Kategorier
Smakat

Maker’s Mark Red Seal – välvaxad bourbon

Det första vi noterade med Maker’s Mark var att den är gjord för hand, ingen massproduktion här inte, med inte fler än 19 tunnor i varje batch. Det andra vi noterade var att de stavade whisky som whisky och inte whiskey.

Maker’s Mark Kentucky Straight Bourbon Whisky

Provad av Daniel och Martin 2010-10-21

Denna bourbon är på 45% alkohol och producerad på Maker’s Mark Distillery, Star Hill Farm, Loretto, Kentucky. Den görs i små satser och för hand. Flaskan är doppad, antagligen även det för hand, i rött vax som förseglar skruvkorken av plast i en stearinljus-minnande konstellation. Gjord på 70% majs och lagrad nånstans mellan 6 och 7,5 år håller Maker’s Mark sig långt bort från minimikraven för bourbon, som kräver minst 51% majs och 2 års lagring. Den är dessutom dubbeldestillerad till skillnad från många andra bourbons, där enkeldestillering är vanligast.

Maker's Mark
Maker's Mark Kentucky Straight Bourbon Whisky

Doft: Kryddigt. Sött. Karamell. En halvsvettig halmhatt i gassande solsken. En syrlig eller kanske till och med sur ton går att ana, men den är inte besvärande utan kompletterar det söta. Något i doften för oss in på jul, kanhända kanel eller nejlika. Martin nämner risgrynsgröt, där en mustig grötdoft spetsats med kanel och socker. Det finns nåt blommigt här också. Det är helt klart så att denna whisky doftmässigt inte är enkelspårig.

Smak: Kall och ogästvänlig till en början, sedan kryddig. Ordentligt syrlig ton följt av nötig fatkaraktär. Tydlig sötma.

Avslut: Ekfatet som denna whisky garanterat lagrats på ger en stor del av avslutet med en trevlig fatbeska som samspelar med sötman.

Betyg: För fans av skotsk whisky framstår Maker’s Mark som något opolerad och rivig samtidigt som den är ganska söt. Men den är inte alls eldig som i att alkoholen slår igenom på nåt otrevligt vis. Vi erkänner villigt att vi inte direkt är några vana bourbondrickare. Våra referenser innefattar i stort sett bara Jack Daniel’s och Jim Beams standardutgåvor, och då sällan i särskilt civiliserade sammanhang eller mängder. Maker’s Mark ska tydligen vara bland de bättre standardutgåvor av bourbons som går att få tag i, och medan den slår både J.D. och J.B. på fingrarna så har den en bit upp till smaken och kvaliteten som vi uppskattar i skotsk whisky. Man kan argumentera för att det är som att jämföra äpplen med päron, men då är det nog helt enkelt så att vi är äppelmänniskor.
Maker’s Mark Kentucky Straight Bourbon Whisky är alla aber till trots en bra bourbon och får av oss betyget 3 av 5 torvmossar/majskolvar.

Relaterade inlägg:

8 svar på ”Maker’s Mark Red Seal – välvaxad bourbon”

Trevligt med att ni vidgar era vyer och drar över Atlanten! Såg en dokumentär om Whiskey och The Buffalotrail. Nyfiken blev jag på den amerikanska whiskeyn och nästa månad blir det ”Blanton´s Gold Edition”(vilken design på flaskan). Ett annat snedsteg blir Whiskyprovning av den japanska sorten. Längtar tills nästa fredag 🙂
/tack för de nya provningarna

Tänkte skriva det i inlägget/ att man varit otrogen 😀 Tack Magnus! För att du läste mellan raderna och fick fram just denna inre känsla.

@Magnus & Peter:
Japp, vi var ju tvungna att testa om inte gräset ändå var lite, lite grönare på andra sidan. Nu vet vi dock att så inte är fallet! 🙂

@Peter: Blanton’s Gold Edition har vi inte haft koll på tidigare, men efter en snabb googling så håller jag med: en riktigt annorlunda och härlig design på flaskan!

Ni gjorde rätt val att prova ”Maker’s Mark””. Sägs att den är bland de bäst hantverksmässigt tillverkade Whiskey i USA. De har en som är bättre och då är den doppad i röd, vit och blå plast.
”Buffalo Trace (finns också på bolaget) tillverkar också Blanton´s, sök på Ts och BS.”
Ni antyder i provningen att man ej kan jämföra en Bourbun med en single malt ” äpple/päron”. Men tror att om man gräver djupare och hittar de finare Bourbon sorterna, blir man nog överraskad.

Har fördjupat mig i den Japanska whiskyn i bokform och nyfikenheten är mycket stor. Där man ser den japanska hedern i att tillverka den ädla drycken med mycket stor Noggranhet. Får höga poäng och flera sorter ligger över 90 poäng och slår skottarna snällt på fingrarna.
De har också rökiga sorter, som kanske kan locka Peat 😀
Ha nu en trevlig helg Daniel dito Martin

Japan har vi faktiskt redan provat en del, även om vi inte skrivit om det på bloggen ännu. Det mesta jag provat från Japan har varit riktigt bra. Det stämmer nog att whiskytillverkning passar den japanska mentaliteten riktigt bra. Om man kan tänka sig att tvätta ris i 3 år för att bli sushi-kock så borde ju att vänta 10-20 år på en bra tunna vara helt i rätt linje.

Vi kommer säkert prova fler amerikanska whiskies så småningom, även om Japanskt känns närmre vårt tema. Själv är jag lite sugen på att prova Old Rip Van Winkle, kanske som straight rye whisky.

Har också spanat in Old Rip Van Winkle, men tyvärr har Clydesdale slut på lagret. Får hoppas på att Whiskyn återkommer till Systembolaget!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *