Kategorier
Smakat

Octomore 4 – rökig whiskys okrönte kung

Octomore är en gård belägen mellan samhällena Port Charlotte och Bruichladdich på Islay. När hjärnorna bakom destilleriet Bruichladdich fick idén till att bränna den rökigaste malt världen skådat i sina höga och smala pannor, designade för att ge en så ren sprit som möjligt, valde man att kalla den för Octomore. Octomore 1, den första utgåvan i serien, hade 131 ppm fenoler, Octomore 2 stannade vid 140 ppm och Octomore 3 utökade senare till 152 ppm. Man har även släppt Octomore 2.2 och 4.2 som är varianter med annan fatlagring. Under vårt besök på Islay förra året stannade vi till på Bruichladdich och fiskade, bland annat, upp en Octomore 4 med inte mindre än 167 ppm fenoler. När det kommer till rökighet i rökig whisky så är det här det högsta som hittills uppmätts. Nu är inte ppm fenoler allt när det gäller rök, men det bidrar onekligen.

Octomore /4_167
Octomore /4_167

Octomore 4.1

Provad av Daniel och Martin 2012-02-22

Flaskan och plåtröret har utrustats med en stilren design som, samtidigt som den är typisk för Bruichladdich, osar ”less is more”. Har man läst sin läxa så vet man dock att för Octomore, precis som för Yngwie Malmsteen, gäller ”more is more”. Whiskyn är lagrad 5 år på amerikanska ekfat, buteljerad på grova 62,5% alkohol och är naturligtvis inte kylfiltrerad eller färgad. Upplagan den här gången är 15000 flaskor.

Doft: Vi förväntar oss en rökbomb utan dess like, men fenolerna låter vänta på sig. Man kan ana små hintar av rök som försiktigt stiger uppåt i glaset. Efter lite tålmodig övertalning börjar Octomore 4.1 röra på sig. Svedd fisk, mustig färsköl och nyslaget hö. Salt och smör på nykokt majskolv.

Smak: Ostronet Octomore, som verkade hermetiskt tillslutet när vi doftade på det, öppnar sig här och blottar sin skimrande, svarta pärla. Fenolerna i kombination med alkoholen ger en oerhörd syra som får ögon att tåras, bihålor att rensas och klockor att stanna. Likt ordentligt syrlig frukt får malten kinder och tunga att stramas åt och krampaktigt kippa efter luft. Röken finns här, men upplevs inte så framträdande som man kanske skulle ha gissat. Lakrits, rökt sik och fänkål ger namn åt de små undertoner som spelar medan whiskyn bränner sig fram genom munhålan som en fosforbomb. Efter några smuttar kan man likna det vid att smaka på en stark chili. Först är den rund och fyllig, för att så småningom stegra i styrka, jämförbar med en medelstark chilifrukt, och till slut mattas av när salivproduktionen neutraliserat den värsta hettan. Med lite vatten i glaset låses en hel skogsbärskompott upp mitt i svedjebruket.

Avslut: Långt bak på tungan breder whiskyn ut sig som en solfjäder, med kärnan bestående av en gastkramande syrlighet i nära samarbete med aska, selleri och rabarber. I efterdyningarna håller sig den metalliska umami-smaken kvar förvånande länge.

Betyg: Trots att Bruichladdich producerar världens mest torvrökta whisky i sin Octomore /4_167 så slås vi av hur enkelspårig den ändå är. Det är en konceptwhisky som drivits till sin spets och förbi. Spektaklet Octomore förtjänar en plats i historieböckerna, men är man ute efter en fulländad rökig whisky bör man leta någon annanstans. Man behöver dock inte leta särskilt långt eller länge, för Bruichladdichs andra varumärke för rökig whisky, Port Charlotte, kommer i sin 10-åriga standardutgåva någon gång under 2012, och det kommer bli mäktigt! Hade vi smakat på Octomore 4 för ett par år sedan hade vi bokstavligen trillat baklänges av stolarna. Idag är vi mer luttrade och vill hitta mer än det uppenbart extrema uttryck som whiskyn ändå erbjuder. I vanliga fall gillar vi whisky som tar ut svängarna, som tar ställning och inte velar, men här blir den nästan för ensidig. Betyget stannar vid 4 av 5 torvmossar.

I denna bloggs ungdom var vi väldigt fascinerade av fenoler och dess inverkan på rökig whisky. Vi gick så långt att vi började räkna på hur mycket whisky som krävdes för att uppnå en dödlig dos fenoler. Vår dittills rökigaste provade whisky var då Ardbeg Supernova på bastanta 100 ppm fenoler. Vi räknade ut att det skulle krävas inte mindre än 245 flaskor á 70 cl Ardbeg Supernova för att duka under i fenoldöden. Octomore 1, med sina 131 ppm fenoler, krävde något färre flaskor: 189 stycken mer bestämt. Idag har vi hyfsat rekordet med Octomore 4! Ganska exakt 150 flaskor behöver man inmundiga i rask följd innan fenolhalten blir kroppens baneman…

2012-06-20: Nu även provad som fatförädling genom syskonet Octomore 4.2 (Comus), slutlagrad på sauternes-fat.

Relaterade inlägg:

31 svar på ”Octomore 4 – rökig whiskys okrönte kung”

Tycker det låter bra.
Får nog kanska öppna min snart och prova själv.

Kan hålla med om att Port Charlotte PC10 antagligen kommer att bli riktigt bra.
Föregångarna PC8 & 9 var ju riktigt bra.

Dere får ta en tur til Norge. Vi har både PC9 og to andre Bruchladdich’er som kun er tappet for det norske markedet. 😉

Har precis varit i Danmark med familjen och hos vinhandlarna fick jag prova lite whisky. Den som imponerade på mig mest var Indiska Armut ”Fusion” alkoholhalt 50%. Var mycket len i smaken och man kände inte alls av alkoholen. Mycket pastill, rökpuffar och en fin syrlighet. (Indien 1-0 mot skottland) Länge sedan man smakade en whisky med så hög nivå och goda smaker!
Men den som jag handlade, whisky jag ej hört talas om. Glenfoyle 12 år single malt för cirka 200 svenska kronor. Vid efterforskning är det ett taget namn från ett nedlagt destilleri ”1923”. @Glenfoyle 12 års er en traditionelt fremstillet Highland Single Malt (Fettercarin), som produceres af Longman Distillers Ltd. i Edinburgh. Destilleriet ejes af White and Mackay og Coop Danmark er stolte over, at have opnået eneforhandling for denne Highland Single Malt whisky i Danmark.
Får smaka på denna whisky och läsa era nya inlägg. Kanske förbättrar de min billiga whisky 😉

@egil
Vi får skicka en kurir. Går det att beställa till en butik för att hämta ut?

@peter
Kul att du hittat en spännande stormarknadswhisky. Berätta gärna mer när du smakat den!

Öppnade stormarkswhiskyn igår kväll och gjorde en snabb provning. Doften var söt och fruktig men med en syrlig twist. Doften påminner om ett rött vin som lagrats för länge, där man sniffar på flaskans kork. Även varmt hö som ligger och ryker. Även en sats öl som jäser.
När jag smakar på whiskyn känner jag direkt igen den. Bruichladdich Rocks, lagrades de inte på rödvinsfat? Var samma speciella smak som jag hade lite svårt för. Med det menar jag att den följde med i 70 cl och var svårt att sätta namn på. Syrligheten finns där med alkoholångor och salmiak. Det som dröjer kvar är det sistnämda som sedan övergår till en torrhetskänsla i munen och sen lite sötma. Stormarknadswhiskyn föll inte riktigt i min smak men inte illa att få en flaska ”fettercarin” Glenfoyle 12 år för 169 danska kronor.

Tyvärr har bara PC8 själv. Nian har jag bara provsmakat och som sagt väntar med spänning på tian.

Jag tror hela whisky-sverige väntar på Port Charlotte PC10 (om den mot förmodan får det namnet som slutgiltig utgåva). Det kommer definitivt toppa vår nyhetslista när det händer. Så vi får helt enkelt tålmodigt vänta.

Med lite tur kan vi kanske få tag i ett prov PC9 att utvärdera innan dess.

Jag undrar hur många gånger man hinner dö av alkoholförgiftning av 150 flaskor Octomore 4.1…

Bra poäng ang. vätskevolymen :). För att skriva en mer relevant kommentar så kan jag tillägga att även om jag inte är lika erfaren eller kunnig som er två så tycker jag ändå att betyget av denna whisky var lite orättvist. Jag har väl hunnit med en 70-80 whisky i mina få dagar som hobbyentusiast och Octomoren 4.1 är en klar topp 5 om inte högre ändå. Jag skulle gärna se att ni ändrar ert poängsystem, ser att många kör med 100p skala och ofta delar upp det i 4 kategorier på 25 vardera (lukt, smak, avslut och balans?). Ni behöver inte nödvändigtvis köra på just den men bara en ändring till en skala på 10 eller 20 hade kanske gett mer rättvisa resultat på de whiskies som ni velar lite på. En 9a kan ofta kännas mer rättvis än en 4a(8a) t.ex. Bara en tanke, uppskattar er blogg mycket i vilket fall!

Det är kul att du tycker Octomore 4 förtjänar högre betyg! Det tyckte nämligen vi också första gången vi provade den, i butiken hos Bruichladdich. Då jämförde vi den mot upplevelsen av tidigare provade Octomore 2 och det är inget snack om saken. Octomore har verkligen utvecklats från en extrem konceptwhisky till något som går att analysera djupare.

Om vi jämför Octomore 4 med andra flaskor i det privata skåpet, finns det dock många andra produkter som håller en högre kvalitet och både djup i upplevelse. Därmed inte sagt att ingen kommer välja just denna whisky som sin absoluta favorit. Det är ju dessutom detta som är så intressant med whisky och smakpreferenser när man pratar med andra intresserade, tycker jag.

Vi har avsiktligt valt bort den traditionella 100-gradiga skalan för att nybörjare så väl som erfarna whiskyintresserade skall kunna relatera till våra betyg. Dessutom försöker vi använda hela skalan från ett till fem, även om det i dagsläget endast är ett fåtal utgåvor som hamnat mellan ett och två på skalan. Vi provar framförallt sådant som vi i förhand tror kommer imponera.

När jag och Daniel provar tillsammans, har vi i praktiken redan en skala som går i tio steg. Du har kanske märkt att vi ibland ger halva poäng. Det inträffar när vi inte är överens och därmed väljer ett betyg mitt emellan våra uppfattningar. Om båda tycker att det är ett mitt-imellan-betyg brukar vi försöka avgöra vem som tycker bäst om whiskyn i fråga och förhandla om vem som får stå för det lite högre betyget. Vi använder också de olika upplevelsekomponenterna doft, smak, avslut och balans som grund till betyget, men tillåter att någon del underlevererar om de andra är fenomenala.

Jag hoppas att jag lyckats förtydliga våra ideér om betyg och om du vill så kan du läsa mer om hur vi tänker på vår sida om betygskalan.

Poängen med poängen är inte poängen 😉 När jag började smaka whisky var skalor viktigt och man gick på den som fick högt i betyg. Nu är doft, smak, upplevelsen viktigare. Slutat att betygsätta mina whiskyn och går mer på den totala upplevelsen.
@ får tillägga att Glenfoyle 12 år med lite vatten, blev helt i min smak. Tog bort den där överlagrade rödvinsdoften och den blommade ut i syrliga karameller.

PC9 stod som utsåld på Vinmonopolets sidor igår, men idag är den tilgänglig för beställning. En flaska PC9 och en Sonnalta PX (!) som jag råkade snubbla över i samma släng är på väg till mitt närmaste Vinmonopol. Vem säger att man inte kan smuggla FRÅN Norge? 🙂

Hejsan kära Whiskey vänner. Vart får man tag i denna Octomore 4.1 ?

Mvh

@Johan: Vi har några känningar i vårt västra grannland som vi funderar på att utnyttja för samma syfte (PC9), men vi har inga konkreta planer i nuläget 🙂

@Robert: Det är inte omöjligt att den vid det här laget är helt slutsåld. Master of Malt listar den som Discontinued. The Whisky Exchange ser ut att ha syskonwhiskyn Octomore 4.2 i lager för tillfället.

Octomore 4.2 på sauternfat sägs vara en riktig höjdare, funderar på att köpa mig ett exemplar/ om den kommer till sverige.

Jag kan mycket väl tänka mig att det är något alldeles extra. Med så intensiv rökighet behövs nästan något som rundar av lite och breddar upplevelsen.

Hej !
Ni som fortfarande söker lite Octomore så finns det att skicka efter på hemsidan: http://www.whiskybase.com.
vilket förövrigt är en av mina favoritsajter vad det gäller whiskysorter och bra/snabb leverans.

Tack för tipset!

Det verkar som om deras web-shop i nuläget har tillgång till:

Octomore 03.1/3_152
Octomore 04.1/4_167
Octomore 04.2/4_167

Samtliga till priset €99,95. Vi har ingen erfarenhet av dem så ni får själv bilda en uppfattning om deras hantering, men det verkar ju lovande att de över huvud taget har något kvar i lager.

Hej
Det är första gången jag kommenterar på denna sida, Eftersom jag liksom ni föredrar rökig whisky vill jag nämna tre bra hemsidorsidor om ni inte redan
hittat dom. whiskyfinder.eu, oldwhisky.net och whiskyhuis.be Den första är vad det låter och dom andra två har jag köpt från många gånger senast Octomore 4.1 och port charlotte PC9 Det är bara att maila och fråga, allt finns inte på hemsidan.
Enligt Bibendum kommer det ut 600 flaskor Octomore 4.2 på systemet i juni.

Vi hade själva hoppats kunna importera Port Charlotte PC9 via en norsk vän, men den hann bli ”utsolgt fra leverandør” på Vinmonopolet. Jag hoppas fortfarande att det lagts undan ett antal flaskor för den svenska marknaden, annars blir vi kanske tvungna att ordna det på något annat vis.

Då kan man i alla fall glädja sig åt att Octomore 4.2 är på väg in i landet. Tack för tipset! Kommentarer är alltid välkomna.

Det var 9 flasker igjen når jeg tipset dere :/ Den norske importøren har en fin side med lagerbeholdning etc på jonsutvalgte.no, men den krever registrerting etter norsk lov/overformynderi.

Tipset var varmt välkommet, men vi hade tyvärr ingen möjlighet att komma flaskan i tid. Förhoppningsvis går det ordna på något annat vis, för vi borde verkligen prova den utgåvan.

Jaha då fick jag hem 3st octomore 04.1 och 2st octomore comus 04.2
det var allt som fanns kvar på distilleriet tvungen art beställa via Finland så jag var där över valborgs helgen och tog med mig mina flaskor 5

Octomore 04.2 kommer till systembolaget 2 juni. Tror priset landade på 1295 kronor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *