Kategorier
Smakat

Mackmyra Brukswhisky kort och gott

Eftersom det händer mycket på den svenska whiskymarknaden har vi intensifierat vårt intresse för svensk whisky. Samtidigt har den positiva upplevelsen av Mackmyra Preludium:06 öppnat upp för ge Mackmyra lite mer uppmärksamhet bland våra provningar. Turen har kommit till Mackmyra Brukswhisky, som finns i Systembolagets standardsortiment.

Mackmyra Brukswhisky
Mackmyra Brukswhisky

Mackmyra Brukswhisky

Provad av Daniel och Martin 2011-02-05

Mackmyra Brukswhisky är spädd till 41,4% alkohol, men trots den lägre alkoholhalten är whiskyn inte kylfiltrerad. Om whiskyn skulle grumla kan du skaka om den så löser det sig!

Doft: Ur flaskhalsen och korken hintar vi syror från rödvin. Det var en försmak på en uppsjö av estrar, pådrivna av alkoholångor. Det finns äpple i överflöd. Vi drar genast parallellen till Glenlivets estriga pannor. Doftbilden påminner mycket om Glenlivet 18 men utan förmånen av åldern. Efter en stund kan vi ana vanilj, men som döljer sig väl i esterkavalkaden.

Smak: Den stabila doften följs upp av en smakupplevelse som även den levererar. Vi hittar gröna äpplen och fudge med vanilj i. De nya, svenska ekfaten toppar av sötman och inleder en enbärsfas som påminner mycket om gin. På det viset försvinner stora delar av spritigheten i något som är lite spännande snarare än malplacerat.

Avslut: Avslutet är i princip obefintligt. Det finns visserligen äppeltoner och hintar av fatet, men vi vill ha mer!

Betyg: Sammanfattningsvis medger vi villigt att brukswhiskyn från Mackmyra slår sig in på en betydligt högre placering än vad vi fördomsfullt hade räknat med. Referenserna till Glenlivet är tydliga och många till antalet, även om ”bruksaren” har ett något råare och spritigare uttryck. Mackmyra verkar trycka på att man bör använda Brukswhisky som drink- eller cocktailingrediens och vi är benägna att hålla med. Inte för att den inte kan stå på egna ben, utan för att dess distinkta doft och smak lämnar utrymme åt andra intryck när avslutet kommer. Vi är överens om ett betyg som borde passar utmärkt till en brukswhisky – 3 av 5 torvmossar.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *