Äldsta Old Pulteney någonsin är 40 år

Inver House Destillers slår på den stora trumman och annonserar stolt att en exklusiv utgåva Old Pulteney med totalt 40 år på fat lanseras globalt 1 november. Huruvida något dyker upp i Sverige har vi inte fått bekräftat ännu, men med tanke på att utgåvan består av endast 493 flaskor får vi anta att det i sådant fall blir frågan om ett fåtal dyrgripar.

Old Pulteney 40
Old Pulteney 40

Utgåvan är sammansatt av fyra olika fat varav tre spanska sherryfat och ett amerikanskt bourbonfat. Buteljerat vid naturlig fatstyrka resulterade faten trots sin ålder i whisky på totalt 51,3% alkohol. Utgåvan har varken behövt utså kylfiltrering eller tillsats av sockerkulör, allt för att bäst bevara influenser av det kustnära landskap kring Wick där whiskyn legat på lager.

Utgåvan är ett hantverk i flera bemärkelser. Dels genom den whisky som överlevt en lång lagring och dels utformningen av paketeringen. De djupblå flaskorna är handblåsta av engelska Tudor Crystal Design, en elegant tolkning av förlagan kallad Smuggler’s Kettle som huserar standardutgåvorna av Old Pulteney. Det rekommenderade försäljningspriset är £1490 och den som investerar får förutom designad flaska en signerad bok av whiskykännaren Charles MacLean.

Det finns förstås utgåvor från andra destillerier med anrika fatlager som har större upplagor och därmed överkomligare prislappar i samma ålderskategori. I detta fall är det snarare frågan om en samlarutgåva, men visst vore det spännande att få prova ett par centiliter 40-årig Old Pulteney?

Relaterade inlägg:

Ett svar på ”Äldsta Old Pulteney någonsin är 40 år”

Dyrt tips som man gärna läser om! Handlade den 17 åriga versionen för några veckor sedan, hoppas på en fin upplevelse. Har provat den 12 åriga hos svärfar, men den föll inte riktigt i mitt smakregister. Var någon syrlig tvist som störde, det som lockade var smak av hav.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *