Tillskott till familjen 105 hos Glenfarclas

I dagarna lanserade Glenfarclas nästa tillskott till 105-serien, nämligen en 20-årig variant av utgåvan. Namnet 105 härstammar från den brittiska proof-skalan som mått för alkoholhalt. Översatt till enheter vi har lättare att relatera till blir 105 proof 60% alkohol (volym).

Glenfarclas 105 20 år
Glenfarclas 105 20 år

Sist vi var i kontakt med 105-serien från Glenfarclas, var när Anders Fridén såg till att den svenska marknaden fick tillgång till två specialutgåvor. Finurligt nog valde han ut en exklusiv family cask från sitt födelseår, men såg även till att signera en utgåva Glenfarclas 105 Cask Strenght med In Flames logotyp och över siluetten av Göteborg. På så vis fick en bred publik tillgång till sherrylagrad whisky på fatstyrka. För att uppnå önskad alkoholhalt utan spädning fick faten väljas så att de efter blandning träffade precis rätt. Metoden gäller även för Glenfarclas 20 som också är en utgåva i fatstyrka. Förutom buteljeringen utan åldersangivelse finns det sedan tidigare också en 40-årig variant och det senaste tillskottet blir alltså medlem nummer tre i familjen.

Enligt George S. Grant, sjätte generationens oberoende ägare av destilleriet är tjugoåringen

ett bra komplement till 105-familjen, tillsammans med [Glenfarclas] 105 [Cask Strength] och [Glenfarclas] 105 40 år … en 105 som den skall vara – fyllig och kraftfull där alla de klassiska Glenfarclas-smakerna kommer fram.

Utgåvan är begränsad till 4000 flaskor så nu återstår det bara att vänta och se om någon av dessa kommer till Sverige. För övrigt borde listan över ny maltwhisky som lanseras på Systembolaget i november vara här innan veckan är över, och eftersom vi gillar att vända på ordstäv; den som väntar på något gott väntar oftast för länge!

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *