Kategorier
Smakat

Femtonårig whisky från ett fat Balvenie

För mig är det nästan ett måste att spana in det lokala whiskyutbudet när jag är utomlands. Under semestern, i Helsingør på väg hem från en utflykt till Danmark efter besöket på Spirit of Hven, passade jag på att kika i vinbutikerna längs promenadgatan. För en strosande turist utan lokalkännedom fanns endast en butik med vettigt utbud av maltwhisky och tyvärr hittade jag dit först efter ett besök i en butik där en flaska från Balvenie stack ut för mig. Om jag gick samma promenad igen blev det nog den andra butiken istället, som inte fokuserar på att sälja flakvis öl och billigt vin i lådor. Dessutom fanns motsvarande flaska att få tag i där också, om än i betydligt större konkurrens av intressanta alternativ.

Anledningen att jag denna gång fastnade för en Balvenie Single Barrel, förutom mina fem minuter tillgodo innan stängningsdags på en lördag, är att jag ofta blir stående och funderar över det lilla destilleriets trevliga reseutgåvor som kommer på 70 cl, ett sant tecken på kvalitet bland literflaskor i bulk. Det var dock ett tag sedan jag faktiskt slog till, då över en Balvenie Golden Cask, ljuvligt romlagrad elegant whisky från Speyside.

Balvenie Single Barrel
Balvenie Single Barrel

Balvenie Single Barrel 15

Provad av Martin 2012-10-21

Balvenie Single Barrel släpps i batcher om 350 flaskor per fat. Alla fat skiljer sig, men väljs noggrant ut att för passa en konsistent profil. Whiskyn är buteljerad spädd till 47,8% alkohol, just denna flaska i april 2009 efter att ha legat på fat 718 sedan destillering i februari 1994. Flaskan är numrerad för hand till #19 i ordningen. Det kan kanske vara värt att nämna att det tidigare funnits en något alkoholstarkare variant på 50,4% abv.

Doft: Tydligt av äpple, härligt friska toner av gröna äpplen. Försiktigare av ljusa citrustoner någonstans i skärningen mellan lime och citron. De friska tonerna döljer först vaniljen väl. När vaniljen är funnen försvinner den inte ur doftbilden, men upplevs snarast kemisk som vannillin, pådriven av de estrar som tidigare trumfande med fruktnamn. Så småningom lindas intrycken in i en honungslen sötma.

Smak: Strävt av fat och en sirapsliknande apelsinton med mer än en hint av halstablett för fiskarens vänner. Något påminner om jul, nötigt och kryddigt med nejlikor i apelsin.

Avslut: Starkt av ek i form av vitpeppar och pommerans. Söta undertoner av torkad frukt kommer endast fram med nöd och näppe. Det finns en tyngd i fatupplevelsen som först förvånar, men sedan ger med sig och breder ut sig jämnt och fint, som doften av virvlande furuspån i ett snickeri.

Betyg: Balvenie Single Barrel är en trevligt frisk whisky, med kvalitet i doftregistret. Tyvärr blir det något av ett platt fall från gudomligt balans i doften till betyngande övervikt av fat och beska i smak och avslut. Detta för ett destilleri som i övrigt är känt för elegans och lättvikt. Betyget landar på 3 av 5 torvmossar. Kanske väl i underkant för den pärla som Balvenie Single Barrel trots allt är, men väl placerat i skalan i relation till de andra utgåvorna vi provat från destilleriet.

Jag inbillar mig att just min flaska passar bäst till julbordet. I smak och avslut finns det mycket som harmoniserar med julmat och traditionell julkryddning. Att utgåvan därtill har en fantastisk doftbild i den friska ligan är förstås inget negativt i det sammanhanget, för att bryta av en aning. Efter den slutsatsen funderar jag på hur mycket utgåvan faktiskt varierar mellan olika buteljeringar. Har du kanske en flaska från ett annat fat, med en helt annan upplevelse?

Relaterade inlägg:

2 svar på ”Femtonårig whisky från ett fat Balvenie”

Trevlig läsning och för att nämna, kollade vi nog in samma flaska. (Brukar åka över sundet minst en gång i månaden). Som du skriver finns där en massa billig bulksprit och öl. Ibland hittar man en pärla, tyvärr är då priset dyrare än på systembolaget. Tänkte berätta lite om min Höstdag igår och hur lite sökande kan ge en tillfredsällese.
Min resa började igår, med att ta med cyklen över sundet. Trampade på och tog mig långt ifrån gågatan och Helsingör centrum. Hamnade på ett köpcentra där det låg en vinhandel med fina whisky. Tyvärr så föll priserna inte i min smak och gick till Kvickly, där de hade Glenfiddich 14 år, Bruichladdich 10 och 12 år för endast 249 Dkr. Men valde att köpa en whisky jag inte smakat på Cardhu 12 år för 195 Dkr. Fortsatte min tur och hamnade på matbutiken Irma. Äntligen fick jag tag på en Flora & Fauna Blair Athol 12 år. Priset var överkomligt på 398 Dkr och att man hittar den i en livsmedelsbutik. Letar man så hittar man dessa små pärlor! Trevliga med era recensioner är att man blir nyfiken på att prova det ni skriver om.
Veckan som kommer skall jag på en Whisky workshop. Serie whisky som heter Ten, tio olika whisky från olika delar av Skottland. Först smaka på dem och sedan blanda sin egna blend. Trevliga är att man får med sig 15 cl av sin egna whisky. Ha en fortsatt trevlig helg. Peter

Det stämmer nog att matvarubutiker och köpcenter är bättre lämpade för fynd än turiststråken.

Du får berätta hur det gick med blenden efter din workshop, kul idé!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *