Kategorier
Smakat

Ardbeg Supernova – en extraordinär rökbomb

När peat.se med hang-arounds drog ihop en utförlig Ardbeg-provning låg röken tätare än dimman över Lützen efter nio väl avsmakade whiskies. Supernovan hade startnummer åtta i ordningen och vi kände ganska snart att ingen whisky ska behöva efterträda den suveräna Ardbeg Corryvreckan. Därför låter vi den få en egen artikel och företrädas av, i förhållande till de flesta Ardbeg-varianter, snälla Jura 10 samt halvrebelliska Jura Prophecy.

Ardbeg Supernova 2010
Ardbeg Supernova 2010

Ardbeg Supernova 2010

Provad av Daniel och Martin 2010-09-02

Ardbegs torviga rökbest Supernova är buteljerad på brutala 60,1% ABV. Fenolhalten är uppmätt till över 100 ppm, med god marginal över de 50-65 ppm fenoler som dväljs i Ardbegs standardbuteljering Ardbeg 10. I alla avseenden en extrem whisky. Inget för de svaga!

Doft: Fire in the hole! Krut! Söt rök blandad med torr rök. Som om nån tänt eld på en redan välrökt salami. Alkoholhalten går inte att undvika trots idoga försök medelst rök, rök och mera rök. Lite aceton. Är man oförsiktig blir man av med en handfull näshår och får avvakta med doftandet en stund. När näsan vant sig något vid den oerhörda röken framträder ton av halm och smultron. I love the smell of napalm in the morning!

Smak: Initialt kan man hitta söt brandy-pralin här. Smält smör. Strax efter kommer Bassets Liquorice allsorts i olika valörer. Därpå följer träkol med sirap på. Detta backas upp av torr rök, som en munfull med aska, men på ett masochistiskt, behagligt vis.

Avslut: Att lyckas undvika att nämna lakrits här vore en ytterst skicklig undanmanöver. Saltlakrits och röksötma väver en klockren nedåtgående spiral (det är något bra alltså!) som klamrar sig fast länge.

Betyg: Ardbeg Supernova är grov på alla sätt och vis. Som den utförliga Ardbeg-provningen visade så förlorar den på att ha annan färgstark och rökig whisky före sig i startledet. Idag har den dock inga svårigheter att klå sina föregångare utan framstår som en otroligt god och rökig whisky. 5 av 5 torvmossar får och förtjänar den.

Relaterade inlägg:

15 svar på ”Ardbeg Supernova – en extraordinär rökbomb”

Hittade The BenRiach Curiositas 10 year old på systemet i Helsingborg. Med 55 ppm och till ett bra pris 389 kr. Läste på om detta destilleri och det är mycket intresant läsning! Vilket utbud de har och är väldigt breda i sitt sortiment.
Men inte kommer det upp till dina 100 ppm i denna rökiga atombomb 😀

Den ser intressant ut, och har gått oss helt förbi. BenRiach Curiositas 10 verkar finnas på hyllorna i flera närliggande butiker. Kul att se en rökig Speyside, då blir det nog inte lika salt ton i rökkaraktären. Kanske mer maltsöt och blommig?

Den har faktiskt inte gått oss helt förbi. En av peat.se:s hang-arounds har/hade BenRiach Curiositas och undertecknad har provat den för kanske nåt år sedan. Jag kommer tyvärr inte ihåg doft- eller smakreferenser, men jag blev inte jätteimponerad, eventuellt för att jag hade för höga förväntningar eftersom jag hade läst att den skulle vara rökig (och för att jag är en oförbätterlig peat-head!).

Jag smakade en BenRiach 20 i julas men minns inte alls vad jag fick för intryck av den. Inte ens om den var suverän, medelmåttig eller rävgift. Samma kväll avhandlades Highland Park 12, Cardhu 12 och anCnoc 12… Det är inte omöjligt att det kan ha infunnit sig nån slags whiskydimma som lagt sig kring minnesknölarna 😉

På torsdag skall jag handla ovannämnda BenRiach till min samling. Denna skall öppnas och njutas, har tyvärr ganska så många som står oöppnade. Blir så när man samlar på speciella sorter med begränsade upplagor.
Tack martin för att du fick mig att tänka om. Det du skrev i inlägget om Big peat, känna igen de olika dofterna och smakerna ifrån destillerierna.
Skall inte försöka hamna i Daniels whiskydimma, vill komma ihåg det man smakar 😀 😉

Tror också som du Martin. Det blir en rökig maltsöt/blommig whisky. Likaså som Daniels inlägg om att man inte blir jätteimponerad. Dock värt att riskera sina 389 riksdaler!

Glenfiddich Caoran Reserve 12 Years 399 kr(BS). Har också en rolig rökig historia att berätta. Under andra världskriget var det brist på kol, man fick ersätta kolet med torv. Många år senare hittade man receptet på den rökiga Glenfiddichen och beslutade att de skulle ha en rökare i sitt sortiment.

Nu kallar Frun att man skall komma ner.
Tack för era inlägg 🙂
Peter

Glenfiddich Caoran Reserve kan jag däremot rekommendera! Den införskaffade jag på flygplatsen i Larnaca på Cypern för några år sedan. Blev inte jätteimponerad här heller till en början, men den växte på mig och var en stor anledning till att jag började samla på mig single malts (och gärna då av det rökigare slaget) 🙂

@Daniel där ser man, mig har den gått fullkomligt förbi, men har den funnits ett tag så är det kanske inte så konstigt att jag missat den. Jag fokuserar nog lite för mycket på det som är nytt.

@Peter ja, den är inte dyr så att det svider, säkert värd att prova. Jag tror den kan vara riktigt spännande om man inte har för höga förväntningar på vad rökigheten bidrar med. Jag har blivit lurad av förväntning alldeles för många gånger för att inte försöka undvika det.

Glenfiddich Caoran Reserve vände mitt intryck av destilleriet fullständigt när jag provade den hos Daniel för ett bra tag sedan. (Har du något kvar av den?) Jag har hört att Solera Reserve skall vara riktigt bra också, men jag har inte låtit den bevisa det genom ett inköp och smakprov.

Har börjat smakresan av min BenRiach Coriositas 10 år. Kanske inte den bästa, men mycket bra whisky att träna sig på. Provar Whiskyn i nio steg och vattnar ner den till strax över 20 volymprocent. Genom de nio momenten är BenRiachen ett mycket bra skolexempel. Ikväll skall jag använda den som referens till min Laphroaig 10 year. Se hur blommorna, taninerna och det brända gummit möter en mer havsbiten whisky.
Ha nu en trevlig helg!
Martin dito Daniel

Skulle vara roligt att få reda på vad ppm halten i den färdiga whiskyn ligger på.
Ardbeg Ten Röks till 50-55 ppm och när whiskyn tappas på butelj är fenolhalten 24 ppm. Har Ardbeg supernova 100 ppm från början borde den då ligga på 50 ppm i buteljen? Spännande med whisky, en hel vetenskap!
Ert Ardbeg race är man inte avundsjuk på utan man tar del av den med glädje.
Kanske nästa Whisky blir en Ardbeg, storebrodern för Bruichladdich och Kilchoman. ha nu en skön helg.
Peter

Ardbeg Supernova SN2010 har 100ppm fenoler på flaska. Vad malten rökts till är svårt att avgöra.

Det blir högre fenolhalt med hög alkoholhalt (eftersom whiskyn inte är lika spädd med vatten). Fenolhalten avtar även med ålder. Alltså har yngre whisky högre halter.

Strålande! De sista flaskorna från det ursprungliga släppet tog slut för bara ett par månader sedan, långt senare än jag trodde de skulle göra. Jag kan tänka mig att Sverige är en rätt stor del av exportmarknaden för Ardbeg Supernova SN2010. Kul att den är i sortimentet igen (på fredag).

Såg kommentarerna för Benriachen, kan verkligen rekommendera Fumousus Maderensis 13Y Heavily Peated. Fantastisk doft på denna och låt inte lagringen på Madeirafat skrämma er, det är väl dolda toner från det. Skönt rökig och lite söt med toner av vanilj, läder, sälta. Bra pris i England, runt 30 pund.

Tack för tipset! Vi får kika närmre på den.

Har du provat Jura Heavy Peat 1999, en varmt framträdande rökig whisky från Isle of Jura. Med det nyvarande hyllpriset per flaskan är det en av de trevligaste brukswhiskies man kan tänka sig (trots att det egentligen är en exklusivare utgåva).

Tro mig, har haft ögonen på den. Vet inte riktigt varför jag inte kommit till skott att köpa den? Det verkar alltid på något finurligt sätt alltid hamna andra flaskor före i skåpet. Beställde en Sonnalta PX efter alla hyllningskörer, ser spänt fram emot att testa den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *