Kategorier
Smakat

Ardbeg – en uttömmande provning av sortimentet

Då och då drar vi ihop till en liten whiskyprovning med vänner, det gjorde vi även igår! Vi har hittills haft teman för whisky på våra provningar, så som inte rökig whisky eller rökig whisky, men inte från Islay. Gårdagens provning hade ett betydligt enklare tema – Ardbeg! Vi har försökt dra ihop till en Ardbeg-provning ett längre tag nu, och under den tiden har vi hunnit samla på oss inte mindre än sju olika buteljeringar Ardbeg.

Till uppställningen hade vi dessutom med två wildcards i form av Laphroaig Coopers Choice och Port Charlotte PC6. Coopers Choice värmde vi upp smaklökarna med och Port Charlotte avslutade vi med efter en liten sammanställning av våra smakupplevelser från Ardbeg-analysen. Jag har inte ett tydligt smakminne av PC6 vilket troligtvis beror på att vi avslutade så starkt i rökig sötsyrlig Ardbeg. Det jag kommer ihåg är att doftbilden var mycket varmare rökig på ett mullrigare sätt än Ardbeg som har en skarpare torvton. Coopers Choice försökte lura oss med en doftbild som annars är helt typisk för Ardbeg, men smaken var något jag inte känt någon annan stans. Ett relativt ungt intryck, men helt unikt med relativt lite av det traditionella medicinala lädriga Laphroaig.

Det blir i princip omöjligt att ge en komplett analys på sju (egentligen nio) whiskies under en kväll. Smakerna och lukterna går i varandra och alkoholpåverkan blir en faktor i sensoriken. För att underlätta något satte vi startordningen efter presumtiv rökstyrka. Eventuellt borde vi bytt startordning mellan Uigeadail och Rollercoaster. Här följer startuppställningen för våra provade Ardbeg-flaskor med några associationer vi snappade upp under kvällen.

Ardbeg Blasda

vanilj
sötma
elegans
balanserat söt-salt-besk

Ardbeg Ten

citrus
rök
latrits
svagt av sur disktrasa

Ardbeg Rollercoaster

ung
vanilj
hallon
rabarber
brända kanelbullar
-Kanske inte en fullpoängare? [Martin]
-Det är en åktur! [Daniel]

Ardbeg Uigeadail

balanserad rök
söt-sur
sherry!

Ardbeg Renaissance

citrusrök
tjärpastill
laktritssötma

Ardbeg Corryvreckan

sötsyrlig
karamell
torvrök
obesegrad!?

Ardbeg Supernova SN2010

wicked peat
sötsur sås
atombomb
rök!

Vi bestämde oss för det var alldeles för svårt att fullständigt rangordna alla Ardbeg gentemot varandra och satte istället upp en topp-3-lista som alla fick fylla i. Resultatet är varierande, men drar tydligt åt de högre alkoholhalterna och tydligare smakbilderna i Ardbeg Corryvreckan, Rennaissance och Rollercoaster. Ardbeg Uigeadail som vi normalt sett som en mild rökbomb med aningen sherryton fick i det här sällskapet en väldigt tydlig sherry-ton. Vi insåg genast att det här är den perfekta sherrylagringen av rökig whisky, till skillnad från rökiga utgåvor av Destiller’s Edition (som Lagavulin eller Talisker) är den här i klass med originalet eller bättre.

Placering Alex Daniel Martin Rasmus Tarek
Första plats (5p) Rollercoaster Corryvreckan Corryvreckan Supernova 2010 Corryvreckan
Andra plats (3p) Uigeadail Uigeadail Blasda Renaissance Rollercoaster
Tredje plats (1p) Corryvreckan Renaissance Renaissance Corryvreckan Renaissance

Intressant nog hamnade Ardbeg Ten inte på en enda topp-3-lista och det är inte svårt att lura ut varför. Vi hade ett tag under kvällen ett extra glas med Ardbeg Ten, som doftreferens. Det fungerade alldeles utmärkt till Ardbeg Blasda, men så fort vi passerat provningen av tioåringen själv gick det inte uppfatta speciellt mycket doft från referensglaset över de andra rökbomberna.

Sammanslagen placering Poäng Topp 3 Topp 1
Ardbeg Corryvreckan 17 5 3
Ardbeg Rollercoaster 8 2 1
Ardbeg Renaissance 6 4 0
Ardbeg Uigeadail 6 2 0
Ardbeg Supernova 2010 5 1 1
Ardbeg Blasda 3 1 0
Ardbeg Ten 0 0 0
Av möjliga 25 5 5

Sammanfattningsvis blir vi tvungna att snarast ge Ardbeg Supernova 2010, Rollercoaster och Renaissance en noggrannare provning med doft- och smakanalys. Vi vill också passa på att ge Ardbeg Ten ett hedersomnämnande. Den förtjänar inte att stå i skam helt utan poäng och placeringar, och hade heller inte gjort det utan så otroliga syskon. Ardbeg Ten har pris, smak, rök och tjära – vinner alltid!

Relaterade inlägg:

8 svar på ”Ardbeg – en uttömmande provning av sortimentet”

Nu när Ardbeg Ten är öppnad, har en nyfikenhet på Ardbeg väckts till liv. Behöver ett litet råd om vilken min nästa Ardbeg skall bli. Finns nu två som är av intresse och finns tillgänglig på systembolagets Tf och Bs.
Ardbeg Uigeadail Vs Ardbeg Renaissance.
Kanske få lite tips från de som var med på racet av Ardbeg provningen?

Jag rekomenderar egentligen Uigeadail för att det är en av deras bästa tappningar, men tycker att du skall beställa Renaissance istället för att den är tillfällig. Den representerar dessutom väldigt väl det lite ”häftigare” tappningarna från Ardbeg (Corryvreckan, Airigh Nam Beist, Rollercoaster och Renaissance).

Uigeadail kan du köpa vid senare tillfälle om du har budgeterat för fler än en ny Ardbeg i din whiskykarriär.

Nu har jag precis korkat upp min första whisky-flaska någonsin. Det blev en Ardbeg Ten. Sökte på er sida och hittade till denna artikel och ser att den inte fick någe vidare betyg i er provning. ”svagt av sur disktrasa” är ju ett inte allt för smickrande betyg.

Jag låter Martin försvara sitt uttalande på egen hand (för i ärlighetens namn är det nog hans uttalande). Om jag ska försöka förstå vad han kan syfta på så är det nog att Ardbeg 10 har tagit smak av att vara lagrad nära havet med allt vad det innebär av tång och salt.

Läs gärna vårt glastest där vi genomgående använder Ardbeg 10 som referenswhisky. Om man läser mellan raderna inser man ganska snabbt att vi är oerhört förtjusta i Ardbeg 10. Det är en riktigt bra whisky. Två andra som rör sig i samma klass gällande smak och kvalitet är Lagavulin 16 och Laphroaig 10.

Det här inlägget visar nog inte Ardbeg Ten i rätt ljus.

För det första lyckades Ardbeg Ten inte plocka några poäng av sina syskon som enligt juryn faktiskt var bättre i många fall. Därför ser det ut som om Tioåringen inte är speciellt imponerande när det i själva verket är så att övriga provade flaskor från Ardbeg var oerhört imponerande och därmed överglänste standardutgåvan.

För det andra kan associationer som ”disktrasa” eller ”blöt hund” vara antingen fascinerande eller avskräckande. Jag tror att det är mer fascinering i det här fallet, och dessutom inte överhängande. Om man letar länge nog kan man hitta de mest konstiga luktminnen. Eftersom lukt är så starkt knutet till tidigare upplevelser är det förstås helt personligt vad man hittar om man dyker lite djupare.

Om jag fick välja den bästa standardbuteljeringen som finns i utbudet på systembolaget så är jag nog kluven mellan Ardbeg 10 och Lagavulin 16. Antagligen lutar jag mer åt Ardbeg 10, vilket jag hoppas förtydligar att jag verkligen uppskattar den här rökiga whiskyn.

Ardbeg Corryvreckan en klass för sig i detta sammanhang !! Ardbeg 10 helt OK till bjudwhisky

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *