Kategorier
Smakat

Ardbeg Rollercoaster bjuder på en åktur

Ardbeg Rollercoaster är en exklusiv begränsad utgåva rökig whisky från Ardbeg som är tillängnad medlemmarna i Ardbeg Committee. Varje medlem är berättigad upp till två flaskor så länge lagret räcker. Flaskan finns att beställa på Ardbegs onlineshop, och medlemskap går att skaffa online på deras hemsida. Läs gärna mer om hur du privatimporterar whisky!

Vi har redan varit i närkontakt med Ardbeg Rollercoaster, under vår stora ardbegprovning. Då dövades våra sensoriska organ något av det breda sortimentet, men Rollercoastern lyckades knipa en oväntad andraplacering i provningen med nästan hälften så många poäng som vinnaren Ardbeg Corryvreckan samlade in. Nu tycker jag att det är dags för en noggrannare analys av den här rökiga whiskyn.

Ardbeg Rollercoaster, begränsad utgåva för Ardbeg Committee
Ardbeg Rollercoaster, begränsad utgåva för Ardbeg Committee

Ardbeg Rollercoaster

Provad av Martin 2010-09-11

Ardbeg Rollercoaster är en blandning av tio årgångar Ardbeg: 1997-2006. Flaskan består till störst del av whisky destillerad under 1999, men är relativt jämt fördelad över de övriga åren. Ardbeg Rollercoaster är buteljerad på 57,3% alkohol, utan färgämnen och kylfiltrering.

Doft: Äpple med fudge följt av ett dovt rökmuller. Aningen vanilj i bakgrunden. Massor av estrar och fenoler. Spretigt, spännande inför avfärd…

Smak: Syrligt, oljigt, strävt och lent. Rollercoastern tar en åktur över tungan. Det drar åt alla håll. Den annars klassiska citrustonen för destilleriet är något kväst av alla andra intryck. Varje smakning ger något nytt. Något mer av finkel än jag är van vid och tydligt av ung whisky.

Avslut: Whiskyn ligger kvar länge med en druvsockersöt eftersmak med något bitter ekton. Här ligger en sträv rökridå över det tidigare spretiga uttrycket!

Betyg: Är du en ardbegfantast är Ardbeg Rollercoaster något du borde prova vid tillfälle. Här finns tydliga spår av ung whisky från destilleriet. Ardbeg Rollercoaster får för sitt generösa uttryck 4 av 5 torvmossar. Samtidigt som whiskyn hade behövt bjuda på ett mer balanserat intryck för högre betyg hade den förlorat en stor del av sin personlighet i ett sådant ingrepp. Därför är jag på det hela taget mycket nöjd med min upplevelse från en spännande åktur.

Även om många äldre whiskies har egenskaper som är svåra att överträffa så tycker jag inte att man skall glömma att prova de yngre buteljeringarna. Ardbeg Rollercoaster är ett utmärkt exempel på bra sammansatt whisky med unga bestångsdelar. Om du är intresserad av att hitta beståndsdelar av blended (bland annat Big Peat innehåller ung Ardbeg), eller om du vill identifiera hemliga tappningar som Ileach eller Finlaggan är ung whisky intressant att prova som referens. Jag funderar själv på att utöka min whiskykällare med en Ardbeg Still Young som ytterligare referenswhisky.

Relaterade inlägg:

2 svar på ”Ardbeg Rollercoaster bjuder på en åktur”

Estrar är en ämnesklass inom organisk kemi. De har i regel distinkta smaker och/eller lukter och återfinns naturligt i frukter och bär. Man stöter ofta på dem i godis eller livsmedel som ska ge intryck av att smaka frukt/bär, t ex banangodis. Mer läsning här: estrar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *