Kategorier
Smakat

Mackmyra Special 07 inför novembersläppet på bolaget

Så var det åter dags att utvärdera en whisky från Mackmyra. Med novembersläppet på Systembolaget i sikte har vi fått tag i ett prov av Mackmyra Special 07. Vi trodde tidigare att Mackmyra släppte whisky i serier om högst sex utgåvor (Privus 1-6, Preludium 1-6, Special 1-6 och hittills endast fyra utgåvor under varumärket Moment), men har nu fått reda på att så inte är fallet. Mackmyra Special är en serie whisky i årstidstema riktad till samlare, med sex tidigare utgåvor, där samtliga går köpa i ett par samlingsboxar om tre flaskor. Mackmyra Moment är en serie av speciella fat, utvalda av Angela D’Orazio för att de har speciell karaktär, som skulle försvinna i mängden om de blandades med andra fat. Vi kan nog förvänta oss fler utgåvor även i denna serie.

Med tidigare recensioner av Mackmyra Special 05 Jaktlycka och Mackmyra Special 06 Sommaräng har det nu blivit dags att titta närmare på den uppkommande utgåvan Mackmyra Special 07. Det är frågan om en strategisk höstutgåva, blandad av svensk whisky från hjortronvinsfat, likt Mackmyra Special 05 från lingonvinsfat.

Special 05 - 07 bakom Patric i Mackmyras monter på Stockholm Beer & Whisky 2011
Special 05 - 07 bakom Patric i Mackmyras monter på Stockholm Beer & Whisky 2011

Mackmyra Special 07 – Framtidstro

Provad av Daniel och Martin 2011-10-14

Mackmyra Special 07 har lagrats på hjortronvinsfat och är sedan tappad och spädd till 45,8% alkohol. Färgen tyder på avsaknad av sockerkulörer och den verkar inte vara kylfiltrerad. Det är frågan om naturlig svensk whisky, kort och gott.

Doft: Det börjar med en kort intensiv intro i de enrisrökta dillchipsens tecken! Sedan hjortronsylt, något jästigt. Havssalt, tydligt färgad av jodreferenser. Försiktigt syrlig med toner av lime och vanilj. Massvis av vanilj! Förrädiskt av björnklister! Efter ett tag oljigt apelsinig och åter igen hjortron, seg och trögflytande med eftertryck.

Smak: Äppelpaj med kanel och vaniljsås. Romrussin. Syrligt krusig på tungan, med en liten besk krusidull mot slutet av smakattacken. Fortfarande salt efter ett par rundor vid glaset.

Avslut: Jästig men mjuk. Apelsin och pomerans som cointreau, men gott om finkeloljor.

Betyg: Förväntningarna på Mackmyra Special 07 var höga eftersom vi redan provat den under Stockholm Beer & Whisky 2011. Därför blir vi inte överraskade eller överrumplade ikväll när vi dyker djupare i glaset, varken doft- eller smakmässigt. Snarare är det frågan om ett mysigt efterspel till den initiala upplevelsen. Mackmyra Special 07 är en elegant whisky i kategorin höstmys på den inglasade verandan. Njut så länge det varar! Till vintern kommer med största säkerhet preferenserna att slå om mot det rökigare, kraftigare hållet. Helt tillfreds med upplevelsen kan det kanske passa med betyget 3 av 5 möjliga torvmossar!

För Mackmyra-fantaster blir Mackmyra Special 07 säkerligen ett måste till samlingen, men vi är ganska nöjda efter endast ett par försök. Istället ser vi fram emot nästa släpp från det svenska destilleriet och hoppas på ytterligare starka influenser av bourbon och svenska ekfat. Det är i detta område som Mackmyra kan utmärka sig och det kan verkligen inte bli för mycket av vanilj och smörkola i deras produkter. Prova gärna Mackmyra Preludium 06 för en säker referens i den kategorin, med något högre alkoholhalt och ett garanterat högre tryck i doftväg!

Sist, men inte minst, ett stort tack till våra kollegor Camilla och Frej, som medverkade i vår lilla live-tasting av den här utgåvan från svenska Mackmyra!

Relaterade inlägg:

3 svar på ”Mackmyra Special 07 inför novembersläppet på bolaget”

Vaknade tidigt idag och gav Lilla Emma välling. Nu ligger hon utslagen i soffan och sover tryggt. Pappa passar då på att besöka er på peat, för att se om där finns något nytt inlägg. Läser om Mackmyra och tycker att det är bra att ni börjat med Live-tasting. Bra för att förbättra sitt smak och doft register, prova whiskyn på egen hand och samtidigt diskutera vilka andra intryck deltagarna fått. Hjälpas åt att hitta de ord eller intryck man har svårt att lägga namn på.
Andra tanken är att whisky är maskulint och då kan en feminin sida vara bra.
Blev analysen och inlägget mer 2011 up to date?
Min nästa whisky blir nog Old ballantruan en rökig speyside som släpps 1/11 på beställningssortimentet.

Jag tror inte det spelar så stor roll vilka som provar whiskyn för utformandet av recensionen, men det är alltid intressant att diskutera. Sedan är det ändå högst två personer som står för betyget efter provningen. Det är sällan vi har tid att stanna på kontoret för provning, men ibland passar det så att vi kan diskutera med våra whiskyintresserade kollegor. Vi funderar dock på att hålla lite whiskyprovningar och att hitta ett bra forum för det, kanske med Skottland Runt som första tema (i rent utbildningssyfte).

Jag har inte riktigt bestämt mig för vilken min nästa whisky till samlingen blir (senast blev det en flaska Hazelburn Sauternes Wood), men det finns redan en kö av prover som vi hade tänkt gå igenom. Härnäst väntar Bowmore Tempest 3rd edition, Bushmills Original och Glenfarclas Heritage. I våra privata samlingar väntar fortfarande ordentligt rökiga whisky som Port Charlotte PC8 och Bruichladdich Octomore 4 på utlåtanden, så det blir garanterat en spännande höst att se fram emot.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *