Kategorier
Smakat

Virveln efter Ardbeg Corryvreckan

Ardbeg Corryvreckan hör till det tyngre artilleriet från Ardbeg tillsammans med Airigh Nam Beist och Ardbeg Supernova. Corryvreckan är namngiven efter en strömvirvel som skapas av undervattenströmmar som av tidvattnet pressas ner i en djup sänka och upp över en undervattensrygg i sundet mellan öarna Jura och Scarba utanför Islay.

Enligt en av legenderna om Corryvreckan skall vikingakungen Breacan ha seglat ut i virveln för att visa sitt mod och imponera på en prinsessa bosatt på ön. Breacan kom aldrig tillbaks levande från virveln. Kommer du, som jag, att fastna för Corryvreckan?

Ardbeg Corryvreckan
Ardbeg Corryvreckan

Ardbeg Corryvreckan

Ardbeg Corryvreckan butljeras icke kylfiltrerad. Alkoholhalten ligger på 57,1% och fenolhalten måste vida överstiga den i Ardbeg Ten på 24ppm.

Doft: Sotigt rökig som finska tjärpastiller. Det finns något salt där också, saltskummet från Corryvreckan-virveln kanske! Ingen sprit tar sig genom rökridån, trots alkoholstyrkan.

Smak: Först sött som en karamell, sedan nästan direkt smäller rökbomben. Det känns som att bita i den sotade grillpinnen och en ordentlig smäll på käften. Fortfarande inget tecken av alkoholen. Lufta den mot gommen med tungan för att få ut en ordentlig rökpuff till!

Avslut: En bred varm sötma som inte verkar ta slut. Fortfarande rökigt nu ur halsen, som blivit en skorsten. Om det skulle smita ut en liten rökslinga när jag så småningom öppnar munnen (för att prova lite nogrannare) blir jag inte förvånad.

Betyg: Detta är en sann whiskyupplevelse och förvånandsvärt nog välbalanserat för en så rökig malt. Om jag hörde till dem som botar halsont med rökig whisky skulle alla gånger välja Ardbeg Corryvreckan. Fullt betyg bestående av fem torvmossar är det enda som duger att beskriva den här Ardbegen.

Ardbeg Corryvreckan hör till våra absoluta favoriter och platsar utan tvekan bland de bästa whiskies i världen just nu.

2011-05-07: Nu även provad och jämförd med nya utåvan Ardbeg Corryvreckan 2010.

Relaterade inlägg:

5 svar på ”Virveln efter Ardbeg Corryvreckan”

Efter att just ha smuttat på en Corryvreckan måste jag bifoga ett second opinion:
Så jävla bra! En klar femma i all sin citrusminnande rök. Som en grillad lime klämd rakt i ögat. Masochistisk kärlek uppstår direkt.

Jag får citera Jim Murray: Ouhmm aarghh yessss aaaouuh! (Kanske inte ordagrant, och inte heller rätt rökiga whisky, men men..)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *