Kategorier
Smakat

The Laddie Sixteen i standardsortimentet

Islay-destilleriet Bruichladdich har över de senaste åren genomgått en grafisk metamorfos. Det är tydligt att destilleriets ägare satsar på den visuella framtoningen, titta bara deras hemsida! Även när det gäller kärnutbudet har framtoningen renodlats och ikväll skall vi kika närmare på en av de senaste åldersbestämda utgåvorna i destilleriets serie classic, som bland annat innehåller The Laddie Ten, Sixteen och Twenty Two. Detta är en förhandsvisning av vad som komma skall i mars, på Systembolaget, och vi har inte ens hunnit börja botanisera bland nyheterna för februari.

Bruichladdich The Laddie Sixteen
Bruichladdich The Laddie Sixteen

Bruichladdich Sixteen

Provad av Martin 2013-02-01

Bruichladdich Sixteen består av whisky som legat över sexton år i amerikanska ekfat. Som majoriteten utgåvor från Bruichladdich är 16-åringen buteljerad vid 46% alkohol, utan kylfiltrering och utan tillsats av sockerkulör.

Doft: Tjockt mustigt och sött. Frisk björkved och mandelmassa. Smörblommor och sommaräng. Persika och röda äpplen. Kanske snarare granatäpple. Det finns vanilj där, men inte solitär, snarare som ett sött mjukt skikt över de fruktigare uttrycken.

Smak: Mjuk och fyllig. Först mandel och ett ordentligt mått ekfat. Sedan kommer en kryddig, betydligt fetare nötighet som är svår att definiera. Aprikos, torkad. Fet sötma som från tranbär, utan syrligheten.

Avslut: Dovt inramad mandelmassa. Vitpeppar. Honungslik sötma dyker upp och försvinner igen. En ton går upp som från ett grovt järnrör, med metallisk klang utan att vara för ren. Både mandel och torkad frukt dröjer kvar ett längre tag.

Betyg: Det här är elegant whisky, som vi vill ha den. Flera spår att följa, inget som är rakt eller tråkigt. Även om mandel är ett genomgående tema finns det gott om variation för den som letar. Det skall bli intressant att se vad Daniel tycker, för vi är långt från alltid helt överrens om de eleganta utgåvorna. För mig är detta en fullkomlig 5 av 5 torvmossar, varken torvig eller mossig efter sina 16 år på fat.

Normalt sett är det Bruichladdich rökigare sortiment som får mest fokus i vårt bloggflöde, exempelvis Port Charlotte The Peat Project eller Octomore 5.1. Det beror inte på att det saknas guldkorn i deras utbud av elagantare karaktär. Leta bland våra recensioner så hittar du snart ett par. Kärnan i destilleriets utgåvor är och kommer förhoppningsvis fortsätta vara intressanta fat och spännande blandningar därav. Det finns få andra destillerier med så pass många kvalitativa utgåvor på sin hylla. Att en av dessa är på väg att hamna på Systembolagets hyllor är både välförtjänt och på tiden!

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *