Kategorier
Smakat

Fem glas rökig whisky

Idag har vi tänkt oss att vi skulle prova några olika glas för att avgöra vilken typ av glas rökig whisky gör sig bäst i. En viktig förutsättning för testets framgång var att vi hade en vettig whisky att ha i glasen, med mycket doft och smak. Som tur var hade Martin en oöppnad Ardbeg som fick sätta oskulden till för detta tests välfärd. Här har vi en av de bästa standardutgåvor som tillverkas för närvarande och den utgör en fix punkt kring vilken de olika glasens för- och nackdelar med stor sannolikhet kommer att betonas.

Testet genomfördes med ett provningsglas från Ardbeg, ett Glencairn Whisky Glass, ett Cupa-DS från Stile Semeraro, ett provningsglas från Glenmorangie samt ett Tumblerglas i serien Château från Kosta Boda. Provningsglasen för Ardbeg och Glenmorangie införskaffades när vi provade Glenmorangie i Moët Hennessys monter på Öl- och Whiskymässan.

glasprovning
Från vänster till höger har vi Ardbeg provningsglas, Stile Semeraro Cupa-DS, Glencairn Whisky Glass, Kosta Boda Château Tumbler samt Glenmorangie provningsglas

Ardbeg provningsglas

Ardbegs provningsglas har en ganska typisk portvinsglas-känsla över sig. Ungefär som en modell av ett rödvinsglas i skala 1:2 som dragits ut något i höjdled i kupans översta sektion. Till provningsglaset från Ardbeg följer ett glaslock för att ge möjligheten att bevara alkoholångor och andra doftkatalysatorer bättre.
Doft: Detta glas tar fram de skarpare röktonerna i Ardbeg 10:an. De dovare malttonerna finns dock i det nedre registret och kompletterar den vassa röken på ett mycket bra sätt.
Smak: Det är så här vi minns Ardbeg Ten. Gissningsvis ger det här glaset med relativt liten öppning en ganska neutral smakbild. Kanske skjuts de spetsiga smakämnena på något av att glasets övre kant vilar mot nästippen vid provsmakning.

Stile Semeraro Cupa-DS

Stile Semeraros Cupa-DS är utan tvekan det mest originella glaset i startledet. Formen beskrivs bäst som en rödvinskupa utan fot med raka linjer i kupans undre del för funktionens skull. En både rolig och förarglig bieffekt är att glaset sällan står still när man ställer det ifrån sig. Ett tips är att med lite snabba ögonmått och kvick huvudräkning försöka beräkna glasets svängradie för att undvika att det ger sig av ner på golvet eller in i ett värmeljus. I skrivande stund har vi dock klarat oss från sådana missöden. Dock svor vi en del när vi försökte fota laguppställningen eftersom Cupa-DS ofrånkomligen rör på sig.
Doft: Här har vi ett glas som verkligen tar fram de mullriga maltdofterna. Röken är inte alls så skarp som i Ardbeg-glaset utan är här nedtonad och bred. En behaglig citruston placerar sig mitt mellan rökens ljusa register och maltens mörka.
Smak: Den mullriga grova doften gör att smakbilden kryper in som mycket syrligare och faller snarare tillbaks på rökmullret än ökar i rökintensitet. De syrliga och mjuka tonerna får alltså en tydligare del av smakbilden.

ardbeg-ten
Ardbeg 10, Whiskyvärldens de facto standardwhisky för glasprovning?

Glencairn Whisky Glass

Whiskyvärldens de facto standardglas för provning påminner starkt om Ardbeg-glaset i kupans utformning men har en solid fot istället för ben och fot á la vinglas. Kupan är även större, circa 2 cm högre och circa 1 cm större diameter. Det här är det glas som de flesta provsmakningar på peat.se hittills gjorts med.
Doft: Lite som en blandning av Ardbegs portvinsinspirerade provningsglas och Cupa DS. Här hittar vi både stickiga spår av rök och citrus blandat med mullrigare rökridå.
Smak: Precis som när det gäller doften blir det en upplevelse någonstans mellan den från Stile Semeraros Cupa-DS och Ardbegs provningsglas. Det känns mycket balanserat. Vi upplever båda att Glencairnglaset ger en längre eftersmak, undrar vad det beror på!

Kosta Boda Château Tumbler

Tumblers är flatbottnade dricksglas och underkategorin whisky tumblers är förhållandevis små med tunna väggar. Denna tumbler från Kosta Boda har dessutom inte en tillstymmelse till kupning med sina helt raka linjer. Det är förmodligen det klassiska whiskyglaset. Tänk på valfri film eller TV-serie där en protagonist beställer en whisk(e)y on the rocks. Hur ser glaset ut? Förmodligen som en typisk whisky tumbler.
Doft: Ett orhört försiktigt uttryck som banar väg för en doftmässig besvikelse. För att hitta röken (eller något alls) måste du ta en paus och leta djupt med opåverkad näsa. Snarare avsedd för whiskey, med mindre fokus på doft.
Smak: Till en början mjukt och milt fullt jämförbart med en mild blended, sedan efter en stund kickar rökigheten in och glider direkt över i söt eftersmak. Glaset återhämtar sin mjuka start, men visar definitivt inte whiskyns fulla register.

Glenmorangie provningsglas

Glenmorangieglaset är utformat som ett ovalare rödvinsglas, eller kanske snarare som ett hoptryckt champagneglas. Glaset säljs, precis som det från Ardbeg, komplett med ett glaslock för att inte släppa ut några doftämnen i onödan.
Doft: Förvånandsvärt elegant. Vid första intryck skulle Ardbeg Ten kunna misstas för en elegant Highland Malt. Framhäver de fruktiga tonerna, där bakom lurar röken försiktigt. Gissningsvis kan det här glaset vara en riktig hit med en rund fruktig sherrylagrad whisky.
Smak: I likhet med Tumblern från Kosta Boda får det här glaset en sen start. Det börjar nämligen helt utan de vanliga Ardbeg-uttrycken citrus och salmiak. Istället inleder det med en rund sötma och trappas upp mot en rökighet för att sedan svalna i sötrökig eftersmak.

Sammanfattningsvis

I det här testet har vi försökt vara så opartiska som möjligt. Det är dock svårt att genomföra blindtest på glas och det är därmed möjligt att vi visar en preferens till de glas vi är vana vid. För att lägga in ytterligare en dimension i testet vill vi peka på mysfaktorn eller njutbarheten i glasen. Det kan vara svårt att känna sig avslappnad med ett litet glas på fot, eller Glencairnglaset för den delen. Här passar istället Cupa-DS utmärkt i handen och Tumblern likaså. Det är trots allt mycket trevligare med ett helhandsgrepp än tumme-pekfinger-greppet.

Glencairn Whisky Glass
Glencairn Whisky Glass

Med alla faktorer invägda tycker vi att det glas som passar bäst till rökig whisky är Glencairn Whisky Glass. Det ger en överlägsen doft- och smakbild. Ardbegs provningsglas har ett flertal av de positiva attributen från Glencairnglaset och hamnar följdaktligen på en andraplats. Mycket på grund av de fysiska egenskaperna och den ergonomiska utformningen anser vi att Stile Semeraros Cupa-DS väl förtjänar en tredjeplats i det här testet. Det gav dessutom en bredd i smaken som säkert kan väga till dess fördel gentemot de två bättre placerade glasen om testet utförts med en annan whisky. Vi blev överaskade av hur väl Glenmorangies provningsglas framhävde de eleganta dragen i Ardbeg Ten. Därför föräras det en fjärdeplats i dagens glastest. Vi tror och hoppas att glaset kan göra bättre ifrån sig med en mindre rökig whisky. På en sista plats blir vi tungna att rapportera Kosta Bodas Tumbler, för en undermålig doftprestation. Glaset får en hög ergonomipoäng, men det kan dessvärre inte reparera skadorna från dess resultat i doft- och smakheaten.

Vi planerar att återkomma med ett ytterligare test av glas på någon fruktig fatförädlad whisky i framtiden. Då provar vi en ny uppsättning glas, kanske med någon favorit i repris!

Relaterade inlägg:

12 svar på ”Fem glas rökig whisky”

Ardbegglaset även kallat Portoglaset är helt klart min favorit när det gäller att prova whisky. Glenmorangieglaset finns i en mindre version som jag även det gillar, gillar inte riktigt den stora ”baljan” som detta känns som. Även Glencairn är ett bra glas, kanske inte för att prova whisky då jag tycker man måste ha en 3-4cl i det för att glaset ska göra whisky rättvis, men att sitta och njuta av en whisky så gillar jag det. Portoglasen kan man med lätthet endast ha 1 cl i glaset och det gör ändå att man kan få ut alla dofter ur whiskyn.
Cupa DS har jag inte haft möjlighet att prova så där har jag ingen kommentar och att tumbler kom sist i testat var väl inte så oväntat. Fungerar dock bra en varm sommardag när man sitter med en bourbon med en isbit i 🙂

Kul test, blev själv sugen att göra detta head to head med varandra.

Får ju inte glömma glaslocket som medföljer till Ardbegglaset. Bra då man försöker hitta de olika dofterna i whiskyn.
Håller till fullo med Magnus att det är ett kul och bra test. För att hitta fram till vilket eller vilka glas man vill ha i sin samling.
Använder Glencarin glaset då jag vattnar ner whiskyn till 22% och har även portoglaset paralellt under provningen. Roligt Daniel att ni lagt vikt på att en whisky framhävs olika pga vilket glas man använder sig av.
Men det viktigaste är ju att man får ner snoken i glaset 😀

Spännande jämförelse! Glaset påverkar oerhört mycket. Av de olika glas jag testat tycker även jag att Glencairnglaset är det bästa. För övrigt var det en riktigt snygg bild ni tagit på glasen.

@Magnus: Vi provade hela glasuppställningen på omkring 2 cl Ardbeg Ten. Jag tror att Cupa-DS tjänar på större mängd och portoglaset (Ardbeg) tjänar eventuellt som du säger på en mindre. Annars tycker jag att 2-3 cl är ganska lagom mängd för att prova whisky. Speciellt om man villl utmana smaklökarna några gånger.

@Peter: det stämmer att vi glömt nämna glaslocket till Ardbeg-glaset. Vi får ändra lägga till den informationen snarast. Prova gärna Cupa-DS för ett mer avslappnat tillfälle. Där ryms snoken helt och fullt!

@Johan B: Vi har precis skaffat oss en mindre fotostudio, så vi hoppas på att kunna använda mer egna bilder i framtiden. Det är väldigt spännande att leka med ljuskompositioner. Även Ardbeg-flaskan är fotad i vår lilla studio och är faktisk den flaskan vi provade glasen med. Glasen var svårare att komponera bilden för, då de försvinner för enkelt bakom ljuset.

Kul att ni gillade testet! Det kanske dröjer ett par veckor, men så småningom kommer det ett uppföljande test med några nya glas från våra hyllor, och en annan uppmärksammad whisky.

@Martin, ja fast jag tycker det funkar bra med 2 cl i de glasen med, men de funkar bättre än många andra om man har en mindre mängd än så. Ibland har man ju köpt 1 cl av en dyr rackare som man vill prova och då är de glasen väldigt bra 🙂 Annars håller jag med dig, 2 cl är en lagom mängd för att prova en whisky.

Vi har precis letat reda på ett par nya spännande glas som vi antagligen provar till en fruktigare sherryfatlagrad whisky. Ska bara se till att få tid i schemat för ett nytt glasprov så småningom.

Som det ser ut nu har vi ett antal oöppnade flaskor som behöver undersökas noggrant också, bland annat Glenmorangie Astar, Big Peat och Glenlivet 18. Sen kommer det riktigt spännande whiskies i novembersläppet på systembolaget också.

Magnus, som kommenterat ovan har en sammanställning på sin blogg. Om du kan hålla dig något längre än så, kommer vi skriva vad vi tror om släppet för november inom kort också.

Glenmorangie ger en romantisk och vacker bild av en whisky. Nackdelen från min provning var att glaset framhäver spritångorna och bedövar doftsinnet. Vid spädning av vatten finner man glasets fördelar.

Vi kommer antagligen tillbaks till det glaset i en senare glasprovning, troligtvis med någon spännande fatförädling från Glenmorangie.

Vilken intressant och kul test! Glenmorangie glasen är nu beställda. Det är väl klart att dessa ädla drycker skall avnjutas i fina glas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *