Kategorier
Smakat

Glenmorangie Finealta följer Sonnalta PX

Glenmorangie Finealta är den andra whiskyn i Glenmorangies exklusiva serie begränsade utgåvor (Private Edition). Flaskan har funnits tillgänglig i som exklusiv taxfreeutgåva sedan i höstas, och lanserades med Systembolagets whiskynyheter 1 februari. Finealta betyder elegant på skotsk gaeliska, och i whisky från Glenmorangie är det precis vad vi förväntar oss. Glenmorangie Finealta är en återskapning av ett recept från 1903 och ovanligt nog för Glenmorangie innehåller den malt torkad över torv, tidsenligt för början av 1900-talet. Det bådar för en spännande whiskyprovning!

Glenmorangie Finealta
Glenmorangie Finealta

Glenmorangie Finealta

Provad av Martin 2011-02-01

Glenmorangie Finealta består av whisky från amerikanska fat av vitek och spanska Olorosofat. Whiskyn är spädd till 46% alkohol och buteljerad utan kylfiltrering.

Doft: Mörk torkad frukt och marsipan. Metalliskt av körsbär. Mustigt och mullrigt med en svag strimma av rök. Som om inpyrda kläder från korvgrillning över en lägereld låg i rummet bredvid. Under de bredare fruktiga dofterna finns vanilj och en minimal surhet. Tilltagande sötma som av honung efter det att vanilindoften blivit ihållande tydlig.

Smak: Heltäckande! Den är strävt bred av ek med sprallig syrlighet. En hint av torv efter en rund men torr och återhållsam äppelton. Låt den ligga ett tag på tungan och många lager syrliga citrustoner rullar ut ur whiskyn.

Avslut: Elegansen rullar ut med typisk ekkaratär och övergår i en ihärdig men återhållsam sötma. Druvsötma utsöndras i små små doser, tills jag ger upp och blir tvungen att prova ett varv till.

Betyg: Jag var seriöst orolig över att min tidigare (närmast religiösa) upplevelse med Glenmorangie Sonnalta PX skulle överskugga efterföljaren Finealta. Så blev dock inte fallet. Glenmorangie Finealta kan utan problem stå på egna ben och kan förväntas plocka hem ett antal priser innan året är slut. Detta sagt måste jag lägga till att det är få uppföljare som slår originalet. Det är lika sant i det här fallet, men nu pratar vi om ett original som lyckats hamna på delad 6:e plats för skotska single malts i Murray’s Whisky Bible 2011. Därmed skäms jag inte ett ögonblick för att ge Glenmorangie Finealta toppbetyget 5 av 5 torvmossar, speciellt med tanke på den spännande nyskapande (?) doftbilden.

Om du läst hit förstår du varför vi blir tvungna att återbesöka Glenmorangie Finealta snarast!

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *