Kategorier
Smakat

Äpple dominerar Springbanks calvadosfat

Som utlovat kommer nu uppföljaren i spännande fat från lagret på Springbank. Dagens whisky hittades av en slump och beställdes i samband med Longrow Tokai Wood med syftet att jämna ut fraktkostnaden något per flaska. Det ser dock ut som om vi har rimliga chanser att hitta Springbank Calvados Wood även på Systembolaget, för Symposium har registrerat den bland produktnyheterna på sin hemsida. Dessutom har andra utgåvorna i samma serie som tidigare lanserats på bolaget visat sig vara populära på den svenska marknaden.

Springbank Calvados Wood
Springbank Calvados Wood

Springbank Calvados Wood

Provad av Martin 2013-01-28

Springbank Calvados Wood är det senaste i serien fatförädlingar från Springbanks pannor. I oktober 2012 buteljerades totalt 9420 flaskor whisky efter sex år på bourbonfat och ytterligare sex år på fat från calvados. Utgåvan är buteljerad med fatstyrkan 52,7% alkohol.

Doft: Gröna äpplen och päron. En frisk fläkt påminner om nymustad äppelcider. Hö, marsansås och en syrlig sugkaramell, apelsin? Till slut lossnar det, precis som en tablett tutti frutti från tanden! Vanillin finns däri också.

Smak: Spetsig, syrlig, kittlande, utmanande rent av. Knäck, bränt socker och pepparstek. Sotigt utan att vara rökigt, kanske från kolade fat. Mer än något av tung ek.

Avslut: Svagt spädd äppelsaft gör inget större intrång. Syrlig torr cider dröjer kvar, försiktigt avmattandes.

Betyg: Whiskyn är som en bergodalbana med fritt fall. På vägen upp byggs förväntningarna, sedan blir det åka av och plötsligt är turen över. Det är definitivt doften som lyfter denna Clavados-lagring, frisk och lovande. Grym rent av! Smakupplevelsen är visserligen spännande, men avslutet blir snopet anonymt i jämförelse med inledningen. Var för sig varierar momenten från fem till tre så det måste bli ett medelvärde i summeringen, 4 av 5 möjliga torvmossar.

För mig började den här historien med en recension av Örjan Westerlund på Grenadine Förlags hemsida. Den utlöste nämligen nyfikenheten för Springbank Claret Wood, en flaska som blivit något av en milstolpe i min whiskykarriär. Det tog visserligen lite tid innan den hamnade bland favoriterna. Jag vill ändå påstå att det är Claret Wood som hos mig banat vägen för andra (tyngre) vinfatlagringar och framförallt öppnat ögonen för de udda utgåvorna från Springbank. Nu finns tyvärr inte recensionen kvar att läsa då förlagets blogg verkar ha kapats av en SPAM-aktör, vi hoppas förstås att det löser sig till det bättre.

Vad det gäller udda utgåvor från Springbanks lager kommer jag att fortsätta hålla utkik i de månadsvis uppdateringarna i systemets sortiment!

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *