Kategorier
Smakat

Kaffelagrad svensk whisky blir specialfinal

Nu är det dags för finalen för Special-utgåvorna från Mackmyra. Den sista utgåvan, med nummer tio i serien, knyter an till svensk dryckeshistoria. En del av whiskyn är nämligen lagrad på kaffemättade fat. Som en del av processen har lokalt rostade kaffebönor fått dra i maltsprit. Det är sedan maltspriten som under ett par veckor fått sätta karaktären på faten innan de fyllts med med destillat med målsättning att lagras till whiskyålder. Finns det förresten något som är mer svensk whisky än just whisky med kaffekaraktär?

Utgåvan släpps med tillnamnet Kaffegök, men vi bör kanske inte anta att syftet är att ersätta en traditionell kask för den sakens skull. I utgåvan finns en blandning av följande fattyper:

  • Kaffefat (amerikansk ek)
  • Svensk ek
  • Ex-Bourbon
  • Ex-Sherry

Kaffefaten står för en hög andel av kompositionen och många fat är av mindre typ, så kallade quarter cask. Tanken är att faten som alla är nya eller 1st-fill skall bidra med intensivt kryddiga och fruktiga intryck. Nu upp till bevis!

Mackmyra Special 10
Mackmyra Special 10

Mackmyra Special 10 Kaffegök

Provad av Martin 2013-04-25

Mackmyra Special 10 Kaffekök är en begränsad utgåva varav 10 000 flaskor hamnar på Systembolaget 2 maj. Whiskyn är spädd till 46,1% alkohol i samband med buteljering. Mackmyra brukar varken kylfiltrera eller tillsätta sockerkulör till sin whisky.

Doft: Äpple, grönt äpple! Vanilj. Under en syrlig sugkaramell breder mjuk mjölkchoklad ut sig, kanske rent av romerska bågar. Mandarin. Päroncognac eller söt piggelin. Sötman drar åt mandelmassa, fet och fyllig. Romrussin. Äggtoddy?

Först efter att ha smakat på dropparna hittas den första kaffearomen, med viss sälta. Tydligt och överraskande dyker den upp för att försvinna lika snabbt igen.

Smak: Mjuk och jämn, i första angreppet aningen anonym. Efter en kort stund börjar skådespelet så, med kryddiga fattoner som breder ut sig i munhålan. Rotmos. Mandelmassan kommer tillbaks med en smörig nötighet. Vitpeppar och chilifrukt hör till de dominerande kryddupplevelserna som i övrigt är svåra att ge bättre beskrivande namn än peppar.

Avslut: En härlig nötighet påminner mer än lite om skalet från skållad sötmandel. Rönnbär. Surdegstoast med pinjenöt lägger en udda referens från ett lokalt fik till whiskyn. Hjortron dyker upp, aningen mer som bär än som marmelad. Det här är en whisky som dröjer sig kvar på tungan.

Betyg: Passande nog är den sista utgåvan den kanske mest spännande i serien. Med Special 10 känns det som att Mackmyra har hittat hem. Frågan jag ställer mig är om det är whiskyns ålder, den höga andelen färska fat, eller experimentet med kaffe som bidrar mest till mognaden. Antagligen bidrar även det faktum att faten är förhållandevis små. Det finns i vilket fall gott om både smak- och doftuttryck att sortera. Betyget blir således inte mindre än 5 av 5 möjliga torvmossar, torvbristen till trots.

Special lanserades som uppföljare till premiärserien Preludium, och vi kan nog vänta oss en ny serie efter detta. Även om Special avslutas i och med den tionde lanseringen, så kommer destilleriets master blender Angela D’Orazio fortsätta blanda begränsade utgåvor. Nästa gång vi får se resultatet blir mot årets slut, men innan dess lovas andra nyheter från Mackmyra.

Vi återkommer så fort vi vet mer…

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *