Kategorier
Smakat

Fortsätt utforska sherryfatet med Glenfarclas 15

Glenfarclas är ett familjedestilleri med lång tradition. Destilleriet grundades av John Grant och har funnits i familjen Grants ägo 6 generationer. Med lång erfarenhet och många fat att välja bland har Glenfarclas utmärkta förutsättningar för att producera en serie whisky med jämn hög kvalitet genom så kallade vattings (att blanda fat av olika kvalitet och egenskap till önskat resultat). Detta görs idag av de flesta destillerier även med kortare sträcka i backspegeln.

Glenfarclas har specialiserat sig på vattings med hög andel sherryfat. Minst två tredjedelar av Glenfarclas 12, 15, 17 och 21 består av  sherryfat och upp till en tredjedel bourbonfat som tidigare använts av andra destillerier eller sherryfat som använts så många gånger att de inte längre har någon sherryinfluens på whiskyn.

Glenfarclas 15
Glenfarclas 15

Glenfarclas 15

Glenfarclas 15 är en otroligt lätt rökig whisky med fenolhalt på endast omkring 4 ppm, buteljerad spädd till 46% alkoholstyrka.

Doft: Härligt av sherry och torkad frukt. Efter en minimal ansträngning lite rök också, med god vilja. Underbart komponerad med en tydlig friskhet, kanske aningen björnbär! Efter den första smakomgången tydligt av vanilj.

Smak: Komplex och bred i sitt uttryck. Nötigt sammansatt av faten. Sötman glider snabbt förbi och försvinner en stund. Något att grubbla över…

Avslut: Underbart söt finish med en liten fatknorr som av den minsta rökpuff.

Betyg: Som jag tidigare sagt har jag svårt att välja mellan tolv och femton år av Glenfarclas. Det är följdaktligen samma toppbetyg här, fem av fem möjliga torvmossar.

Har du provat Glenfarclas 12 måste du också prova Glenfarclas 15!

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *