Kategorier
Smakat

Balvenie Golden Cask 14, lagrad på karibiska romfat

The Balvenie Golden Cask (14 yo) är en whiskyutgåva som endast säljs som taxfree. Kanske en sanning med modifikation eftersom jag lyckades köpa en flaska på Warszawa flygplats och betalade skatt på plats enligt den europeiska skattemodellen för alkohol.

Idag sitter jag och Daniel med en rad flaskor framför oss. Det är mest Laphroaig, med anledning av släppet av Laphroaig Càirdeas, men Balvenie Golden Cask står på bordet och får inleda kvällen i egenskap av (gissningsvis) mycket mildare whisky.

Balvenie Golden Cask
Balvenie Golden Cask

Balvenie Golden Cask 14

Provad av Daniel och Martin 2010-08-12

Balvenie Golden Cask är buteljerad icke kylfiltrerat med alkoholhalten 47,5%.

Doft: Först sött av apelsin, sedan rabarber, vanilj. Sötman går över i råsocker, tungt och mörkt.

Smak: En väldigt kort stund sockersöt längs fram på tungan, lent behaglig och mysig. Sedan genast kryddig och nålsvass längre bak i munhålan, mer som en klassisk ekfatslagring.

Avslut: Tydlig beska inlindad i en svag sötma, något av valnöt. Oväntat!

Betyg: Vi hade nog båda väntat oss en sötare cask finish i denna whisky lagrad på romfat, inte för att detta skulle ha varit bättre. Balvenie Golden Cask har en tydlig dubbelnatur, som för oss är lika spännande som oväntad. Även om våra åsikter går isär något om denna whisky så kan vi enas om betyget 4 av 5 torvmossar, svagt av Daniel och starkt av Martin. Betyget alltså!

Eftersom flaskan endast säljs i taxfree-butiker så får vi rekommendera att hålla utkik efter den. Om du inte har planerat något besök utomlands kan du istället prova Balvenie DoubleWood, lagrad på sherryfat. Det kommer säkert många fler romfatlagringar i hyllorna med åren, men idag är urvalet relativt litet. Balvenie Golden Cask är väl värd att prova!

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *