Kategorier
Smakat

Svensk whisky slutlagrad på vildhallonfat

Den senaste utgåvan från Mackmyra följer det svenska temat som kunnat skönjas i ett antal av destilleriets utgåvor. Whiskyn är nämligen slutlagrad på fat som tidigare inrymt vin från svenska bär. Vi har tidigare provat Mackmyra lagrad på både lingonvinsfat och hjortronvinsfat, men mest imponerande har ändå Mackmyra Special 08 varit, blandad av whisky från en bred variation av fattyper, fram till detta nu i vilket fall…

Mackmyra Special 09
Mackmyra Special 09

Mackmyra Special 09 Vildhallon

Provad av Martin 2012-11-06

Mackmyra Special 09 är lagrad på bourbonfat (1st fill) och sedan slutlagrad på fat som tidigare lagrat vin gjort på vilda skogshallon. Även ett par svenska ekfat fick vara del av utgåvan. Whiskyn är tappad spädd till 46,1% alkohol utan att ha kylfiltrerats.

Doft: Tydlig influens från faten konstateras via metalliska hallon och en nästan xylitolsötad profil. Syrligt och mustigt samsas citron med russin. Precis som i ett antal föregångare finns referenser till frukt och grönt med hög vattenhalt som gurka och vattenmelon, i detta fall snarare som cantaloupe. Behagligt och välbalanserat med en liten udd av vinuöst slag.

Smak: Mandeloljigt och turboladdat av vinfat. Körsbär, mandel, anis och vitpeppar. Intrycken lindas in i en fet, bred blandning som påminner om jordnötssmör. Jästtoner som så många gånger har ifrågasatts lyfts försiktigt fram och bidrar istället till bredden på upplevelsen.

Avslut: Vintungt och kryddigt, som kanske kan väntas av fatkombinationen. Riktigt kraftfullt utan att väga över. Sötman från hallon lättar upp de tyngre elementen och påminner i kombination med de peppriga inlagen egentligen mer om aprikos. Upplevelsen tar lång tid på sig att ebba ut.

Betyg: Mackmyra har många gånger varit den whisky som (svenska) kännare älskar att hata och hatar att älska, men Special 09 är en utgåva som gissningsvis kan komma att omvända ett antal skeptiker. Om du som jag är en sucker för vinfatlagringar med lite tyngd, kan det mycket väl hända att du håller med om att det är frågan om 5 av 5 möjliga torvmossar. Det visar sig nämligen att Mackmyras eleganta spritrecept, som utgåvan baseras av, passar utmärkt för att plocka upp avtryck av tyngre fat.

Som en parentes kan det nämnas att Mackmyra Special 09 förpackats med kork av gummi. Det blir visserligen inte ett lika spännande plopp-effekt, men det kan mycket väl vägas upp av andra egenskaper. Det är kanske dags för whiskyindustrin att bitvis gå över till syntetiska korkar, något som sedan länge är en ökande trend i vinsammanhang. Hur många har inte råkat ut för att dra sönder en naturkork, nästan alltid för favoriten i skåpet?

Relaterade inlägg:

4 svar på ”Svensk whisky slutlagrad på vildhallonfat”

Låter smaskigt. Men passande för vintern?
Det där med korken har man ju råkat ut för. Rip Tomatin 12 🙂

Jag skulle nog påstå att Special 09 har mer vininfluenser än av hallon om det besvarar din fråga. Själv tycker jag att vinfatlagringar passar utmärkt både höst och vinter.

Beställde en Port Charlotte den 1:e oktober på bolaget. Fortfarande inte fått den. Som plåster på de avgrundsdjupa såren fick jag ju såklart köpa denna sålänge.
När den första ruggiga dagen i veckan kommer så ska jag tända kaminen, sätta mig bekvämt i soffan och testa.

Precis köpt mig en flaska, tycker den är synnerligen imponerande. Jag tycker dock att det bör tilläggas att detta är en whisky som verkligen öppnar upp sig med vatten, utan vatten tycker jag den ter sig spritig i smaken, något som döljer alla de fina smakerna i denna skönhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *