Kategorier
Böcker

Årets utgåva av Jim Murrays Whisky Bible

Kategori: Referens
Format: Pocket
Författare: Jim Murray

Jag sitter och bläddrar i den senaste utgåvan av Jim Murrays sammanfattning av över 4500 whiskies, boken Whisky Bible 2011. Årets upplaga har fått ett reviderat omslag, men har samma avlånga format som passar utmärkt i innerfickor för lätt tillgång när det behövs. Jim Murray är efter Michael Jacksons bortfall den nu obestridda internationella whiskygurun. Det är tydligt att Jim har en förkärlek för rökig whisky, något som kanske gynnar skandinaviska läsare. Inte speciellt förvånande ger författaren därmed sitt pris för årets skotska vatted malt till Big Peat. Kanske förvånar det mer att han ger priset för årets europeiska whisky till Mackmyra Brukswhisky?

Whisky Bible 2011
Whisky Bible 2011

Whisky Bible 2011

Boken använder till skillnad från peat.se klassiska malt marks på skalan 0-100 för att utvärdera whiskies. I detta betygsystem står doft (n), smak (t), avslut (f) och helhet (b) vardera för 25 möjliga poäng. En whisky måste alltså vara bra i samtliga kategorier för att hamna nära det högsta möjliga betyget. De sammanställda betygen kommenteras av Jim Murray, fritt översatt:

  • 0-50,5 Inget annat än fullständigt diaboliskt. [Nothing short of absolutely diabolical.]
  • 51-64,5 Otäckt och väl värt att undvika. [Nasty and well worth avoiding.]
  • 65-69,5 Sannerligen väldigt oimponerande. [Very unimpressive indeed.]
  • 70-74,5 Normalt drickbart, men förvänta dig inte att jorden ska flytta på sig. [Usually drinkable but don’t expect the earth to move.]
  • 75-79,5 Medelmåttig och normalt behaglig, men ibland bristfällig. [Average and usually pleasant though sometimes flawed.]
  • 80-84,5 Bra whisky värd att prova. [Good whisky worth trying.]
  • 85-89,5 Väldigt bra till excellent whisky definitivt värd att köpa. [Very good to excellent whiskies definitely worth buying.]
  • 90-93,5 Strålande. [Brilliant.]
  • 94-97,5 Superstjärnor till whisky som ger oss alla en anledning att leva. [Superstar whiskies that give us all a reason to live.]
  • 98-100 Bättre än något jag någonsin provat! [Better than anything I’ve ever tasted!]

Det är tydligt att Murray har en böjning för Ardbeg. Bland de fem skotska single malterna med bäst betyg hittar vi nämligen inte mindre än tre varianter: Ardbeg Uigeadail, Ardbeg Ten och Ardbeg Supernova, där de två senare samsas om det näst bästa betyget med sina 97 poäng av 100 tillsammans med Brora 30 och Glenfiddich 50 medan Ardbeg Uigeadail regerar i ensamt majestät på 97,5 poäng. Även Glenmorangie Sonnalta PX får ett riktigt bra betyg av Murray och hamnar i den tredje bästa betygskategorin med sina 96,5 poäng i topp 16 tillsammans med bland andra Ardbeg Corryvreckan och Port Charlotte PC6. Här blir jag nog lite förvånad då dessa tre whiskies (Sonnalta PX, Corryvreckan och PC6) toppar min egen lista med god marginal till allt utom möjligen Brora 30. Den 30-åriga Broran är för övrigt en exemplariskt bra whisky, kanske den bästa vi haft möjlighet att smaka. Jag tycker även att det är lite mystiskt att han ger första utgåvan Supernova (buteljerad 2009) bättre betyg än Supernova SN2010. Detta får vi nog sammanfatta som ett attribut av hans obotliga uppskattning av tungt rökig whisky.

Jim Murray varierar sina beskrivningar till synes beroende på humör och om Port Charlotte PC6 skriver han följande, vilket knappast behöver översättas:

Port Charlotte PC6 db (96,5) n24,5 ohhhhh… arrrrrrrhh….. mmmmmmmmmm….. oh the peat, the peat…… yessssss…., oh my god……mmmmmmm….. ohhhhhhh…. t24 first you get the smoky… ooooohhhhhhh… arrrrrrrrrr….. then the sweeter mmmmmmmm….. arrrroooohhhh…. f24 it finishes with a more gentle arghoooo…… mmmmmmm….. oooophhhhhh….. arrrrrrrrrr…. b24 not many whiskies have a truly unmistakable nose…. and….., but this is, this…….. is……. this….. mmmmmmmm.., arrrrrhh. Ohhhhhhhh…….. 61,6%

Det kan nämnas att den flaska med Ardbeg Uigeadail som fick högst betyg provades i Kanada och har batchnumret L7 325 bekräftat. Batchen såldes även på den svenska marknaden och har alkoholhalten 54,2%. Även om jag har en Uigeadail med samma alkoholstyrka så är min av en senare utgåva med batchnummer L8 316, men den är förmodligen väldigt lik den vinnande flaskan. Kika gärna i hyllan om du har en vinnarwhisky stående! Markeringen hittar du strax ovanför nedre kanten på etiketten.

Relaterade inlägg:

5 svar på ”Årets utgåva av Jim Murrays Whisky Bible”

En mycket bra bok för whiskynördar är:Top 100 Single Malts
av Henrik Aflodal(Svensk författare). Kolla in den och njut av all information om destillerierna, whiskyn som är provad i skala 0-100. Lika tjock som en bibel och jag avgudar den redan!

Den ser spännande ut, även om den verkar aningen utdaterad (2007-09-01). Jag kan verkligen rekommendera 101 Whisky av Örjan Westerlund om du vill ha en uppdaterad svensk bok med whiskytips och lättillgängliga beskrivningar att komplettera bokhyllan med.

Blir nog tvungen att kika på ett exemplar av Aflodals bok också.. 😀

Boken jag skrev har några år på nacken, men det är all information om destillerierna som är viktig och intresant. Har tittat på den boken du nämner och den skall också till bokhyllan. Men innan dess skall jag införskaffa Pär Ellsberger´s whisky bok, ett rent uppslagsverk! Verkar som att den skall översättas till engelska.
Tack för påminnelsen om 101 whisky 🙂
Peter

Jag har planerat att införskaffa mig en flaska Uigeadaleller eller Corryvreckan. Dem har ju båda fått många goda recensioner. Men det ni skriver om batches får mig att börja fundera. Jag antar att det inte skiljer alltför mycket inom samma årgång, även om en viss skillnad kan förekomma. Men om en single malt har fått ett gott betyg år 1993 kan man lita på att flaskan som kommer 2012 är likvärdig? Jag har märkt att priserna kan skilja väldigt mycket och om man ser till champagne så kan det ju vara som natt och dag ifall årgången är ett år tidigare eller senare…

Läste för övrigt förut också att ni skulle spara er committe release av en ardbeg, hmm alligator?, flaska, för att den skulle öka i pris. Hur är det med priser på whisky, vad är det för några som stiger i pris? Och är det möjligt att investeria i whisky, både kort och långsiktigt?

Faktum är att Jim Murray’s betyg verkar slå ganska hårt på humör, och så är det väl för de flesta. I många fall kan det vara omständigheterna snarare än en viss utgåva som sätter ribban för upplevelsen. Vi har som du kanske redan sett provat både två ett flertal produkter från Ardbeg. Bland dem som skilt sig mest mellan olika utgåvor hör Ardbeg Corryvreckan. Jag tror inte du skall vara orolig för att inte få en flaska som smakade som den Jim Murray provade. Det är det som är skarmen med hantverksmässigt producerad whisky. Dessutom kan ditt exemplar mycket väl vara lika bra eller bättre i ditt eget tycke. Att flaskan är likvärdig kan du nog lita på, men inte exakt likadan.

Det finns definitivt sådana som investerar i whisky. Speciellt medlemsutgåvorna från Ardbeg (som endast säljs i två exemplar per medlem i Ardbeg Committee) har fått höga andrahandsvärden. Det är dock inte lagligt att sälja spriten vidare i Sverige, så det kan jag inte rekommendera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *