Kategorier
Smakat

Port Charlottes kanon mullrar över Islay

Bruichladdich har börjat bli allt mer populära i Sverige och en stor anledning till detta är antagligen att de producerar riktigt fin rökig whisky under varumärket Port Charlotte. Om det är så att den torvrökta malten ger draghjälp till de ordinarie utgåvorna från destilleriet så är ingen skada skedd. Det finns många guldkorn att plocka även bland de eleganta utgåvorna, men nu är det hög tid att se vad tio år på fat gör för en av Islays mullrigaste kanoner. Utgåvan har vilat i beställningssortimentet ett tag. Efter det att den tog slut i samband med lansering finns nu åter flaskor på lager. Håll för öronen, för nu bränner vi av en salva!

Port Charlotte 10 Heavily Peated
Port Charlotte 10 Heavily Peated

Port Charlotte 10 Heavily Peated

Provad av Martin 2013-05-23

Port Charlotte 10 Heavily Peated är resultatet av den ursprungliga målsättningen för Bruichladdichs rökiga projekt, att ta fram en torvrökt standardutgåva på tio år. Whiskyn är buteljerad vid 46% alkohol, vilket är det normala för kärnutbudet från destilleriet. Bruichladdich varken kylfiltrerar eller tillsätter sockerkulör till whisky.

Doft: Härligt mullrig och söt, en blandning av kraft och elegans. Grillad majs toppad med en ordentlig dos mysig torvmust. Krämig som mayonaise. Under den krämiga röken finns en syrlighet som av lime och päronäpple. Frasiga bran flakes och aningen russin.

Smak: Härligt torvig utan vidare tjafs! Först blir torven syrligt kraftfull, och senare torr och bred, som soltorkat virke i en vårbrasa. Något påminner om juteväv och ett pass som inhyrd jultomte. Enbär och emser (de rosa pastillerna i tablettask).

Avslut: Härligt nötig som paranöt eller sötmandel. Syrliga utryck av knappt mogna smultron varvas med söta influenser av majsolja. Fänkål. Rökpuffen från tidigare dyker upp igen då och då, ringlandes som en tunn torvslinga. Kvar blir essensen av eucalyptus.

Betyg: Port Charlotte Heavily Peated är en stabil standardutgåva i det rökiga segmentet. Den har både mysfaktor och kraftfull mullrighet. Om det skulle vara något som fattas så är det eventuellt fruktig komplexitet, men vad gör väl det när det är så otroligt mysigt att sitta med den torvdoftande whiskyn i glaset. Betyget blir 5 av 5 möjliga torvmossar, för en av de bästa standardutgåvorna rökig whisky på marknaden. Med repetition kommer den att bli en personlig favorit. Den behöver faktiskt inte speciellt många omtagningar, och jag börjar redan undra varför jag över huvud taget övervägde att inte ge full pott.

Port Charlotte Heavily Peated blir en milstolpe för rökig whisky, men det känns troligt att vi kommer få se fler åldersbestämda utgåvor framöver. Om du är nyfiken på yngre whisky så finns även syskonutgåvan Port Charlotte The Peat Project, som består av blandade årgångar.

Själv ser jag visserligen fram emot att varumärket fortsätter att utvecklas åt det mogna hållet, men hoppas kanske främst på en ny utgåva i fatstyrka. Om jag får önska så behöver det inte vara frågan om speciellt många år på fat, men gärna en blandning av madeira och bourbon, som båda mina favoriter i PC-serien består av. Har du provat Port Charlotte PC8?

Relaterade inlägg:

3 svar på ”Port Charlottes kanon mullrar över Islay”

Jag håller med dig, den har blivit en favorit till bra pris som alltid kommer att finnas i skåpet.
Påminner en hel del om Longrow Red som har mer av fruktig komplexitet som du efterlyser lite.

Tyvärr fanns den bara i en begränsad upplaga, men det kanske finns en flaska kvar nånstans. Jag ångrar mig bittert att jag inte köpte fler på en gång. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *