Kategorier
Smakat

Springbank Claret Wood bjuder på en spännande vinfatlagring

Springbank producerar huvudsakligen whisky lagrad på samma fat under hela lagringstiden, men har även en serie wood expressions. Det släpps ungefär en utgåva ur serien om året. En tidigare variant är Springbank Madeira Wood. Nästa som väntas från destilleriet är en förädling på hittils okända fat av varumärket Hazelburn, en trippeldestillerad whisky i Irländsk stil, som produceras i Springbanks regi.

Efter mycket om och men (och efter en uppdatering av beställningssortimentet på Systembolaget) sitter jag äntligen i soffan med en Springbank Claret Wood framför mig. Fästmön sitter bredvid och provar Xanté, en päron-cognac-likör, i ett Glencairn-glas. Det är kanske inte utom allt hopp att lyckas styra över henne på whisky så småningom. Små steg bara..

Springbank Claret Wood 1997
Springbank Claret Wood 1997

Springbank Claret Wood

Provad av Martin 2010-09-06

Springbank Claret Wood 1997 är lagrad sammanlagt 12 år på två olika typer fat. Först 9 år på återfyllda bourbonfat, sedan 3 år på vinfat för rött vin från Bordeaux, Frankrike. Whiskyn är tappad på, eller nära på fatstyrka, vid 54,4% alkohol. Som alla andra Springbank är whiskyn ofärgad och inte heller kylfiltrerad.

Doft: Tydligt syrligt första intryck. Apelsin, blåbär och kanske en aning kokos. Något kemiskt, här misstänker jag alkoholen. Ändå inte den ammoniak-shock som det lätt blir vid när man sticker näsan för djup i glaset. Efter en stund framträder mjukare former som russin och druva. Vid ett återbesök en lång stund senare hittar jag hintar av vit choklad och vanilj.

Smak: Det här är något nytt. Jag borde prova fler vinfatslagringar. Först eldigt av alkoholstyrkan, sedan pepprigt och strävt men ändå sött. Smaken fyller hela munnen en kort stund. På något sätt tycker jag det påminner mer om portvin än rödvin. Ändå finns aningen bitterhet och spår av tanniner tydligt här.

Avslut: Det fortsätter med mer portvins-associationer, är det verkligen ett rödvinsfat? En klassisk metallisk överton för destilleriet hänger kvar med aningen beska.

Betyg: Det är kanske inte en fullpoängare, jag tappar tråden någonstans strax efter att jag börjat smaka. Delvis på grund av detta är Springbank Claret Wood ändå en av de mest spännande whiskies jag provat. Det finns så många nivåer och en massa smakupplevelser som jag inte kan sätta ord på i brist på associationer. Kanske är det dags att börja intressera sig för vinprovning för att få bättre vokabulär? Betyget 4 av 5 torvmossar växer fram medan jag provar mer och känner mig försiktigt fram bland nya uttryck.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *