Mackmyra visar flera tecken på framgång

Just nu går det mycket bra för Mackmyra, som var först med att lansera svensk whisky (single malt). Mackmyra Svensk Whisky AB hoppas på en publik börsnotering under året och planerar att expandera stort. Mackmyra omsätter idag omkring 100 miljoner och har tänkt växa upp till 500 miljoner inom några år. Därför söker Mackmyra nu också en investeringschef (CFO). Även internationellt har Mackmyra fått ett genomslag och det är kanske främst den marknaden som man planerar att expandera på. Smickrande nog har det börjat dyka upp tyska plagiat på varumärket under namnen Glen Els.

Snarlik flaskdesign, liknande typsnitt och den underbara undertexten Nordisch by Nature
Snarlik flaskdesign, liknande typsnitt och den underbara undertexten Nordisch by Nature

Tyska Hammerschmiede Spirituosen saluför en hel serie mackmyraplagiat. Det skulle faktiskt kunna vara riktigt intressant att prova i rent avskräckande syfte tror jag. För Mackmyras del får vi anta att det framförallt är smickrande, men kanske även hjälper den internationella exponeringen en aning.

Mackmyra som hittills marknadsfört sig som producenter av naturlig whisky (utan tillsatt sockerkulör och kylfiltrering) har dessutom börjat undersöka en bredare verksamhet. Faktum var att vi 31 januari fick besök av Mackmyra Svensk Whisky AB via Google med sökfrasen ”kylfiltrering utrustning”. Detta lustigt nog endast ett par dagar efter att Angela D’Orazio precis bekräftat att samtliga Mackmyras utgåvor buteljeras utan kylfiltrering. Vi hoppas nog att större delen av sortimentet fortsätter i den stilen, men det är intressant att se att företaget tittar på en bredare marknad.

Det mest spännande på Mackmyras kalender just nu är nog ändå lanseringen av ett nytt destilleri med fat till salu – Mackmyra Gravity. Faten är sammansatta av förstagångsfyllda bourbonfat med botten av svensk ek, en kombination som skall ge typiska dofter och smaker från bourbonlagring (vanilj och fudge) men med en knorr av tydligare ekton. Faten säljs för en lagringstid på fem år vilket är nytt för Mackmyra. Vi tror på betydligt högre kvalitet på de privatägda faten för dem som vågar investera i framtiden. Faten lagras i det nybyggda whiskylagret i Mackmyra Whiskyby, som vi hoppas kommer bli centrum för en framtida gårdsförsäljning av Mackmyras whisky.

Relaterade inlägg:

3 svar på ”Mackmyra visar flera tecken på framgång”

Aber verdammt noch Mal! Borde inte 80 miljoner tyskar kunna prestera något själva? Med matkulturella bidrag som hamburgaren och en invasion av världen med surkål, knödel och bleka korvar borde kraften finnas. För all del med företräden även som god öl och designen på flaskan för vår mest säljande malt. Och så var ju George Dickel tysk förstås. So, also. Ein wenig mehr Phantasie bitte!! Men visst vore det kul att jämföra med originalet? Kanske finns den på den schwedischtyska grenzhandeln so etwa inzwischen?

Ja, visst vore det? Sedan är jag inte säker på om jag vill stödja konceptet genom att köpa en flaska, men provning i rent utbildande syfte kanske.

(För att reta Mackmyra lite)
Handlade Mackmyra Special 03, när jag tittade på flaskan såg jag likheter med Bruichladdich. När jag kom hem ställde jag Mackmyran brevid min An Turas more. Samma höjd och bredd men mackmyran har tjockare botten. Vem var först hönan eller ägget?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *