Kategorier

Martin

Martin
Martin

Är religiös ut i fingerspetsarna, men bara när det gäller kodkonventioner och hårdvara. Uppväxt med Apple Macintosh och har aldrig ägt en Windowsdator. Med ett förflutet i mjukvaruutveckling i mobilbranchen har han nu sadlat om (något) och utvecklar serversystem och webapplikationer, speciellt med ankytning till sociala medier. Äger en Sony Playstation 3, men har bara CRT-TV på 28″. Lyssnar på allt från skinpunk till hårdrock och singer-songwriter därimellan. Absoluta favoritbandet är och kommer förbli Slade (speciellt perioden 1971-1974), på stadig andraplats ligger Rage Against the Machine.

Martin började sin whiskykarriär med Laphroaig och har vandrat sig neråt i rökighetsskalan, för att stundom ta en tur tillbaks. När det gäller whisky är Martin svagast för lätt rökta buteljeringar och tappningar av sherry cask finish som Bruichladdich eller Glenfarclas. Bland rökiga whisky toppar Ardbeg, Lagavulin och Talisker listan. På senare tid har han även fattat intresse för Springbank, som bör utforskas noggrannare!

Martin är sedan juni 2010 stolt medlem i Ardbeg Committee.

24 svar på ”Martin”

Hej!

Vilken härlig hemsida!

Såg att ni haft ögonen öppna för våra Glas utan fot.
Kontakta mig gärna for mer info vore spännande och se vad ni hade för kommentarer till glasen!

Jag skulle även vilja länka från min hemsida om det vore ok!

Smakfulla Hälsningar

Danne

Jag tycker din design funkar väldigt bra med whisky. Om jag sitter bredvid soffbordet är de nästan att föredra över det numer traditionella Glencairn-glaset. För att prova tycker jag nog fortfarande att Glencairn är vassare. Det är lättare att skilja på dofter i dem. Stile Semeraro ger dock ett något bredare initialt smakspekrum eftersom kupan hamnar precis ovan näsan när man dricker! De är också lätta att virvla runt whisky i utan att skvalpa..

Vi kommer skriva ett inlägg om olika glasdesigner och deras inverkan på doft- och smakintryck någon gång inom en inte allt för avlägsen framtid.

Jag tycker självklart att du skall länka till vår sida!

Det lutar åt att glasprovningen sker på fredag. Antagligen provar vi med Ardbeg Ten. Det skall bli riktigt spännande.

Undrar om jag får länka er sida till min? Har en under uppbyggnad.
Peter

Du får gärna länka till vår sida! Vi har i dagsläget inget eget länkarkiv, men det är möjligt att det kommer i framtiden.

Menade det du svarade 🙂 Skulle ha en länk som går till er på min hemsida. Sprida bra bloggar/hemsidor som berör området whisky.

Hej!
Jag har fått i trettioårspresent en resa till Edinburgh pga av jag på senare tid visat ett starkt intresse för whisky. Har surfat runt en hel del nu och inte riktigt hittat det jag sökt, vart det bästa sortimenten finns för att handla med sig whisky hem, om det finns något destilleri när edinburgh m.m. Vet ej om det är rätt att skriva om frågor här, såg inte om ni har nåt forum?
Med vänlig hälsning, Rz

Hur länge skall du stanna?

The Scotch Whisky Experience Edinburgh låter som om det skulle kunna passa vid ett kortare besök, de har turer och provsmakning.

Om du har tid för en biltur ligger Edradour omkring 2 timmar norrut, eller kanske passar det något närmre Glenrothes?

Själva åkte vi faktiskt från Edinburgh till Islay för att besöka några rökiga favoriter, men jag rekommenderar snarare att åka via Glasgow om det är dit du vill. Landskapet och bilfärden blev betydligt intressantare efter Glasgow och det dessutom blir mindre tid i bil.

Vi ska bara vara där från fredag till söndag. Så kanske det passar bra med The scotch…

Vi har även bokat bil så det blir att åka upp över och se vad som finns. Vilket skulle du rekomendera Edradour eller Glenrothes?

Familj m.m ska följa med så denna resa ser jag bara som atst reka läget för att sedan åka dit igen för att då ta sig ut till islay. Eftersom att rökiga whisky är favoriter. Tror du att det är helt kört att få tag i några flaskor Octamore? Om man vill få tag i lite finare whisky som kanske inte finns på bolaget och specialutgåvor. Vart är det man kan handla sånt, deras motsvarighet till vårat systembolag?!

Du är kanske främst ute efter upplevelsen av ett traditionellt destilleri?

Glenrothes är nog mer populär bland whiskyfantaster i Sverige, men jag är inte säker på om de har öppettider året runt. Hittar inget om det på deras hemsida.

Edradour hör till de minsta destillerierna i skottland. De producerar i whisky i ungefär samma storleksordning som lilla Kilchoman på Islay, som vi faktiskt besökt. Jag gissar att deras rundtur är både charmig och intressant.

Angående inköp av whisky utomlands är jag absolut ingen expert, snarare en glad amatör. Det finns garanterat whiskybutiker i Edinburgh som du kan fråga om på hotellet, bland andra The Whisky Shop.

Lycka till och berätta gärna hur det gick!

Ja men det låter ju bra det du skriver! Edradour låter som något vi är ute efter!
Ja, jag ska verkligen återkomma med en reseskildring 😉 Tack för alla tips, det kommer att bli en trevlig trip och allra helst om man kan åtnjuta en eller ett par flaskor även när man kommit hem!
/Robban

Nu är jag hemma med halmen (läs whisky)! Vet inte var jag ska börja mer än att vilken otroligt bra, trevlig, lärorik och helt fantastisk resa till skottland jag gjort! För att svara på mina egna frågor jag hade innan jag.

Det är jättelätt att hitta fina singelmaltare i alla små whisky shoppar som finns runt om i Edinburgh. Bäst är om man som jag gjorde att bestämma sig innan vilka man vill och vilka som kanske inte finns på systembolaget. Den som jag hade som nr 1 vara octomore /5_169 och den hittade jag flera flaskor av i en whisky shopp nära där vi hyrt lägenheten, perfekt!
Även på flygplattsen i edinburgh kunde man botanisera bland en rad olika bra singel malts whisky.

Att besöka The scottish whisky experience är att varmt rekomendera speciellt om man som vi köpte guldbiljetterna, då fick man flera provsmakningar än de andra utan guldbiljetter! Bra utbud av whisky med, över 300 olika flaskor i shoppen!

Tyvärr han jag inte besöka ett riktigt destilli men som sagt var detta bara början för mig i Skottland!!

Plånboken är tunn nu när man kommit hem men då fick jag med mig flaskor som Tomantoul 33år, octomore 5, dalmore king alexander III, glenfiddich 125th anniversery, dalmore 21 och en highland park 25 vilket är helt värt att ha en tunnare plånbok för!

Med vänlig hälsning, Robban

Hej Martin,
Träffade dig på mässan i Göteborg och jag nämnde då en mässa i London. Här hittar du mer info: http://www.whisky-show.com/ Jag har varit där två gånger och den är väl värd ett besök. Bra organiserad, lugn miljö, seriösa utställare och bra urval på aktiviteter.
Om Göteborgs mässan tycker jag väl så där. Dom har en del att lära sig till nästa år. Varför fanns det t.ex. inte möjlighet att spotta? Sedan saknade jag tillgång till vatten i montrarna.
Ha en härlig dag
Roger S

Hej Roger,

Kul att du hittade hit!

Jag håller med om att det finns ett par saker att slipa på till nästa år. Det hjälpte visserligen att många montrar hade eget vatten, men det borde nog även finnas många vattenstationer där man kan skölja glas och ta varannan vatten om man känner för det. Själv är jag inte mycket för att spotta, men då får man ju lägga band på sig själv istället.

Tack för tipset, jag skall kika vad som döljer sig bakom länken på en gång!

Har lagt märke till att det varit en hel del Martin och mindre av Daniel på sistone. Jag klagar inte, bara något jag noterat. Hur kommer det sig?

Det stämmer att Daniel på sistone inte varit lika aktiv med inlägg, och jag gissar att det även kommer vara så ett tag framöver. Vi skriver när vi har lust och tid, utan krav eller schema. Som det ser ut i nuläget är det alltså jag som har mest tid, och kanske även mest intresse, för nyheter om vårt gemensamma intresse (whisky). Om du önskar en djupare förklaring måste nog Daniel själv få svara med sina egna funderingar, misstänker jag.

Så länge vi har ett intresse kommer vi att fortsätta med recensioner och en eller annan nyhet emellanåt, för egen skull! Sedan hoppas man ju alltid att det finns något värde i vårt material även för dig som läsare.

hej undrar vad är smaken på lakritspipa i whisky ?
rök, mjöl, socker anis eller gammal pipa ??
eller okunskap om lakritspipa??
Pip-konnässören

Hej! Skulle inte ni kunna jämföra Highland Park’s tre ”norse gods” releaserna? Dvs Thor, Loki och Freya? Skulle uppskattas otroligt mycket.

Hej Lucas! Det skulle förstås vara intressant att ställa upp dem mot varandra, men jag kan inte lova något. Det finns gott om prover på kö (och ett antal privata oöppnade favoriter) som inte hunnit få en recension. Med begränsad tillgång till tid prioriterar jag förstås efter eget intresse, men även efter tillgång på prover. Vi får helt enkelt se om jag råkar komma över prover av hela serien, och om det då ändå inte skulle bli individuell recensioner som är mest intressant. Vad tycker du?

Lysande sida, Martin.
Detta är det sätt man använder för att komma i kontakt med dig om jag förstår rätt?
För övrigt tycker jag att Lagavulin för en alldeles för undanskymd tillvaro i det svenska whisky-riket.

Kul att du gillar sidan, Klas!

Den officiella kontaktytan är egentligen Facebook. Tipsa gärna dina whiskyintresserade vänner genom att gå in och gilla bloggen där! Det går också kommentera så gott som samtliga sidor på bloggen. Då får författaren nys om detta, vilket uppenbarligen fick önskat resultat.

En anledning till varför Lagavulin är relativt anonyma kan vara det faktum att det just nu bara finns en utgåva att tillgå, emedan många andra varumärken som inte ägs av Diageo har ett varierat utbud. Jag kan också uppleva att det finns ett visst motstånd mot företagets effektivisering av hantverket att bränna whisky, även om de har ett antal stabila produkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *