Kategorier
Smakat

Den verkliga lanseringen är Supernovan

Idag lanserar Apple sin senaste enhet, iPhone 6, och tydligen även en klocka som integrerar med den smarta telefonen. Vi kommer säkert få anledning att höra mer om smartklockor, men just nu är min uppmärksamhet fångad av något helt annat. Framför mig står ett prov av Ardbeg Supernova och det har blivit dags att ta fram ett provningsglas.

Ardbeg Supernova 2014
Ardbeg Supernova 2014

Ardbeg Supernova 2014

Provad av Martin 2014-09-09

Ardbeg Supernova 2014 är en medlemsutgåva för Ardbeg Committee. Utgåvan lanseras i endast åtta länder, varav Sverige är ett av de utvalda. Drygt 1000 flaskor dyker upp på Systembolaget 18 september, vilket gissningsvis är en relativt sett stor del av upplagan. Whiskyn håller 55% alkohol, ett ovanligt jämt nummer för en begränsad utgåva av Ardbeg (trots att det är udda).

Doft: Tydlig igenkänning i den breda torven. Röken tar form som en blandning av knallpulver och luntat gräs, med citronsyra. Tydlig syra och breda kanonrör. En viss antydan av metall också faktiskt, gjutjärn. Citrusen landar mittemellan citron och apelsin. Mer än något som tuttifrutti, för gamla tablettask-samlare. Sedan kommer en ordentlig dos av vanillin, nu när näsan vant sig vid torven.

Smak: Rund, oljig och ändå med ordentligt drag av syra från torv. Bränd fernissa och sot blandas upp och tar en sötare vändning på tungan. Tillslut har den omvandlats och tagit form som strävt, sotsvärtat honungsvatten.

Avslut: Sträv, fortfarande på grund av torv, men nu tilltagande rund och druvlik. Det finns vinreferenser som rimligen grundar sig i ung fräsch ek. Grön vindruva och mandelmassa är det som finns kvar medan den sträva syran ger upp. Harsyra. Lakritsrot.

Betyg: Detta känns som en polerad version av Supernova från förr, och jag blir nyfiken på en tydligare specifikation av innehållet. Jämför gärna med Ardbeg Supernova 2010. Whiskyn blir speciellt intressant eftersom den bjuder på en svår kombination, med tungt torvrökt malt och tydliga vaniljreferenser. Utöver vanilj är det frågan om en klassisk Ardbeg, om än på steroider. Den jämna och tydliga upplevelsen ger, inte oväntat, 5 av 5 möjliga torvmossar.

För att knyta tillbaks till hur det började kan jag nämna att Apple i samband med lanseringen av sina nya enheter även släppte ett nytt album av U2 (som många väntat i flera år för att få lyssna på), gratis på iTunes. Nu har du något att lyssna på i din gamla iPhone när du prioriterar att investera i whisky snarare än en ny telefon. Albumet heter Songs of Innocence, whiskyn heter Supernova.

Relaterade inlägg:

18 svar på ”Den verkliga lanseringen är Supernovan”

Strax under 1500:- om vi är korrekt informerade. Jag återkommer med en direktlänk till webblanseringen när den dyker upp på Systembolagets hemsida!

Hur står sig den här mot 2009/2010 supernova? De kom ju ut under en tid då det nästan tävlades i rökig whisky (octomore bl a), och supernovan låg ju väldigt högt med ca 100 ppm om jag minns rätt. Har dom backat på den biten i den här versionen, eller är det samma rökbomb som man minns från några år tillbaka?

Jag har inte provat utgåvorna parallelt, men upplever inte samma våldsamma rökighet i årets utgåva. Ardbeg är gissningsvis trygga i att äga det rökigaste grundreceptet på Islay, med Supernova ytterligare ett snäpp upp. Det skulle ändå inte förvåna mig om det visade sig att andelen fenoler trots detta är likvärdig 2009 eller 2010, och det skulle definitivt vara intressant att se lite siffror.

Rekordjakten du nämner dog effektivt när Octomore slutade försöka slå sina egna rekord.

Har någon erfarenhet av webblanseringar? Att man måste vara vid datorn kl. 10 förutsätter jag men är det bara tur/otur hurvida man hinner få en eller brukar det ta iaf några sekunder innan de försvinner?

Det är väldigt olika beroende på hur många attraktiva utgåvor som går ut samma datum. Jag tror att det är delvis därför som inte allt lanseras första dagen i månaden längre.

Det kan gå på några sekunder, och det kan ta någon timma.

Tänkte ytterst på denna som bara finns i 1260 flaskor. Med tanke på intresset av Ardbeg känns det som att det inte kommer att räcka speciellt långt.

När ska Ardbeg-hypen stanna av? 1500 kr för en icke åldersangiven whisky är sjukt dyrt. Som vanligt kommer den sälja slut på ett nafs och vi köpare bevisar återigen för LVMH att de satt priset för lågt. Snart svämmar auktionsmarknaden över med flaskor med minst det dubbla priset. Tid för bojkott? Vi har makten….

Det vore olyckligt om svenska flaskor dök upp på internationella auktioner. En av anledningarna till att vi får så stor andel av utgåvorna är att de uppskattas här. Det har tidigare klargjorts att vi inte kommer få lika stor andel om flaskorna försvinner ur landet.

Hann ni boka? Jag lyckades iaf knipa två. Ska bli väldigt kul att få testa. Och tack för info Martin!

Själv missade jag antagligen bokningen eftersom Telia haft grova routing-problem under morgonen, och problemen återuppstod direkt när lampan tändes för lanseringen. Lite trist, men det kan hända vem som helst.

Jag tycker Systembolaget grovt missbedömt intresset när det blir fullbokat på några sekunder. Kvoten borde absolut inte varit två flaskor per konto, utan en.

Tråkigt :(. Jo, det tog på fullasta allvar någonstans i området 3-4 sekunder från bokningen öppnade tills ”Fullbokat” dök upp. Galet.

Jag hade mig själv och frun båda i högsta hugg klockan 10 och fick tag på iaf en flaska. Men nog känns kvoten på 2 som 1 för mycket när det tar slut efter bokstavligt 4 sekunder som Uggla sjöng om..

Jag fick tag i två flaskor som nu är uthämtade.
Ska bli intressant att smaka.

Jag tänkte höra efter med PR-ansvariga på LVMH, så får vi väl se hur det blir med kvoten om det kommer något liknande i framtiden. Det ryktas för övrigt att Ardbeg Kildalton skall släppas under små partier. Den som väntar får se!

Ska bli intressant och se hur webblanseringen av Kildalton går till. Antalet flaskor är större gentemot Supernovan (2880 mot 1260 flaskor), men kvoten på 2 flaskor per kund kvarstår. Rör sig nog om en handfull sekunder innan saldot står på noll är min gissning.

Där hade jag visst fel. Halvtimme efter släpp fanns det fortfarande 1000+. Är väl bara positivt så de intresserade kan få de flaskor de vill ha utan att de tar slut på 2 röda 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *