Kategorier
Smakat

Rökig whisky från Isle of Jura

Det finns nu tre olika varianter av Juras serie singel casks i Systembolagets sortiment. Samtliga går under namnet Boutique Barrels varav två ligger i beställningssortimentet. Vi bestämde oss för att det var lämpligt att prova den som kom in i det tillfälliga sortimentet på ett fler tal bolagsbutiker runt om i landet helt nyligen. Lämpligt nog är det frågan om en ordentligt rökig whisky från Jura, precis som vi vill ha det!

Jura Boutique Barrels Heavy Peat 1999
Jura Boutique Barrels Heavy Peat 1999

Isle of Jura Boutique Barrels Heavy Peat 1999

Provad av Daniel och Martin 2010-12-09

Flaskan som står framför oss har en tydligt deklarerande etikett. Det uppskattar vi! Det är frågan om en single cask i cask strength (närmare bestämt 55% alkohol). Whiskyn är lagrad på ett fat som tidigare huserat Kentucky Bourbon. Vi antar att den hemliga koden XU betecknar vilket destilleri faten kommer från ursprungligen och Jim Beam känns som ett tips med låga odds. Jura Heavy Peat är den hittills rökigaste whisky vi provat från Jura med hela 30 ppm fenoler.

Doft: Tydligt mullrigt av Port Ellen-malten och kola – fudge – toffee! En något sur eller syrlig träig biton håller sig undan från rökplymen. Med en sådan här start förväntar vi oss syrliga undertoner till en ordentlig röksmak. Försiktigt parfymig som av rosblad. Påminner oerhört om Bowmore Tempest, Bunnahabhain Toiteach och delvis om Big Peat i doftbilden.

Smak: Ordentligt rökigt sedan en smakexplosion. Sötma och eventuellt lätta lakritsassosiationer. Tungt fenoliskt på det torra viset, som av lövbrand en torr sommardag. Ändå grovt sotigt som av torr ved. En eldig och knivskarp känsla ristar i gommen. (Kittlar dödsskönt i kistan!) Det finns en svårdefinerad bränd ton som från en stekpanna på för hög värme, kanske av brända sockerämnen.

Avslut: Typiskt sötrökig, men med grov och sträv sotighet som om ingen rensat skorstenen på ett tag. Angenäm honungssötma breder ut sig när röken inte längre trycker på.

Betyg: Till skillnad från Nikka Yoichi som vi provade tidigare idag är den här whiskyn inte återhållsam eller kontrollerad på något vis. Det är en ordentlig käftsmäll och lite därtill. Den visar att den vågar och klarar sig absolut bäst utan spädning, så att den får visa sitt grovkorniga lynne. Det är ingen tvekan om att det här är en riktig upplevelse. Även om den påminner mycket om andra rökiga whiskies vi provat så har den en egen speciell karaktär. Vi kan inte riktigt komma överens om kvaliten. Martin lutar åt full poäng och men Daniel är inte fullständigt frälst. Därför får vi kompromissa och lägga betyget 4.5 av 5 möjliga torvmossar, bästa betyget för en Isle of Jura hittills!

Det är ingen tvekan om att den här whiskyn har karaktär. Eventuellt påminner den lite om Ardbeg Supernova. Om du inte provat Ardbegs best bland rökiga whiskies är det här definitivt något att prova i väntan på nytt släpp av Supernova…

Relaterade inlägg:

5 svar på ”Rökig whisky från Isle of Jura”

Rackarns vilken mäktig doft… Och smaken sen! Jag kan närmast likställa det med en riktigt välsmakande käftsmäll! Ett självklart köp. Två tummar och två stortår upp!

En härlig dryck att sitta och småsmutta på.Ska drickas som en single mallt ska,det vill säga i lugn och ro utan stress och utan kvinnor och barns skrik och skrän.Till den som röker,tag gärna tillfället i akt och avnjut en god ciggar samtidigt! NJUT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *