Kategorier
Smakat

Bruichladdich Black Art är rosa, inte svart!

Bruichladdich Black Art är ett projekt i hemlighetsmakeri hos Bruichladdich. Den andra utgåvan som nu står framför oss har årtalet 1989 på etiketten och är lagrad i minst 21 år på fat. Bruichladdich baserar de flesta av sina komponerade single malts av whisky från bourbonfat, men vilka dolda fatförädlingar som blandats i Black Art är det endast Jim McEwan som vet! Vi ska se om vi hittar något vi känner igen. Vi räknar med en upplevelse utöver det vanliga från den kolsvarta flaskan som är sammansatt helt och hållet av förväntan och spänning.

Bruichladdich Black Art 1989 21 years 2nd edition
Bruichladdich Black Art 1989 21 years 2nd edition

Bruichladdich Black Art 2

Provad av Daniel och Martin 2011-04-21

Bruichladdich Black Art 1989 (edition 02.2) är för ovanlighetens skull, när det gäller Bruichladdich, tappad på 49,7% alkohol, vi gissar cask strength. Bruichladdich Black Art är icke kylfiltrerad och har inte heller någon tillsatt sockerkulör, som om det skulle behövas?!

Doft: Rabarbersaft och hallontuggummi. Den otroligt röda färgen bidrar helt säkert till det intrycket. Det finns något som hintar om xylitolsötma. Vi gissar att det är frågan om efterlagring på både sherry- och vinfat. Påminner något om ett mjukt Rosévin. Alkoholhalten försvinner helt bland de försiktigt fruktiga intrycken.

Smak: Det är en flerfrontsattack! Det finns söta element, och krispigt syrliga. Dessutom driver alkoholhalten på skarpare småkryddiga toner. Den första syrliga offensiven kommer gissningsvis från rödvinsfat, men blandas sedan upp i en sötma som är fruktig som russin, sherry utan utropstecken. Välbalanserat!

Avslut: Nötiga ektoner i valnötsskrud. Torr sherrysötma med plommonkompott. Det finns en klassisk metallisk efterklang, som ofta går att hitta i Bruichladdich och Springbank.

Betyg: Bruichladdich Black Art 2 hör till de whiskies som får destilleriet att förtjäna sin slogan progressive hebridean distillers. Det är tydligt att Jim på Bruichladdich fått leka fritt, och har haft gott om spännande fat att välja på. Bruichladdich Black Art är en klockren 5 (om inte 666) av 5 torvmossar.

Black Art från Bruichladdich är ett typexempel på anledning till att intressera sig för whisky. För dem som inte fick tag i ett exemplar kan vi tipsa om att det kommer dyka upp en spännande Bruichladdich 18 som är förädlad på rödvinsfat, bland nyheterna på Systembolaget i maj.

Relaterade inlägg:

9 svar på ”Bruichladdich Black Art är rosa, inte svart!”

Inte ännu! Vi kanske borde försöka få tag i den via Norge istället, men jag misstänker att den hinner ta slut innan någon av våra kontakter har möjligheten att hämta hem en flaska.

Väntar och hoppas tålmodigt på en recension av BA3, ska själv pröva min på måndag. Får låna några ord från denna artikeln och låtsas att jag kan någonting inför min bror 🙂

Om vi får tag i ett prov på den tredje utgåvan blir det förstås en recension.

Berätta gärna vad du tyckte om whiskyn!

One of a kind, men väldigt god. Bland den sötaste whiskyn jag prövat. Men ändå inte så att den blir sliskig eller så, håller balansen ganska bra. Dålig på att beskriva smaker men, för att låna era ord, 5 av 5 torvmossar 🙂

Vi har faktiskt ett prov på ingång nu, så det kommer en recension av upplaga nummer 3 inom kort.

Om du vill öva på att utrycka dina upplevelser är mitt tips att försöka hitta tre beskrivande begrepp i varje whisky du provar. Det behöver inte vara något vedertaget begrepp. Personliga referenser är nästan alltid intressantare. Några favoriter jag hittat i andras recensioner är ”blöt hund”, ”kattpiss” och ”sur trasa”, vilket inte alltid behöver vara negativt, men som mycket väl beskriver en upplevelse. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *