Whiskynyheter på Systembolaget i november

November verkar vara en lovande månad för den whiskyintresserade. Det är tydligt att det finns tankar kring julklappar hos inköparna på Systembolaget. Därmed finns det en lång lista med spännande utgåvor att tillgå från och med 1 november både på hyllorna och i beställningssortimentet.

Nyheter 1 november

Nu kommer det äntligen en ny Big Peat, denna gång tappad kring fatstyrka. Passande nog är det julutgåvan Big Peat Christmas Edition. Utgåvan, som är en blended malt, består av Ardbeg, Bowmore, Caol Ila och Port Ellen blandad (men förhoppningsvis inte spädd) till 57,8% alkohol. Big Peat Christmas Edition hamnar precis som den tidigare utgåvan i beställningssortimentet och kan bli din för 678 kr, eller kanske ännu hellre någon annans som välkommen julklapp!

Caol Ila Distiller's Edition 2011

Traditionsenligt kommer det (minst en) Distiller’s Edition från Diageo innan jul även i år. Systembolaget har valt att skylta med namnet Caol Ila Limited Edition, men enligt bilden framgår det tydligt vad det är frågan om! Caol Ila Distillers Edition är efterlagrad på fat som tidigare innehållit Moscatel sherry. Kanske ännu mer spännande bland alla nya lanseringar från just Caol Ila — för det finns några att välja bland — är Caol Ila Cask 305352, en single cask från en oberoende buteljerare med fatstyrkan 61,2% alkohol. Caol Ila Limited Edition kommer kosta 579 kr och Caol Ila Cask 305352 landar på 925 kr.

Mackmyra Special 07

För den som helst köper en svensk whisky i julklapp (oavsett om det är till sig själv eller inte) blir valet antagligen nya Mackmyra Special 07. Vi har redan provat utgåvan och tycker att den hör till en uppåtgående trend bland Mackmyras whiskies. Om du bestämt dig för att det blir Special 07 i år, hamnar prislappen på 649 kr.

Nästa utgåva vi väljer att uppmärksamma är ett kärt återseende från Glenmorangie. Det är frågan om återlanseringen av Glenmorangie Finealta, denna gång i beställningssortimentet. Glenmorangie Finealta är en av de whiskies som med bravur förtjänar sin plats på topplistan och måste därmed bli vårt tips på julklapp för den som inte nödvändigtvis vill ha en tomte på etiketten (som fallet är med whiskyn ovan). Glenmorangie Finealta får ett resonabelt pris trots att den hamnar i beställningssortimentet, nämligen 599 kr.

2011-11-01: På inrådan av en flitig läsare vill vi även passa på att uppmärksamma Glenfiddich Snow Phoenix. Under vintern 2010 rasade taken i ett lagerhus hos Glenfiddich in under det massiva trycket av snön som låg ovanpå. För att märka ut händelsen bestämde sig maltmästaren hos Glenfiddich för att välja ut ett antal högkvalitativa fat av olika åldrar för att sammangjuta specialutgåvan. Glenfiddich Snow Phoenix är buteljerad vid 47,6% alkohol och kostar i bolagets beställningssortiment 729 kr. Eftersom utgåvan från 2010, som består av whisky från både olorosofat och traditionella bourbonfat, verkar så spännande, har vi redan sett till att säkra ett exemplar för vidare utvärdering, så även för den nya utgåvan av Big Peat (Christmas Edition).

Nyheter 14 november

Det i vår mening kanske mest intressanta på listan nya whisky för november måste nog bli återlanseringen av Bowmore Laimrig. Den omnämns i listan för släppet 14 november som Bowmore Laimrig Sherry Cask Finish. En flaska Bowmore Laimrig betingar 649 kr i beställningssortimentet. Det rör sig dock om samma whisky som tidigare, men ger alla som missade första släppet en ny chans att få tag på ett rör med högkvalitativ rökig whisky från Bowmore. I samma släpp kommer även Tomatin 18, som vi måste anta är en uppföljning på den tidigare förmodat lyckade lanseringen av Tomatin 25, den gången på halvflaska.

Därmed borde det finnas tillräcklig inspiration för dem som bestämt sig för att whisky passar bra som julklapp, eller bara till höstmyset. Det finns dock en mycket större lista för den som nyfiket filtrerar fram whisky och sorterar enligt lanseringsdatum i sökfunktionen på Systembolagets hemsida. Annars kan du alltid titta på våra presenttips!

Relaterade inlägg:

9 svar på ”Whiskynyheter på Systembolaget i november”

Trodde att systembolaget slutat med att lansera whisky mitt i månaden, men det börjara att närma sig jul.
Själv hade jag tänkt mig en Glenfiddich Snow Phoenix. Denna gång större släpp än de drygt 1400-1500 som sist butaljerades. Läst om att det blir ett släpp på 60000 flaskor.

Da venter vi spent på omtale av Big Peat Christmas Edition og Snow Phoenix 🙂

Har sökt och sökt i systembolagets beställningssortiment men kan inte hitta Big Peat Christmas Edition. Har den redan försvunnit?

Big Peat Xmas Edition är tyvärr slut i beställningssortimentet. Detsamma gäller även för Glenfiddich Snow Phoenix. Vi har fortfarande som avsikt att hinna med recensioer av dem här på vår whiskyblogg, och hoppas att de som inte hann få tag i flaskor via Systembolaget kan få möjlighet på annat vis istället.

Godt jeg rakk å bestille et eksemplar av hver før det ble tomt da 🙂 Morsomt å se at av alle de 44 gangene Snow Phoenix har blitt solgt på Whiskyauction, har prisen alltid vært høyere enn 729 sek. Det nærmeste er ~817 sek, mens det største budet har vært i underkant av 1500 sek(!).

Nå skal det sies at systembolaget håndterer bestillingsutvalget mye bedre enn det vinmonopolet i Norge gjør. Her risikerer man at enkelte butikker tar store deler av partier (tenk PE, Brora) og dermed hindrer enkeltkunder i å bestille selv. Rutiner for å bestille fra en butikk til en annen finnes ikke, så det må evt gjøres for kundens risiko og regning, om butikken i det hele tatt vil sende bort godsakene sine.

Ja, vi måste nog inse att Systembolaget till stor del bidragit till att whiskyintresset är så pass stort i Sverige. Det blir ju viktigt att enkelt kunna beställa och få varor skickade mellan butiker när utgåvorna är små till antalet. Jag är i vilket fall mycket nöjd över det faktum att vi har monopolet kvar, sett ur det perspektivet.

Jag misstänker i och för sig att monopolet i Norge har en liknande effekt. Gemensamt för båda är att de är tacksamma kunder för distributörerna, då de inhandlar en stor mängd åt gången och distributörerna slipper övertala eller sälja in produkterna till varje enskild butik.

Big Peat Christmas Edition 2016
Den släpps 1/12 Inte 1/11
Har pratat med systembolaget idag 30/10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *