Kategorier
Smakat

Mackmyra Preludium:06 – Frisk svensk rök …är en svensk whisky som övertygar

Mackmyra har släppt otaliga utgåvor svensk whisky med varierande kvalitet. Vi har visserligen inte provat allt från det svenska destilleriet, men det vi smakat har inte övertygat alls. Den whisky som ger absolut minst mersmak är Den första utgåvan, som fortfarande finns i stora volymer på Systembolaget. Den rökiga whiskyn Moment Medvind har betydligt mindre problem med smakprofilen, men är ändå bara medelmåttig som bäst.

Mackmyra Preludium:06 - Frisk svensk rök
Mackmyra Preludium:06 - Frisk svensk rök

Med den här bakgrunden måste jag passa på att tipsa om en utgåva som faktiskt är riktigt bra. Jag råkade trilla över ett gediget whiskyskåp hos vänner på nyårsafton, där stod bland många spännande flaskor skotsk whisky ett par flaskor Mackmyra Preludium:05 och Mackmyra Preludium:06. Jag fick prova den senare som verkade vara ägarens favorit av de två flaskorna. Mackmyra Preludium:06 är en rökig whisky med smak av kolasnören och hintar av vanilj. First fill bourbon? Trots att det finns en distinkt rökprofil är det en mjuk whisky som borde passa utmärkt för en djupare analys vid tillfälle. Ett spännande faktum är att Preludium 06 är blandad av whisky från både pilotanläggningen och den anläggning som nu producerar svensk whisky utanför Gävle. Jag gissar att stor del av whiskyn kommer från pilotanläggningen. Hur det än ligger till så hade Mackmyra något i Preludium:06 som de sedan tappat, men förhoppningsvis försöker hitta tillbaks till. Det blir ett (för Mackmyra) högt betyg, 4 av 5 möjliga torvmossar. Mackmyra Preludium:06 är buteljerad på alkoholhalten 50,5%, icke kylfiltrerad.

Vi blev erbjudna en Mackmyraprovning där samtliga lagringar av de två spritrecepten (rökig och elegant) skulle gås igenom. Tyvärr blev provningen inställd på grund av sjukdom hos provningsledaren, men vi har fått löfte om ett nytt försök till våren av den välvilliga restaurangen som anordnar tillställningen. I väntan på en noggrann genomgång av Mackmyras sortiment har vi till slut införskaffat en flaska Mackmyra Brukswhisky i alla fall. Den tog slut snabbt på vårt systembolag, kanske på grund av toppbetyget 95,5 av 100 från Jim Murray i Whisky Bible 2011 samt utmärkelsen European Whisky of the Year, men finns nu åter på hyllorna i hyfsade volymer. Jag litar egentligen inte på vad Jim skriver om Mackmyra (speciellt som han skriver ner Preludium 06 som medioker), men i mångt och mycket har han samma preferenser som vi. Det skall bli mycket intressant att se om Brukswhiskyn håller måttet på samma sätt som Preludium 06. Skam den som ger sig!

Relaterade inlägg:

Ett svar på ”Mackmyra Preludium:06 – Frisk svensk rök …är en svensk whisky som övertygar”

Kort och gott.
Preludium 1 klubbades för 2300 kr på auktionsverket. Märker att intresset har svalnat. Danmark säljs den för 5000 dkr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *