärerna i Big Peat. Tänkte inte på det sättet men träning ger färdighet.
Vill kompletera lite om Rosebank som släpptes idag.
Tappad enbart för den svenska marknaden från fat 607, troligtvis två fat då antalet är totalt 769 flaskor. Destillerad februari 1990 och tappad på flaska juni 2010 unchill-filltrerad och inga färgämnen är tillsatta. Kartongen är även den speciell och framhäver att det är en limiterad utgåva för Sverige.
Nu står den i mitt whiskyskåp och skall nog öppnas vid ett speciellt tillfälle!

Jag såg den på hyllan när jag var och löste ut ett exemplar Isle of Jura Prophecy. Otroligt sexigt med handskrivna numrerade utgåvor. Mer sådant!

Jag blev nästan sugen på att köpa den istället, men jag anar att någon jag känner väl kommer komplettera mig i det här fallet..

Tycker att ditt inköp är mycket bra! Stod också och tittade på Isle of Jura flaskan men valet föll på Rosebank. Får vänta med Isle flaskorna i min ö samling.
Tack för Ardbeg maratonet, hoppas att rökdimman inte var allt för tät 😀
För man vill ju inte missa en Supernova?!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *