Svensk whisky

Mackmyra var först med att släppa svensk whisky i formatet single malt (Svenska Vin och Sprit släppte Skeppets blended malt redan på 60-talet). Den 18 december år 2002 buteljerade de 30 flaskor svensk maltwhisky och 2006 släpptes den första utgåvan svensk maltwhisky till omkring 300 systembolag. Det blev startskottet för svensk whisky, men numera har många konkurrerande destillerier fått igång produktionen eller ligger i startgroparna. Därför tycker vi att det passar med en sida med uppdaterad status om svensk whiskyproduktion. Håll till godo!

Företag Varumärke Grundat Produktion Whisky
Mackmyra Svensk Whisky AB 1999 1999 Q4 2006
Wannborga på Öland AB 1995 2007 Q4 2011
Spirit of Hven AB
Backafallsbyn Aktiebolag
Hven Whisky 2010
1984
2008 Q2 2012
Norrtelje Brenneri Aktiebolag Roslagswhisky 1994 2009 Q1
Grythyttan Whisky AB 2007 2010 Q4
Box Destilleri AB 2007 2010 Q4
Smögen Whisky AB 2009 2010 Q4 2013
Bergslagens Destilleri AB Engelbrekt Whisky 2009 2011 Q3 Konkurs
Gammelstilla Whisky AB 2005 2012 ??
Gotland Whisky AB Isle of Lime 2007 2012 ??
Lappland Destilleri Aktiebolag 2010 2012 ??

Vi önskar förstås att listan inte kommer ta slut här, även om vi inser att det bara finns utrymme för ett antal destillerier i ett litet land som Sverige. Om inte annat kan man ju hoppas både på export eller regelverk som möjliggör mikro-destillerier, som redan börjat ploppa vid sidan av bourbon-industrin i USA. Här följer hur som helst en kort genomgång av samtliga listade svenska destillerier.

Bergslagens Destilleri AB – Engelbrekt Whisky

Destilleriet som ligger i Nora är i uppstartsfasen och släpper i väntan på egen produktion två typer av Scotch blend i januari 2011. Den ena lanseras under namnet Engelbrekt Scotch Blended Malt (med minst 10 år på fat) och den andra som Engelbrekt Scotch Blended. Iordningställandet av destilleriet kommer enligt planerna påbörjas i januari 2011 och fortgår genom sommaren. Första produktionen av svensk whisky beräknas komma igång sensommaren 2011.

Hemsida: http://www.bergslagensdestilleri.se

Box Destilleri AB

Box startade produktion 4 decumber 2010 och kan därmed beräknades då ha sin första svenska whisky på marknaden omkring år 2014. Fram till dess hade Box endast lanserat buteljeringar av utvald single cask whisky från Skottland under namnet Box Utvalda Single Malt. Box Destilleri AB har fått mycket hjälp av whiskyexperterna bakom succén Kilchoman och lägger som många andra stor vikt vid genuint producerade råvaror. De framhåller att de kommer importera whiskyjäst istället för att som Mackmyra experimentera med bagerijäst.

Hemsida: http://www.boxwhisky.com

Gammelstilla Whisky AB

Gammelstilla Whisky har fått tillstånd att köpa kärl för destillering av alkohol och hade planerat att komma igång med produktion av svensk whisky under senare halvan av 2010. I nuläget ser det dock ut som om produktionsstarten hamnar under 2011. Gammelstilla kommer att destillera i två kopparpannor som är speciellt framtagna för att gå att förflyttas in i lokalen på Gammelstilla Bruk söder om Sandviken. En mäskpanna på 500 liter och en spritpanna på 300 liter. Vi väntar med spänning på fler nyheter från destilleriet.

Hemsida: http://www.gammelstilla.se

Gotland Whisky AB – Isle of Lime

Gotland Whisky AB bildades 2004 och är beläget i Sockerbruket i Roma. Destilleriet odlar själva ett 6-radigt polarkorn och kommer använda sig av det lokala hårda vattnet från kalkberget för whiskyproduktion. Den här svenska whiskyn kommer lanseras under namnet Isle of Lime (Kalkstensön). Produktionen är igång och de första flaskorna släpps under 2013.

Hemsida: http://www.gotlandwhisky.se

Grythyttan Whisky AB

Grythyttan Whisky startade produktion av whisky 16 oktober 2010. Det går att boka rundturer på destilleriet och de har ett uppdaterat kalendarium på sin hemsida. http://www.grythyttanwhisky.se

Lappland Destilleri AB

Beläget i Arvidsjaur har Lappland Destillera AB ansökt om tillstånd att producera och sälja sprithaltiga drycker. Produktionen av svensk whisky beräknas komma igång under andra kvartalet av 2011. Torven kommer att brytas från närbelägna Saltmyren och vattnet kommer vara det lokala mjuka vattnet från Arvidsjaur. Vi hoppas att planerna håller!

Hemsida: http://www.lapplanddestilleri.se

Mackmyra Svensk Whisky AB

Destilleriet Mackmyra som fått namnet efter området Mackmyra (myggmyren) utanför Gävle, har funnits sedan 1999. Genom att vara först och dessutom anamma modellen för försäljning av olagrad svensk whisky per fat, har de haft stor framgång i avsaknad av svensk konkurrens. Efter tre års lagring i en av Mackmyras fyra lagringsmiljöer kan whiskyn sedan lösas ut skattad och klar på Systembolaget eller i Danmark för den som föredrar importreglerna. Mackmyra har två spritrecept, ett för rökig whisky och ett för elegant, som lagras på tre olika typer av fat. Det finns nu ett antal utgåvor av Mackmyras maltwhisky blandad på de olika lagringarna. Den första utgåvan från destilleriet är Mackmyra Preludium:01- Mest spännande för tillfället är kanske någon av varianterna i Mackmyras serie Moment, som Mackmyra Moment Urberg eller Mackmyra Moment Medvind. Vi har även provat ett par utgåvor ur serien Special som får godkänt betyg, exempelvis Mackmyra Special 05, Mackmyra Special 06 eller Mackmyra Special 07. Även Mackmyra Brukswhisky får godkänt, medan vi har svårt att rekommendera Mackmyra Den Första Utgåvan med ett rent samvete.

Hemsida: http://www.mackmyra.se

Norrtelje Brenneri AB – Roslagswhisky

Norrtelje Brenneri lade sin första whisky på tunna i början av 2009. Norrtelje Brenneri har tänkt bli först i Sverige med att lansera en helt ekologisk single malt. Den är tänkt att lanseras under slutet av 2012 under varumärket Roslagswhisky. Whiskyn är bränd i en kopparpanna från Tyskland. http://www.norrteljebrenneri.se

Smögen Whisky AB

Smögen Whisky AB grundades sommaren 2009 och är beläget i Hunnebostrand på den svenska västkusten. Planerna är att få igång en småskalig produktion av rökig whisky med stor karaktär och havsassociationer. Det finns även planer på att senare utöka whiskysortimentet genom bredare spritrecept. Smögen Whisky kommer likt Mackmyra sälja små fat för lagring i 3-4 år innan buteljering.

Hemsida: http://www.smogenwhisky.se

Spirit of Hven AB / Backafallsbyn – Hven Whisky

Spirit of Hven som tidigare gick under det skämtsamma arbetsnamnet Svenska Hven och Sprit AB har startat produktion av svensk whisky. Även om whiskyn är deras kronprodukt (speciellt med tanke på lagringskraven på tre år) så producerar de även Rom, Calvados, Gin och Vodka i sina pannor. Spirit of Hven har vunnit flera utmärkelser för de övriga spritvarianterna.

Hemsida: http://www.hven.com

Wannborga på Öland AB

Wannborga på Öland började producera fruktdestillat och svensk whisky under 2007. De experimenterar med en kolonnpanna, vanligare vid destillering av grainwhisky, snarare än den traditionella konfigurationen mäsk- och spritpanna. Deras panna skall vara inställd för att ta fram stor del av smakämnena från mäsken och de planerar att släppa en smakfull öwhisky i Islay-stil, lagrad lokalt på Öland.

Hemsida: http://www.wannborga.nu

7 svar på ”Svensk whisky”

Hej
Det finns ett till Whiskydestilleri som bygger upp sin verksamhet just nu, Bergslagens Destiller i Nora. Kommer att producera en Singel Malt som heter Engelbrekt. Just nu finns två blended att smaka på (en vanlig och en 10-årig pure malt). På bolaget 3 januari.

Hur är det med Gutevin? För inte är det samma som Gotland Whisky AB väl?
Såg att Gutevin Whisky Limited Editon släpps 1/7 2013. http://www.systembolaget.se/85804 även om jag nu inte kommer spendera 4900 kr för en halvliter..

Sen har jag funderingar på Kenlagu. Visserligen inget svenskt destilleri men ändå ”svensk whisky”… http://www.systembolaget.se/85562 Den här har jag inte hittat något om alls i whiskytidningar eller på bloggar.

Nej, det stämmer Gutevin är inte har med Gotland Whisky AB att göra. Gutevin är ett varumärke för produkter från bolaget Gute Vingård AB. Vi misstänker dessutom att denna utgåva kan ha passerat obemärkt under näsan på whiskydestilleriet som första gotländska maltwhisky.

Läs mer här, där vi säkerligen följer upp med mer info om vi får tag i den.

Läs om Lodhian whisky. Andra destilleriet som registrerades, men som försvann. Skattebrott, fängelsedommar och Andra svenska whiskyn som gick i graven. Finns fortfarande att få tag på Lodhian blend och så pure malt 10 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *