Kategorier
Smakat

Bruichladdich Octomore 2 är den rökigaste whiskyn vi provat

En del av Skottland har brunnit upp och buteljerats i flaskor. Vi har 3cl av bevismaterialet. Vi fick tidigare ett smakprov från Master of Malts. Det är egentligen bara två aktörer som producerar den här extrema typen av rökig whiskyArdbeg och Bruichladdich. Bakom den väl förslutna provkapsylen gömmer sig en Octomore 2 från Bruichladdich laddad med hela 140 ppm fenoler. Det här är något som en blogg om rökig whisky någon gång måste ta upp. Idag har turen kommit till peat.se!

Bruichladdich Octomore 2 140 ppm
Bruichladdich Octomore 2 140 ppm

Octomore 2_140

Provad av Daniel och Martin 2011-02-05

Octomore 02 är tappad på fatstyrka, 62,5% alkohol. Det finns inga tecken på kylfiltrering i den här whiskyn, helt i linje med Bruichladdich stil.

Doft: Det är ett skogsbrandskoncentrat. Vi tror att mordbrand luktar såhär, men vill inte veta. För att beskriva i termer som vi själva kan greppa har Octomore en tydlig ton av tjärad takpapp, men inte på det milda sättet du stöter på en varm sommardag vid takomläggning. När vi provade Ardbeg Supernova drog vi referenser till krutrök, de räcker inte till här… Kan det här verkligen vara nyttigt att inmundiga? Vi provar!

Smak: En initial grov sötma som täcker upp för den accelererande rökoffensiven. Sötman varvas av aningen syra. Glider över mot sträva och uttorkande attribut. Den första utgåvan av Ardbeg Supernova hade liknande egenskaper.

Avslut: Askmolnet från Eyafjallajökull har landat. Vi blir kluvna över avslutet som har en viss ton av askfat under det extrema torvtrycket. Det är definitivt ett spännande utryck. Daniel uppskattar det och Martin tvekar.

Betyg: Octomore 2 är en grym whisky! Det betyder att den är lika hänsynslös som den är spektakulär. Octomore är extrem på alla sätt och vis. Det är svårt att sätta fingret på vad den verkligen består av för lukter och smaker eftersom takpappen är så ogenomträngligt grov. Vår kluvna inställning till avslutet slog ur en flisa ur toppbetyget. Det blir bara 4.5 av 5 torvmossar.

Octomore är en konceptwhisky. På 62,5% alkohol är det inte bara den rökigaste utan också den starkaste whiskyn vi provat hittills. Det här är något man visar upp på mässor och skryter om för vännerna. Den saknar därmed kvaliteerna som gör den till en bra kompanjon över en god bok i fotöljen. Med detta sagt tycker vi självfallet att du ska prova (om inte en flaska så iallafall) en dram av Octomore!

2012-02-24: Nu även provad i fjärde generationens utgåva, Bruichladdich Octomore 4.

Relaterade inlägg:

9 svar på ”Bruichladdich Octomore 2 är den rökigaste whiskyn vi provat”

Fundering kring att handla in så små kvantiteter. Skall de förtullas med blankett och skattas? Funderar på att handla små 5 cl buteljer till min samling likaså med drams.
Peter

Jag kan enligt säkra källor tipsa om att det ofta glider genom tullen obemärkt, men det beror förstås på hur paketen märkts upp av leverantören. Jag kan vidare tipsa om att Master of Malts leveranser brukar undgå kontroll, men kan av förklarliga skäl inte ge någon referens som bekräftar detta. 😉

Har köpt hem den från England och det var inga konstigheter, det är många whisky återförsäljare som har avtal med skatteverket och tullen. Det är ju nu lagligt att importera inom EU för eget bruk om man kontaktar Skatteverket och Tull, vilket vissa återförsäljare redan gjort åt dig 🙂 fick hem båda med posten utan konstigheter.

Det finns ju nu en ännu värre Octomore vid namn Ocomore 3.152 dvs 152 ppm. Har både Octomore 2:an hemma 140 ppm och 3:an 152 ppm. De är tok goda båda för de som gillar rökig whisky! En helt anna dryck om man jämför med en vanlig rökig som klassisk Ardbeg eller dyl. däremot är Ardbeg Supernovan nåt att rekommendera med ca 80 ppm.

Mvh,
J.Sonde

Den tredje utgåvan av Bruichladdich Octomore fanns faktiskt redan när vi provade utgåvan i recensionen ovan. Den fanns då i Systembolagets beställningssortiment, men tog slut innan vi hann komma över en flaska. Vi hoppas att vi kan återkomma med en recension även av Octomore 3 efter ett par andra intressanta whiskies som står före i tur. 🙂

Det verkar som om proverna på Octomore 3 är slut på Master of Malts, men det går fortfarande beställa flaskor.

Vi har faktiskt skrivit om skatteförfarandet vid privatimport av whisky tidigare, för den som är intresserad.

Då har Octomore 4 landat i min ägo… Fenolhalt på hiskeliga 167ppm, huh…..

Nu har jag bara Octomore 167 så det kan ju skilja i smaken, men att den skulle sakna kvaliteterna som gör den till en bra kompanjon över en god bok i fåtöljen vet jag inte om jag håller med om.
Efter att 167:an dök upp hemma har det gått väldigt lite av den övriga samlingen då detta klart blev favoriten i alla sammanhang. 😉

Där ser man, kul att du tycker så!

Min personliga favoritupplevelse från en Octomore är vid besöket i destilleriets butik på Islay, där fick vi prova (kommer inte ihåg vilken utgåva) i Bruichladdichs egna breda kupor, och det var verkligen en smakexplosion med många intressanta nivåer.

Av de utgåvor vi analyserat är annars Octomore Comus min absoluta favorit hittills. Vi får se om det förändrar sig i november december då Octomore 5 kommer till Systembolaget. Det vore förstås även kul att ha provat Octomore Orpheus för att jämföra med Comus.

Tack för tipset!

…och ursäkta förvirringen. Octomore 5.1 kommer i december, det är Bruichladdich Black Art som kommer i november.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *