Nyheter från Glenmorangie och Ardbeg

Glenmorangie Artein
Glenmorangie Artein

I dagarna släpps den whisky som Bill Lumsden i somras kallade för Daughter of Finealta: Glenmorangie Artein. Artein, som betyder sten på gäliska, har delvis lagrats på vinfat av typen Super Tuscan. Vi frågar ut Paul Skipworth, VD för Glenmorangie, om nyheter på Ardbeg-fronten, men som vanligt är de hemlighetsfulla. Vi får dock bekräftat att man kommer att försöka återlansera Ardbeg Supernova så ofta som faten tillåter, men troligtvis inte varje år. Paul berättar vidare att man kommer att slå ihop den årliga Ardbeg Committee-utgåvan med Feis Ile-utgåvan så att man bara har en ny whisky per år. Den årliga nya Ardbegen lanseras i samband med Whiskyfestivalen Feis Ile på Islay och släpps därefter lös på övriga världen. Feis Ile organiseras vanligtvis i juni varje år.

Vid tidpunkten för Ardbegs grundande, år 1815, fanns det ett större antal arbetarbostäder i nära anslutning till destilleriet. Några av dessa finns kvar och inhyser idag bland annat destillerichefen Mickey Heads egen bostad. Vägg i vägg med familjen Heads håller man nu som bäst på att renovera för att under hösten 2012 öppna ett lyxigt 3-rumshotell. Några av farhågorna inför att ha whiskyälskare boendes på destilleriets område innefattar vad som skulle hända om någon blev whiskysugen mitt i natten. Därför har man installerat kameror med rörelsesensorer runtom destilleriet för att hinna hindra nyfikna gäster från att ta sig alltför stora friheter. En annan farhåga hade att göra med högljudda gäster, eller som Paul uttryckte det med glimten i ögat: ”drunk Swedes playing loud music”. Av den anledningen har man ljudisolerat väggen mellan Heads-residenset och det framtida hotellet.

Relaterade inlägg:

9 svar på ”Nyheter från Glenmorangie och Ardbeg”

Skulle vara collt att åka dit,presentera sig som svensk och sedan och säga ett pip.
Då blir man väl klassad som psykotisk massmördare istället.
Jag tycker vi rockar på som vanligt.

//Pierre

Jag tror att Paul har blandat ihop svenskar som reser till Ibiza med svenskar som reser till Islay. Klientelet hos de två resmålen är visserligen där för alkoholen i båda fallen, men jag tror ändå att de sistnämnda har andra mål än att bli fulla och spela hög musik…

Tjena pojkar nu behöver jag lite hjälp av er expertis. Ni kanske idiot förklarar mig nu, men :
Vad är skillnaden på Port Charlotte PC8 (nr 85509) och Port Charlotte 8 Years (nr 10801)
Ja jag är smått onyckter nu efter vår första provning för året, så jag missar säkert det som är uppenbart men ni får gärna hjälpa mig på traven 😉

@kalle. Samma whisky men om man beställer den så är den 200 kronor dyrare än den som säljs i butiken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *