Glenfarclas 105 Cask Strength i begränsad utgåva till Sverige

Glenfarclas 105 i ny etikett
Glenfarclas 105 i ny etikett

För att fira 40 år på marknaden för Glenfarclas 105 har den ompaketerats i den stilrena flaskan som vi känner igen från till exempel Glenfarclas 10, 12 eller 15. Vi tycker estetik är en tillräckligt stor del av upplevelsen för att uppmuntra detta med ett inlägg på peat.se. Den gamla flaskan kändes inte lika personlig och detta är en klar uppgradering. Tycker inte du?

Nya Glenfarclas 105 Cask Strength har funnits internationellt (i Glenfarclas webshop) ett par veckor. Glenfarclas arbetar på en speciell begränsad utgåva som kommer lanseras i Sverige på Stockholm Öl- och Whiskymässa 2010, den 30 september. Vi ser självklart fram emot ett smakprov och påannonserar redan nu en framtida utvärdering av single malten.

Glenfarclas 105 är namngiven enligt det gamla proof-systemet, som användes så sent som 1980. Alkoholhalten 105 proof motsvarar 60% alkohol (mätt i volym). För att konsekvent få alkoholstyrkan 60% blandas fat med olika alkoholhalt. Detta bidrar gissningsvis även till stabilare utgåvor från destilleriet eftersom alkoholhalt påverkar både smak- och doftupplevelse. Glenfarclas är annars kända för hantverksmässig skicklighet i att blanda en stabil serie sherryfatlagrad whisky.

Relaterade inlägg:

4 svar på ”Glenfarclas 105 Cask Strength i begränsad utgåva till Sverige”

Hittade detta på nätet. Lite dyrare men speciell etikett. Artikelnummer BS 86703
Mer om Glenfarclas selected for In Flames Cask 105: Ett unikt möte mellan whisky och musik: Göteborgsbandet In Flames får två buteljeringar från Skotska Glenfarclas. In Flames är ett av Sveriges största band, och ett av världens ledande metal-grupper med över två miljoner sålda album sedan starten 1990. Sångaren Anders Fridén har också gjort sig känd som en kunnig och dedikerad whiskyvän, något som uppmärksammades vid ett besök på destilleriet i januari i år. Då kom man på idén att ge ut en whisky från 1973 (Fridéns födsloår) i bandets namn, och även en tappning av Glenfarclas cask-strength utgåva; 105. Familjeägda Glenfarclas är ett av Skottlands mest respekterade destillerier. Man tror att verksamheten kom igång redan 1797, officiella papper säger 1836. Familjen Grant har ägt det sedan 1865, då man köpte gården Ballindalloch för 511,19 pund. Whiskyn hålls högt bland både publik och konnässörer med sin tydligt sherryinfluerade smak. När George Grant träffade Anders imponerades han av sångarens passion för whiskyn, och några månader senare var de unika buteljerna ett faktum. Detta är första gången Glenfarclas buteljerar en tappning för ett band, och etiketten är unik för destilleriet – förutom bandets logotyp skymtar även Göteborgs skyline i bakgrunden.

Jag fick i fredags bekräftat av svenska distributören Philipson Söderberg att ”Glenfarclas In Flames 105 Casks Strength” är den svenska tappningen av nya Glenfarclas 105. Det finns även en Glenfarclas 1973 In Flames som går loss på 3750:- under artikelnummer 86417 i beställningssortimentet. Vi ska se om vi kan få tag i bilder på den svenska utgåvan.

Glenfarclas 105 är en stark och tung cask strength whisky som avnjutes bäst ”neat” inför en öppen brasa med en god cigarr.
Visst kommer ett mkt neutralt mineralvatten i små doser utveckla smaken, men dröm om min förvåning när jag mixade den till 50% med Sauza Tequlia Silver! Jag vet – en hädelse, men som all förbjuden frukt hade detta sin belöning. På ett bättre sätt än vatten framhävdes whiskyns hela smakpalett – en mkt belönande upplevelse (samtidigt som man sparade 50%, 1000 kronors, whisky).
Rekommenderas!!

Jag tycker Glenfarlcas 105 väldigt lätt blir vattenskadat mjäkig vid spädning och dricker den helst på cask strength. Att prova med tequila vågar jag inte tro på utan fler positiva referenser, men kul uppslag till smakutveckling!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *