Kategorier
Smakat

Det började med Bladnoch 15

Jag brukar ofta säga att jag började min whiskykarriär med Laphroaig. Det stämmer såtillvida att det var den första single malt jag köpte för eget bruk. Jag hann faktiskt köpa ett par andra flaskor whisky också innan jag blev riktigt biten. Men det var faktiskt (den rea-prissatta) boken Whisky – från Bladnoch till Highland Park av Michael Jackson som försiktigt satte fart på mitt snart skenande whiskyintresse. Jag bestämde mig för att göra samma smakresa som Michael, men med färre stopp.

Nuvarande utbud Bladnoch Lowland Malts
Nuvarande utbud Bladnoch Lowland Malts

Michael berättar i boken att den nuvarande ägaren av Bladnoch (som uttalas blädd-nåck) är en invandrad irländare med starkt whiskyintresse, som nu alltså gör skotsk whisky!

Så kom det sig att jag för första gången använde mig av beställningssortimentet på Systembolaget för att beställa Bladnoch 15 YO med artikelnummer 88190. Idag finns den inte kvar, men det finns en ny av samma ålder, men på 55% istället för 46% under 88217, som distribueras av Clydesdale.

Nu har jag tagit mig så lång som till Highland Park, men har ändrat strategi något i mitt sökande efter nya smakupplevelser. Då kan det ändå vara dags att återbesöka den plats där det började, med en single malt från lågländerna…

Etikett, Bladnoch 15 YO
Etikett, Bladnoch 15 YO

Bladnoch 15

Bladnoch 15 är buteljerad med alkoholhalt på 46%, icke kylfiltrerad.

Doft: Apelsinsötma och korinter över ett moget sädesfält en varm sommardag.

Smak: Oerhört välbalanserat blommig och maltig. Ett kort ögonblick av fatkaraktär påminner om femton år på ekfat.

Avslut: En varm rund sötma sprider sig.

Betyg: Bladnoch är en mycket enkel och lättuppskattad whisky, utan att vara tråkig. Betyget blir fyra av fem möjliga torvmossar.

Relaterade inlägg:

3 svar på ”Det började med Bladnoch 15”

Vänta dig en recension på boken så småningom, tänkte bara hitta en referens till var den går köpa. Risk finns att jag köpte den sista på bokrean. 😀

Snart två år senare sitter jag med ett glas från samma flaska och inser att jag (via denna whiskyblogg) fått både bredare ordregister och snabbare tillgång till mitt smakcenter när det gäller whisky. Betyget verkar fortfarande rimligt, även om whiskyn växt stort på mig. Jag önskar bara att jag hade beskrivit om upplevelsen med något fler ord; honung och ingefära är två som passar in på avslutet.

Kul att se att både vi och bloggen utvecklas med tiden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *