Kategorier
Smakat

En svensk tappning av Deanston

Destilleriet Deanston ligger centralt placerat i de södra högländerna, döpt efter byn det ligger i nära ån Teith. Destilleriet grundades så sent som 1965, när fastigheten som då fungerade som bomullsväveri konverterades och fyra pannor installerades. Efter en tid i malpåse på 80-talet köptes destilleriet av Burn Stewart och produktionen sattes igång igen. Koriost nog är Deanston det enda destilleriet i Skottland som producerar sin egen el.

Den utgåva vi bestämt oss för att analysera är en svensk oberoende buteljering i serien Part Nan Angelen som lanseras nu i november, men det finns även standardutgåvor från Deanston att tillgå för den som är intresserad. Vi har tidigare provat Part Nan Angelen Glen Scotia som var nummer 12 i serien och Deanston som är den andra utgåvan sedan varumärket blåstes till liv igen av Folke Andersson blir följdaktligen nummer 13 i serien.

Part Nan Angelen Deanston 1996
Part Nan Angelen Deanston 1996

Part Nan Angelen Deanston

Provad av Martin 2012-10-31

Part Nan Angelen Deasnton är destillerad 1996. Utgåvan är buteljerad vid 46,2% alkohol utan kylfiltrering. Ingen sockerkulör har tillsats till whiskyn som naturligt håller en ljus honungston till färg.

Doft: Torkad frukt och tallskog. Sedan prickar sig näsan försiktigt av alkoholen och citrus inbakad i honungslik sötma dyker upp. Strävt och lent på samma gång. Torrt gräs och sandstrand från en semester för länge sedan flyger förbi. Det finns en hint av något parfymartat också, som rosolja. Vanilj, honung och sherry tilltar medan glaset värms i handen.

Smak: Först kryddigt och nötigt med kanel- och chilitoner. Sedan uppblandat med en sötare profil av torkad aprikos och exokiskt av mango.

Avslut: Enbärsris och sherry inleder avslutet som går i fatets tecken. Ingen överdriven sötma, men en dragning åt beska i skärningen mellan rönnbär och citronskal.

Betyg: Om förra utgåvan i Part Nan Angelen var försiktig och blyg så är Deanston 1996 rättfram och tydlig. De största kvaliteterna finns i doftregistret, som också har flest nivåer. Det är tydligt att det är frågan om en andel sherrylagrad whisky, men det finns även kryddiga inslag som för tankarna till nya ekfat. Betyget landar stabilt på 4 av 5 möjliga torvmossar.

Utgåvan ger mersmak och även en viss nyfikenhet till hur destilleriets ordinarie utgåvor kan te sig. Förutom en standardutgåva på tolv år finns nämligen tre utgåvor i roligare fatvarianter. Färska ekfat, spanska fat (sherry?) och rostade ekfat. Har du provat något från Deanston?

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *