Kategorier
Smakat

Jim Beam Honey

Vanligtvis är vi puritaner och hävdar bestämt att whisky av typen single malt är det ultimata uttrycket. Trots det är vi inte främmande för exkursioner i angränsande genrer. För att veta vad som är bäst måste man hålla sig uppdaterad med hela startfältet, som ju ständigt förändras. Vad som var bäst igår är inte nödvändigtvis bäst imorgon, eller ens idag.

Vi har fått möjligheten att prova Jim Beam Honey, som i egenskap av likör med whiskybas tävlar i samma kategori som Southern Comfort eller Fireball. Målgruppen gissar vi är shots-sugna, experimentlystna eller oerfarna bourbondrickare. Spexigt nog har vi erhållit provet i en ändamålsenlig honungsburk, komplett med snäpplock och gummiring, som dock är helt horribel att hälla vätska ur…

Jim Beam Honey
Jim Beam Honey

Jim Beam Honey

Provad av Daniel 2012-10-22

Jim Beam Honey är en 35-procentig whiskylikör bestående av 4-årig bourbon smaksatt med riktig honung. Den finns från 1 oktober 2012 i Systembolagets ordinarie sortiment under det enkla artikelnumret 333 och med prislappen 289 kr.

Doft: Bourbon-typisk doft med torkade citrusskal och kolafudge. Snuddar emellanåt vid menthol.

Smak: Initialt syrligt bitig men gradvis sötare och sötare. Kanel. Det råder ingen tvekan om att halten av ingrediensen honung är hög.

Avslut: Det syrliga lämnar efterhand showen helt åt sötman. Förutom att det inte längre finns någon koppling till whisky eller bourbon så saknar man även det blommiga från honungen och funderar på om man just har svalt en kub bitsocker.

Betyg: Som likör fungerar Jim Beam Honey hyfsat väl. I ett shotglas eller i en drink tillför den ändå en viss del bourbonegenskaper. I ett Glencairn-glas, som vi använt för denna recension, önskar man dock att det var mindre sötslisk och mer riv. Samtidigt betingar begreppet likör ett visst mått slisk, så att jämföra Jim Beam Honey med renodlad bourbon är förstås orättvist. Betyget, som då får ses i ett sammanhang av andra (whisky-)likörer, stannar vid 3 av 5 torvmossar.

Relaterade inlägg:

2 svar på ”Jim Beam Honey”

Imorgon lanserar Mackmyra en 22% likör smaksatt med honung med namnet Bee. Samma koncept som Jim Beam Honey. Gillar idén med att lansera den i en honungsburk! Vs Mackmyra i flaska….. Kanske en kommande provning? 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *