Whiskynyheter på Systembolaget i februari

Whiskyåret 2011 började mycket försiktigt, men nu kommer äntligen ett par höjdpunkter till den svenska whiskymarknaden. Dessutom planerar Systembolaget att lansera sin nya hemsida 15 februari. Vi får antagligen räkna med barnsjukdomar innan installationen är klar, men det har utlovats enklare söksystem. Vi hoppas att lanseringar av whisky i Sverige kommer bli lättare överskådlig i den nya hemsidan.

Ny whisky 1 februari

Glenmorangie Finealta

Glenmorangie släpper en ny mindre upplaga likt förra årets släpp av Glenmorangie Sonnalta PX. Årets release heter Glenmorangie Finealta och är lagrad på en kombination av amerikansk vitek och spanska olorosofat. Som vanligt när det gäller Glenmorangies spännande fatlagringar är Finealta spädd till 46% alkohol, icke kylfiltrerad. Finealta är gaeliska för elegant och vi får anta att det kommer finnas typiskt eleganta drag av Glenmorangie i den här utgåvan. Om du tänkt köpa en enda elegant whisky under året så är min gissning att Glenmorangie Finealta är den mest värdiga kandidaten av alla nykomlingar som kommer lanseras i år. Själv har jag inte tänkt missa att inhandla en flaska innan den tar slut på hyllorna i det ordinarie sortimentet.

Benromach Organic Special Edition

Benromach släpper en ny whisky utan åldersangivelse. Det är frågan om Benromach Organic Special Edition. Benromach är ett litet destilleri i Speyside med endast en mäskpanna och en spritpanna, med total kapacitet på omkring 250 000 liter whisky om året. Benromach ägs och drivs sedan 1998 av Gordon & MacPhail, som måste anses vara en av de större producenterna av fristående buteljeringar från Skottland. Det är kul att det börjar dyka upp fler ekologiska alternativ för whisky, men stor del av den traditionella whiskytillverkningen faller redan under den kategorin, så vi får anta att fler producenter kommer märka upp sina varumärken med det epitetet! Benromach Organic Special Edition är buteljerad på alkoholstyrkan 43%, troligtvis kylfiltrerad.

Ett av de mest spännande släppen i februari är Kilchoman Swedish Whisky Society, som kommer till beställningssortimentet. Kilchoman SWS är en treårig whisky från det nya, men otroligt tradidionella destilleriet Kilchoman på Islay. Kilchoman SWS är en buteljering på cask strength vid 61,8% alkohol, blandad av amerikanska first fill bourbonfat och spanska olorosofat. Klichoman har trots ung whisky visat att de definitivt är på rätt spår. Den här exklusiva svenska utgåvan är definitivt något att tipsa vännerna om, speciellt för dem som uppskattar rökig whisky och vill följa utvecklingen av ett ungt skotskt destilleri.

Det kan tilläggas att det även kommer en uppsjö whiskies till beställningssortimentet som du tyvärr blir tvungen att fördjupa dig i själv! Dessutom verkar det som om de exklusivare utgåvorna från Mackmyra har uppdaterats under januari. Nu finns Mackmyra Preludium:01, Mackmyra Preludium:03, Mackmyra Preludium:04, Mackmyra Preludium:05, Mackmyra Preludium:06, Mackmyra Special 01 Eminent Sherry, Mackmyra Special 02, Mackmyra Special 03, Mackmyra Special 04 och, Mackmyra Special 05 Jaktlycka i beställningssortimentet. Själv har jag passat på att beställa en Preludium:06 som jag fått mersmak för efter att ha provat på nyårsafton.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *