Kategorier
Smakat

Första rökiga Mackmyran tar hyllplats

Vi blev uppvaktade med ett prov av det som kommer bli den första rökiga Mackmyra på hyllorna hos Systembolaget. Kanhända med anledning av våra uppskrivningar av enstaka utgåvor, är Lars på Mackmyra noggrann med att understryka att det inte är frågan om en konkurrent till Islay, utan snarare en svensk rökinrikning med influenser av bland annat svensk ek och enris.

Buteljeringen dyker upp i det fasta sortimentet och kommer stå sida vid sida med Den Första Utgåvan. Gissningsvis blir det ett bättre betyg från oss denna gång, inte nödvändigtvis på grund av det rökiga inslaget. Det har hänt mycket på Mackmyra sedan vi först snubblade över destilleriet. På pappret skall det dock finnas många likheter med den första, i Svensk Rök.

Mackmyra Svensk Rök
Mackmyra Svensk Rök

Mackmyra Svensk Rök

Provad av Martin 2013-08-20

Mackmyra Svensk Rök är en stor utgåva i mindre butelj. Vi har inte fått någon uppgift om storlek på utgåvan, men den beräknas inte ta slut. Flaskan håller 50 cl whisky, tappad vid 46,1% alkohol. Utgåvan har naturlig färg utan tillsatts av sockerkulört. Det kan även antas att den sluppit undan kylfiltrering.

Doft: Vaniljbullar, smör och äppelkaka blandas genast i mysig brasrök. Det finns en aning vetebröd som driver på den bilden. Äpple är det som stannar kvar i doftbilden, men om man letar återfinns ett par nyligen inoljade kängor av läder, med ett förråd av bortglömd torr piptobak. Sedan smörblomma och även en viss sälta.

Smak: Knorrig med tydlig textur. Varför tallkotte överhuvudtaget kan vara en smakreferens förbryllar, men här finns den. Sot och torv övergår i pepparsalami. Salt gröt med russin, när sötma och sälta tillsammans bildar syrlighet. Det finns en släng av kamomillte och mynta som påminner om skolbesök i hembygdsgårdens örtagård hemmavid.

Avslut: Just kamomillte är den av upplevelserna som håller sig kvar, uppblandat med nya blommiga intryck av nyponros och en allt tydligare fatbeska. Långt senare, lakritspipa och viol.

Betyg: Mackmyra Svensk Rök är en nostalgitripp i lantlig uppväxt och det är nästan otäckt hur många sådana strängar den här utgåvan slår an. Det är förstås en helt personlig upplevelse, men som i detta fall bidrar och förärar Svensk Rök med 4 av 5 möjliga torvmossar. För den som uppskattar sådant tillkommer små detaljer som bidrar till gedigen känsla, exempelvis korken med topp av solid metall.

Jag är övertygad om att detta är en whisky som passar vårt avlånga land väl, där de båda orden lagom och rökig hör hemma. Utgåvan visar på bredd i användningen av relativt fruktig whisky, och kompletterar det nuvarande utbudet med en viktig produkt. Den uppriktiga insikten är att det inte är mängden rök som spelar roll, det är inramningen.

Vi tackar Angela, Master Blender på Mackmyra, för ytterligare en fin blandning!

Relaterade inlägg:

5 svar på ”Första rökiga Mackmyran tar hyllplats”

Vad är det som händer? Har ni lagt ned sidan eller bara tagit en timeout?

Vi har inte haft tid att recensera på ett tag, men det står gott om prover på hyllan och väntar. Räkna med att det dyker upp något inom kort, även om det är helt möjligt att det blir lite mindre tätt mellan recensionerna ett tag framöver.

Passa nu på att gå tillbaka i arkivet och läs allt det grabbarna hunnit skriva om. Fokuseras ofta på det aktuella och vad som komma skall, likaså betygslistan är toppen. Länkar vidare till mycket av det som skrivits här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *