Springbank är ett av endast tre destillerier som finns kvar i Campbeltown av de omkring 30 från storhetstiden, den tidigare halvan av 1800-talet. Springbank producerar – förutom sin egen två och en halv gånger destillerade whisky även två återupprättade varumärken från Campbeltown – den Islay-rökiga Longrow och trippeldestillerade Hazelburn i irländsk stil. Dessutom driver de det nyuppväckta destilleriet Glengyle som producerar whisky under namnet Kilkerran.
Mältning och fenoler
Springbank är det enda destilleriet som mältar 100% av kornet till whiskyproduktionen själva, andra destillerier köper helt eller delvis färdigmältat korn. Eftersom Springbank producerar tre olika whiskysorter använder de också tre olika tekniker for mältningen.
Springbank
Kornet torkas över eld med torv i 6 timmar, resten av torktiden (ca 30 timmar) är med eld utan torv samt med fläkt. Resultatet blir 12-15ppm fenoler i det färdigmältade kornet.
Longrow
Kornet torkas över eld med torv i upp till 48 timmar. Detta ger en fenolhalt i kornet omkring 50-55ppm. De höga fenolhalterna ger en ordentligt rökig whisky.
Hazelburn
Kornet torkas över eld utan torv, endast eld och en stor fläkt används.
Naturlig whisky
Samtliga whiskies från Springbank är helt naturliga, utan kylfiltrering eller tillsatser av sockerkulör. Därför kan färgen variera något mellan olika batcher av samma etikett från Springbank. Detta beroende på vilka fat som tappats för batchen. Jämför gärna två lika flaskor Springbank inhandlade i olika tid eller plats och se skillnaden själv!
Glengyle och Kilkerran
När Springbank blåste liv i det nedlagda destilleriet Glengyle fanns det whisky på marknaden med samma namn, därför valdes Killkerran som namn till den nya whiskyn. I Glengyle är all utrustning modern och välplanerad. Whiskyn som produceras i Glengyles pannor är dubbeldestilerad, som de flesta skotska whiskies. Springbank axlar genom sina varumärken ett stort arv och ansvar, men Glengyle är friare att utveckla experimentella utryck. Springbank utstrålar tradion och erfarenhet, medan Glengyle lyser av skaparglädje och nytänk.
Wood innebär spännande fatförädling
I ett litet dunnagelager intill destilleriet ligger de mest spännande faten och väntar på buteljering. Dit hör de fat som så småningom skall komma att lanseras i serien som kallas Wood Expressions. Serien började med ett antal utgåvor lagrade på sherryfat, och så småningom ett par utgåvor förädlade på fat från portvin efter traditionell lagring på bourbonfat. Det finns faktiskt en utgåva i serien som lagrats uteslutande på bourbonfat, men från fat som inte tidigare inrymt maltwhisky. På senare tid har utgåvorna utgåvorna börjat följa ett tydligare mönster. Med enstaka undantag lagras whiskyn först en tid på återfyllda bourbonfat, och sedan ytterligare en tid på ett fat av okonventionell typ.
Wood Expression | Årgång | Buteljering | Antal | ABV | Förädling | Tid |
---|---|---|---|---|---|---|
Longrow Tokaji | 1995 | 2005 | 7440 | 55,6% | Tokajer | 2 år |
Springbank Marsala | 1996 | 2006 | 7740 | 58% | Marsala | 2 år |
Springbank Rum | 1991 | 2007 | 5100 | 54,2% | Rom | 8 år |
Longrow Gaja Barolo | 2000 | 2008 | 12120 | 55,8% | Gaja Barolo | 1,5 år |
Springbank Madeira | 1997 | 2009 | 9090 | 55,1% | Madeira | 11 år |
Springbank Claret | 1997 | 2010 | 9360 | 54,4% | Bordeaux | 3 år |
Longrow Burgundy | 1997 | 2011 | 7800 | 56,1% | Bourgogne | 3 år |
Hazelburn Sauternes | 2002 | 2011 | 9180 | 55,9% | Sauternes | 3 år |
Springbank Calvados | 2000 | 2012 | 9420 | 52,7% | Calvados | 6 år |
Springbank Gaja Barolo | 2004 | 2013 | 11000 | 54,7% | Gaja Barolo | 5 år |
Framgångsreceptet verkar relativt enkelt. Om fattypen ger ett stort avtryck sker får förädlingen stå för en mindre del av tiden på lager. För vissa fattyper låts förädlingen ta lika stort utrymmer som förarbetet på bourbonfat. Läs gärna vidare för att hitta de utgåvor vi hunnit med att analysera ur ovanstående sammanställning.
Sortiment
Springbank släpper via sina olika varumärken relativt många små utgåvor. Det kan vara väl värt att spana in beställningssortmintet på Systembolaget från tid till annan och hitta sin egen favorit. Här följer ett urval av whisky från Springbank. Du finner även de betyg vi tidigare givit efter noggrannare provning, under D för Daniel och M för Martin.
Whisky | Ålder (år) | Alkoholhalt | Fenolhalt | D | M |
---|---|---|---|---|---|
Springbank 10 | 10 | 46% | 12-15ppm | 5 | |
Springbank 12 Cask Strength | 12 | 54,6% | 12-15ppm | 4.5 | 4 |
Springbank 18 | 18 | 46% | 12-15ppm | 5 | 5 |
Longrow Tokaji Wood | 10 | 55,6% | 50-55ppm | 5 | |
Springbank Claret Wood | 12 | 54,4% | 12-15ppm | 4 | |
Hazelburn Sauternes Wood | 8 | 55,9% | 4 | 4 | |
Longrow Burgundy Wood | 14 | 56,1% | 50-55ppm | 5 | 5 |
Springbank Gaja Barolo (Wood) | 9 | 54,7% | 12-15ppm | 4 |
Kontakt
Springbank Distillers Ltd
85 Longrow, Campbeltown
Argyll PA28 6EX
http://www.springbankdistillers.com/
2 svar på ”Springbank”
Når skal dere få prøvd Longrow? Jeg fikk en flaske Longrow CV til jul, og den har allerede minsket betraktelig.
Faktum är att vi borde lägga vantarna på ett CV-pack, så att vi kan prova standardutgåvorna för Hazelburn, Springbank och Longrow. Vi får se när vi kan få tid över till det.
Vi har faktiskt provat Longrow förut ett par gånger så vi har föraningar om vad vi kan vänta oss i en djupare analys. Longrow Burgundy gick för övrigt hem ordentligt hos oss båda två!